• Şenyurt inşaat
Şehir RehberiHaber Girişi : 04 Ağustos 2023 14:34

Yurttan çıkarılan depremzede Erzurum Şehir Hastanesine sığındı!

Yurttan çıkarılan depremzede Erzurum Şehir Hastanesine sığındı!
Kahramanmaraş merkezli depremlerde kardeşiyle birlikte enkaz altından kurtarılan Adem Fıstık, Erzurum’da kaldığı yurttan çıkarıldı. Sınava gireceği için kentten ayrılamayan talihsiz genç, 4 gündür şehir hastanesinin koltuklarında yatıp kalkıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde kardeşiyle birlikte enkaz altından kurtarılan Adem Fıstık, Erzurum’da kaldığı yurttan çıkarıldı. Sınava gireceği için kentten ayrılamayan talihsiz genç, 4 gündür şehir hastanesinin koltuklarında yatıp kalkıyor.

 

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki 11 ili vuran depremlerde 50 bin 399 kişi yaşamını yitirmiş, yüzbinlerce kişi ise yaralanmıştı. Türkiye’yi derinden sarsan asrın felaketi sonrası milyonlarca vatandaş çeşitli illerde KYK yurtlarına yerleştirildi. Onlardan biri de Kahramanmaraş’tan Erzurum’a gelen 23 yaşındaki Adem Fıstık’tı.

Enkazda 13 saat kaldı

Deprem olduğu sırada kardeşiyle birlikte evde bulunan ve 13 saat sonra enkaz altından çıkarılan Adem Fıstık, evini kaybetti. Ailesini bir köyde akrabalarının yanına yerleştiren Fıstık, yeni bir hayat kurmak için arayışa girdi. Yetkililerin de yönlendirmesiyle Mart ayında Erzurum’a gelen Fıstık, diğer depremzedelerle birlikte Oğuzhan Yaşar KYK Yurdu’na yerleştirildi. Kendisine yılsonuna kadar burada kalabileceğinin söylendiğini ifade eden Fıstık, 14 Mayıs seçimleri için ikametini de Erzurum’a aldırdı.

 

Yurttan çıkardılar

Özel bir güvenlik kursunun sınavına girmek için hazırlanan Fıstık, sertifikasını aldıktan sonra memleketi Kahramanmaraş’a dönmeye karar verdi. 7 Ağustos’ta sınava girecek olan depremzede gence geçtiğimiz 20 Temmuz’da 10 gün içinde yurttan çıkması gerektiği söylendi. Fıstık’ın iddiasına göre yetkililer, alınan kararla tüm depremzedelerin yurtlardan çıkarılacağını söyledi.

Hastaneye sığındı

Gidecek yeri olmayan ve sokakta kalan Fıstık, çareyi Erzurum Şehir Hastanesi’ne sığınmakta buldu. Acil servisinin koridorlarında bulunan koltuklarda uyuyarak geceyi geçiren Fıstık, yiyecek ihtiyacını da hastanenin kantininden aldığı atıştırmalık ürünlerle karşılıyor. Yeni bir hayat kurmak için mücadele eden talihsiz genç, hastane koridorlarında gireceği sınava hazırlanıyor.  

‘Nezarethanede kalmayı bile teklif ettim’

Resmi kurumlara giderek başvuruda bulunduğunu ancak dönüş alamadığını iddia eden Adem Fıstık, polis karakolu nezarethanesinde kalmayı bile teklif etmiş. Mart ayında Kahramanmaraş’tan Erzurum’a geldiğini söyleyen Fıstık, “ Oğuzhan Yaşar KYK Yurdu’na yerleştim. Bize yılsonuna kadar burada kalabileceğimiz söylendi. Seçim döneminde de ikametimi buraya aldırmak zorunda kaldım. Güvenlik görevlisi sertifikası almak için bir kursun sınavına başvurdum. Ona hazırlanıyordum. Sınava girdikten sonra da temelli memleketime dönecektim. Yurtta kalıyorum diye Kurban Bayramı’nda ailemin yanına gidip 20 Temmuz’da geri döndüm. Dönüş biletimi de sınavımın olduğu 7 Ağustos gününe aldım. Son paramı da oraya verdim. Döndüğümde yurttaki görevliler bana depremzedelerin yurttan çıkarılacağını söyledi. Öyle bir karar alınmış. Temmuz ayının sonuna kadar süre verdiler. Ben de mecburen tüm eşyalarımı bir çantaya koyup çıkmak zorunda kaldım. Bir hafta süre istedim. ‘7 Ağustos’a kadar kalabilir miyim, nasıl olsa temelli döneceğim’ dedim. Ama görevliler bir şey yapamayacaklarını söylediler. Erzurum Valiliğine, AFAD İl Müdürlüğü’ne, Aziziye Kaymakamlığı’na giderek yardım istedim. CİMER’e de yazdım. Hatta polislerin yanına gidip ‘beni nezarethaneye alın orada kalayım’ bile dedim. Polisler de ne git diyebildiler ne gel diyebildiler. Kimse bir şey yapamadı” diye konuştu.  

‘Enkaz altında kalmaktan daha fazla canım yandı’

Durum karşısında çok üzgün olduğunu belirten Fıstık, “Sokakta kaldım. Param da olmadığı için Şehir Hastanesi’ne geldim. Burada insanların çok olmadığı sakin yerlerde kalıyorum. Acil servisteki koltuklar, koridorda bulunan koltuklarda yatıyorum. Kantinden, çevredeki marketlerden yiyecek bir şeyler alıp yiyorum. Ayrıca sınava da hazırlanmaya çalışıyorum. Cidden bu duruma düşecek ne yaptım merak ediyorum. Sözde herkes depremzedelere sahip çıkıyordu. Beni bir hafta fazladan bir yere yerleştiremediler. Yardımcı olmadılar. Depremde enkaz altında kaldığımdan daha fazla canım yanıyor. Depremin travmasını hala yaşıyorum, her şeyimizi kaybettik, kendime yeni bir hayat kurmak için çabalıyorum. Üzerine bir de bu yapılan benim çok canımı yaktı, gerçekten çok üzgünüm. Bu duruma düştüğüme inanamıyorum” ifadelerini kullandı.

Manolya BULUT-PUSULA