• Şenyurt inşaat
Şehir Gündemi Haber Girişi : 05 Eylül 2024 14:18

Yüzde 98,5’lik oranla ülke aydınlatma oranının 5 puan üzerindeyiz

Yüzde 98,5’lik oranla ülke aydınlatma oranının 5 puan üzerindeyiz
Erzurum’da "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" gerçekleştirildi. Vali Mustafa Çiftçi, il genelinde aydınlatılan olaylarda artış yaşandığını kaydederek, “Yüzde 98,5’lik oranla ülke aydınlatma oranının 5 puan üzerindeyiz” diye konuştu.

Erzurum’da İl Emniyet Müdürlüğü binasında "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Mustafa Çiftçi, İl Jandarma Komutan Tuğgeneral Engin Avcı ve İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar katıldı.

Toplantıda il genelinde geçen senenin ilk sekiz ayı ile bu yılın ilk sekiz ayının asayiş verilerini karşılaştıran Vali Mustafa Çiftçi, geçen sene 7 bin 387 asayiş olayının meydana geldiğini bu sene ise toplamda 7 bin 648 asayiş olayının yaşandığını dile getirdi.

Geçen seneye göre yüzde 3.5 oranında artışın yaşandığını kaydeden Vali Çiftçi, “Asayiş ekiplerimizin yapmış olduğu uygulamalar ne kadar artarsa bunun sonucunda asayiş olaylarının arttığını görüyoruz. Bu bizim için iyi bir durum. Uygulamalar arttıkça elde ettiğimiz silahlar, kesici delici aletlerinde arttığını görüyoruz. Asayiş olaylarında aydınlatma oranları da bizim açımızdan önemli konulardan biri. Geçen sene aydınlatma oranı yüzde 94.8 iken bu seneki ıran ise yüzde 98,5’e çıkmış durumda. Geçen seneye göre bir artış var, bu gelişme bizim için sevindirici. Bu oranı ülke aydınlatma oranı ile kıyasladığımızda ülke puanının 5 puan üzerinde olduğumuz ortaya çıkıyor. Asayiş olaylarının en önemli iki başlığı kişilere ve mal varlığına karşı işlenen suçlar. Kişilere işlenen suçlarda geçen seneye göre binde 7’lik bir azalma var. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise yüzde 8’lik bir azalma var. İki suçta da azalma var ve bu durum ilimiz açısından sevindirici” dedi.

Vali Çiftçi dolandırıcılığa karşı uyardı

Vatandaşları dolandırıcılık suçlarına karşı uyaran Vali Çiftçi, “İnternet üzerinden gerçekleştirilen nitelikli dolandırıcılık olaylarında geçtiğimiz aylarda dikkat çekici oranda bir artış olduğunu ifade etmiştim. Yüzde 37’lik bir artış vardı. Şuanda bu tür olaylar ağırlığını korumaya devam ediyor. Bir kez daha vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. Kesinlikle bu tür kişilere itibar etmeyin. Polis, asker, savcı kimseden para istemez, bankaya gitmesini istemez. Vatandaşımız bu kişilerin tuzağına düşmesin, hemen telefonu kapatıp 112’yi arasınlar. Aldığımız tedbirlere rağmen bu konunun ağırlığını koruduğunu söyleyebiliriz. Yüzde 70’lik oranda bir azalış var ama tamamen bitmiş değil” diye konuştu.

İlde yapılan asayiş uygulamalarında ele geçirilen silahlar hakkında bilgi veren Vali Çiftçi, geçen sene 186 iken bu sene bu rakamın 235’e yükseldiğini dile getirdi. Yüzde 26.3’lük bir artışın yaşandığını kaydeden Vali Çiftçi konuşmasında, “Asayiş, narkotik, terör, düzensiz göçle ilgili uygulamaları ne kadar arttırırsak bunun sonuca yansıması da bu oranda oluyor. Örneğin yakaladığımız silahların oranındaki artış yapılan uygulamaların artışıyla alakalı bir durum” ifadelerine yer verdi.

Erzurum’da yaşayan yabancı sayılarına da değinen Vali Çiftçi, bir önceki yıla göre yabancıların sayısında yüzde 19’luk bir azalma yaşandığına dikkat çekti. Vali Çiftçi, buna ek olarak Erzurum’daki yabancı sayısı azaldıkça şüpheli olarak karıştıkları olaylarda da bir azalma yaşanıyor.  Bu azalmada yüzde 26.8’e tekabül ettiğini ifade etti.

‘Düğün evleri matem evlerine dönüşmesin’

Düğün konvoylarında gelişi güzel açılan ateşlerin yarattığı sıkıntılara dikkat çeken Vali Mustafa Çiftçi, bu tarz davranışlardan uzak durulması hakkında uyarıda bulundu. ‘Düğün evleri matem evlerine dönüşmesin’ diyen Vali Çiftçi, “Düğünlerde silah atılmasını istemiyoruz, vatandaşlarımız dikkatli olsunlar. Ayrıca yapılan konvoylarda kurallara uyulmasını, drift gibi tehlikeli hareketlerden uzak durulmasını istiyoruz. Bu kişiler KGS sistemiyle tespit ediliyor ve gereken cezalar uygulanıyor” diye konuştu.

 

 

 

Şeyma TAHİR