• Şenyurt inşaat
KategorilerHaber Girişi : 29 Şubat 2016 13:44

Salatalarla Gelen Şifa

Salatalarla Gelen Şifa

 Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, doğru besinlerle hazırlanan salataların sağlık açısından faydalarının saymakla bitmediğini belirtti. 

 Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, doğru besinlerle hazırlanan salataların sağlık açısından faydalarının saymakla bitmediğini belirtti. 
PANCAR SALATASI
Pancar, A, B, C ve P vitaminleri yönünden zengindir… Serinletici, iştah açıcı, besleyicidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker bulunur. Kırmızı pancar alyuvarların oluşmasında rol oynar. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir.Pancar kanseri önlemede bağlantılı olduğunu antioksidanlar bakımından zengindir. Lif mükemmel bir kaynak, pancar kandaki kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır. Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır.Ayrıca soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini artırır.
Örnek Salata;
Pancar çiğ olarak yenebilir, pişmiş olarak da. İnce düz salata içine rendelenmiş veya sirke ile marine edilmişini deneyin.
3 bütün pişmiş pancar, iki yemek kaşığı (yemek kaşığı) tahin, bir avuç haşlanmış nohut, yarım limon ve iki yemek kaşığı sızma zeytinyağı.Ceviz ile süsleyin.Yanında da çavdar ekmeği tüketilebilir.
MARUL SALATASI
Marul bayanlar için de oldukça faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Kemik erimesi ve romatizma için de faydalıdır. Marul çabuk bozulan bir sebze olduğu için, hemen tüketmek gerekir. Marulun suyu cilt besleyici özelliğe sahiptir. Sivilce ve akne oluşumunu engeller. İştahsızlığa birebir! İştah açıcı özelliğiyle zayıf insanlar tarafından tüketilmesi uygundur. Ayrıca çok iyi bir idrar söktürücü olan marul, kabızlığı giderir ve vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Balgam sökücü etkisi de mevcuttur.
Örnek Salata;
Marul,domates,salatalık,maydanoz,kırmızı ve yeşil biber.. Limon ya da sirke suyu…İki yemek kaşığı sızma zeytinyağı… Üzerine üç,dört küp yağsız peynir..Yanında da tam buğday ekmeği tüketilebilir..
BROKOLİ SALATASI
Brokoli , B1 ve C vitamini ile doludur ve fazla miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposudur. İçeriğinde bulunan A,C ve E vitaminleri sayesinde Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirir.İçeriğinde bulunan beta karoten sayesinde bir çok kanser türüne (yemek borusu,mesane,mide,bağırsak gibi…)karşı koruyucu kalkandır. Brokoli mutlaka et yenilen öğünlerde garnitür olarak ya da salata olarak tüketilmelidir. Etin kansere neden olabilecek zararını brokoli önler. Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir.
Örnek Salata;
5-6 adet haşlanmış borkoli, kırmızı soğan, karabiber, limon suyu ve zeytinyağı. Yanında kepek ekmeği tüketilebilir.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Eğer salatanız bir ana yemeğe eşlik etmiyorsa, sadece salata tüketecekseniz, doyurucu olması için üzerine ızgara tavuk ya da et parçaları ekleyebilirsiniz. Bu sayede salatanız hem lezzetli hem de doyurucu olur. Ayrıca salatayla birlikte protein de almış olursunuz. Bu sayede zayıflarken bile kaslarınızı proteinle beslemiş olursunuz.” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.