• Şenyurt inşaat
Şehir GündemiHaber Girişi : 09 Ağustos 2024 18:47

Tabyalar'a koruma emri

Tabyalar'a koruma emri
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, yayınladığı genel emirle Milli Parklar ve Tabyalar ile tarihi mekanların korunmasıyla ilgili konulara dikkat çekti.

Erzurum Valiliğince tabyalar ve diğer kültür varlıklarının korunmasına ilişkin genel emir yayınlandı.

Erzurum Valiliği’nden Vali Mustafa Çiftçi imzasıyla yayınlanan genel emrin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 5442 İl İdaresi , 2873 sayılı Milli Parklar, 5236 Kabahatler, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve  5996 Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunları ile  Milli Parklar Yönetmeliği’ne dayanılarak yayınlandığı kaydedildi.

Kamu kurum ve kuruluşlar ile kamuoyuna bildirilen genel emirde , tarihi mekanlara ve her türlü donatı elemanına zarar verilmesi, bu sahalarda ateş yakılması, buralarda çevreyi rahatsız edecek şekilde ses yayını yapılması, gürültü çıkarılması gibi rahatsız edici davranışlarda bulunulması, alanlar içerisi ve çevresinde hayvan otlatılması, yatırılması, seyyar yada sabit ürün satışı yapılması, alanların işgali ve barınak oluşturulması, izinsiz, film, fotoğraf ve drone çekimi yasak olduğu kaydedildi.

Bölgede yapılacak çekim faaliyetleriyle ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden izin alınması gerektiği,  genel emirde belirtilmeyen hususlarda Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Valilik ve diğer ilgili makamlarla istişare ederek her türlü tedbiri almaya yetkili olduğu vurgulandı.
Öte yandan yayınlanan emir talimatına uymayanlar hakkında; fiilleri ayrıca bir suç oluşturması halinde gereğinin yapılması saklı kalmak kaydıyla, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerine göre cezai işlem uygulanacağı bilgisi verildi.

Genel emirde özetle şu konular dile getirildi:

1-İşbu Genel Emir kapsamına giren yerlerde, tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz, yaban hayatı tahrip edilemez, bu sahaların tarihi, kültürel ve ekolojik özelliklerinin kaybolmasına, değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su, hava kirlenmesi vb. çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz.

2-Korunan alanlarda bulunan her türlü donatı elemanına zarar verilmesi yasaktır.

3-Söz konusu sahalarda yer ateşi yakmak yasaktır.

4-Korunan alanlarda çevreyi rahatsız edecek şekilde ses yayını yapmak, gürültü çıkarmak, kavga etmek gibi çevreye rahatsızlık verici davranışlarda bulunmak yasaktır.

5-Bu sahalarda doğal görselliğin, kamu sağlığının, çevre temizliğinin ve trafik güvenliğinin korunabilmesi ve sürdürülebilmesi amacıyla ilgisine göre Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü veya  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından belirlenen yerler dışında ve söz konusu sahalara ulaşım yolları üzerinde yetkili kurumlardan izin ve ruhsat almaksızın her türlü sabit ya da seyyar ürün satışı yapmak, seyir alanı oluşturmak, alan işgal etmek, barınak oluşturmak yasaktır.

6-Korunan alanlar içinde otlatma yapmak ve hayvan yatırmak yasaktır.

7-Korunan alanlarda ticari amaçlı her türlü film, fotoğraf ve drone çekimleri özel izne tabi olup ilgisine göre Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nden veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden izin almadan çekim yapılması yasaktır.

8-Burada belirtilmeyen durumlarda da  Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Valilik ve diğer ilgili makamlarla istişare ederek her türlü tedbiri almaya yetkilidir.

Cezai Hükümler

Bu kararlara uymayanlar hakkında; fiilleri ayrıca bir suç oluşturması halinde gereğinin yapılması saklı kalmak kaydıyla, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerine göre cezai işlem uygulanır.
        Bu Genel Emir yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.”

 

 

 

HABER MERKEZİ