Eğitim ortamında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik dünyadaki az sayıda projeden biri olan ETCEP, kampanya faaliyetlerine Erzurum’da devam ediyor.
Eğitim ortamında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik dünyadaki az sayıda projeden biri olan ETCEP, kampanya faaliyetlerine Erzurum’da devam ediyor.
Erzurum’daki Okul Temelli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanyası etkinliklerine bine yakın öğrenci katıldı.
Kız ve erkek çocuklara her türlü kalıp yargıdan uzak biçimde, gerçek anlamda eşit haklar tanınması, eşit fırsatlar sağlanması ve eşit muamelenin güvence altına alınması anlamına gelen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP), pilot illerden Erzurum’daki yerel toplumsal seferberlik kampanyasını tamamladı. 18-22 Nisan 2016 tarihleri arasında Erzurum’daki 3 pilot okulda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratma etkinliklerine bine yakın öğrenci katıldı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen etkinliklerle sınırlı kalmayan öğrenciler, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda özgün etkinlikler düzenledi. Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda örnek projelerden biri olarak gösterilen ETCEP, sadece öğrencilere yönelik etkinliklerle sınırlı kalmayıp kamuoyunda toplumsal cinsiyete duyarlı yaklaşımın benimsenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Okullardaki kız çocuklar ve erkek çocuklar arasında toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini yaygınlaştırmak için hayata geçirilen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP), Trabzon, İzmir, Şanlıurfa ve Sivas’ta tamamlanan yerel toplumsal seferberlik kampanyalarının ardından Erzurum’da 3 pilot okuldaki etkinliklerini tamamladı. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Ortaokulu, Hınıs İMKB 75. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu ve İbrahim Hakkı Fen Lisesi’nde öğrenim gören bine yakın öğrenci ve 28 gönüllü öğretmenin katılımıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Proje kapsamında. öğrencilerin velilerine yönelik de seminer verildi.
ALTI ŞAPKA ALTI KiMLİK
Öğrenciler, projede yer alan gönüllü öğretmenlerle, “Mesleğin cinsiyeti olur mu?”, “Dilimizin cinsiyeti var mı?” gibi etkinliklere katıldı. Okullarda standart olarak uygulanan etkinliklerle sınırlı kalmayan Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Ortaokulu, “Bir de bizim eve bakın” isimli bir tiyatro oyunu hazırladı. Oyunu izleyen öğrencilerin de aktif katılım gösterebildiği tiyatro oyununda, öğrenciler toplumsal cinsiyet eşitliği konusunu işledi. Ayrıca, okulda “6 Şapka” etkinliği düzenlendi. Bu etkinlikte de öğrenciler sırayla ailelerindeki fertlerin yerine kendilerini koyarak, onların sorumluluklarını ve yaşamda zorlukları canlandırarak ayrımcılık ve kalıp yargıları daha iyi anlama imkanı buldu. Öğrenciler, teknoloji tasarım dersinde yaptıkları kartondan kiremitlerle ETCEP duvarı oluşturdu. Her öğrenci yazdıkları sloganlarla bu duvara bir kiremit yerleştirdi.
MEB POLİTİKALARI ANALİZ EDİLİYOR
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmekte olan, Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin amaçlarından biri de halihazırdaki mevzuatın ve MEB politikalarının toplumsal cinsiyet eşitliği açısından analiz edilmesi. Ayrıca proje ile okul öncesi eğitimden ortaöğretime kadar kullanılmakta olan ders kitaplarının toplumsal cinsiyet eşitliği açısından incelenmesi ve gözden geçirilmesi de hedefleniyor. Sadece öğrencilerin değil, MEB çalışanlarının da cinsiyet eşitliğine ve cinsiyete duyarlı yaklaşımlara yönelik kapasitelerinin arttırılması da projenin hedefleri arasında yer alıyor.
5 İLDE 7 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERE KATILDI
14-18 Aralık 2015 tarihlerinde Trabzon’da, 15-19 Şubat 2016 tarihlerinde İzmir’de, 14-17 Mart 2016 tarihlerinde Şanlıurfa’da ve 4-8 Nisan tarihleri arasında Sivas’ta gerçekleştirilen Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası çerçevesinde, çeşitli yaş gruplarından 6 binden fazla öğrenci, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalıklarını geliştirmeye yönelik etkinlere katıldı. Erzurum’daki okul temelli toplumsal cinsiyet eşitliği kampanyası kapsamında ise her eğitim seviyesinden bine yakın öğrenci de benzer etkinliklerle bilinçlendirilme çalışmalarına katıldı.
OKULLARDA NELER YAPILDI?
Hınıs İMKB 75. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu, 312 öğrenci ve 13 öğretmenle gerçekleştirdiği etkinliklerle kampanyaya katıldı. Öğrenciler hafta boyunca, “Çocuklar ne yapmayı sever”, “Mesleğin cinsiyeti olur mu?”, “Örümcek ağı” ve “Yılan- merdiven oyunu” gibi etkinliklerini gerçekleştirdi. Öğrenciler ayrıca, öğretmenlerinin yönlendirmesiyle “Hayatımız bir ağaç olsaydı” etkinliği ile ayrımcılığın toplum üzerindeki kötü etkilerini tartıştı.
Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Ortaokulu ise 360 öğrenci ve 12 öğretmenle yerel toplumsal seferberlik kampanyasına katıldı. Öğrenciler, “Hayatımız bir ağaç olsaydı”, “Fikir otobüsleri”, “Bir de bizim eve bakın”, “6 Şapka” gibi etkinlikler gerçekleştirdi. Öğrenciler kartondan hazırladıkları tuğlalarla ETCEP duvarı oluşturarak, hazırladıkları slogan ve mesajları bu duvara yapıştırdı. Ayrıca, izleyenlerin aktif olarak katılabildiği tiyatro gösterisiyle, toplumsal cinsiyet eşitsizliği hakkında görüşlerini dile getirdiler. Öğrenciler ve öğretmenler, okulun bir duvarını ETCEP’e ayırarak burada logo boyama çalışmasına katıldı.
Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi’nde ise 300 öğrenci ve 5 gönüllü öğretmen etkinliklere katıldı. Öğrenciler diğer okullardan farklı olarak, “Kariyerperest” etkinliği ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda tartışma etkinliklerine katıldı. Ayrıca gerçekleştirilen video sunumlar ile öğrencilerin görsel açıdan da toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilmesi çalışmaları yapıldı. Okulun koridorlarına asılan afişlerle öğrencilerin tamamının proje ile ilgili farkındalığının artırılması yönünde çalışmalar yapıldı.