• Şenyurt inşaat
Kategoriler Haber Girişi : 11 Nisan 2016 17:18

'Sakin Şehir'diye ilan edilmişti şimdi ise…

'Sakin Şehir'diye ilan edilmişti şimdi ise…

İtalya’nın Grevein Chianti şehrinde geçtiğimiz mart ayında yapılan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısında Erzurum’un Uzundere ilçesi, Artvin’in Şavşat ilçesinden sonra Türkiye’nin 11. ‘Sakin Kenti’ olarak seçildi. İlçe halkının sevinci HES yapılacak haberiyle yerini endişeye bıraktı. Vatandaşlar, “Bu ne tezat” dedi.

Uzundere, Şavşat’tan sonra Türkiye’nin 11. ‘Sakin Kenti’ oldu. Üyelik Sertifikası verilirken, Uzundere Kaymakam Hacı Arslan Uzan ve Belediye Başkanı M. Halis Özsoy’un süreçte verdikleri emek ve destek büyük bir memnuniyetle karşılanırken Cittaslow Türkiye’nin internet sayfasında Uzundere’nin üyeliğine şöyle yer verildi;

“Erzurum’un Uzundere ilçesi artık Cittaslow! İtalya’nın Greve in Chianti kentinde düzenlenen Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi’nde Cittaslow ilan edilen Uzundere Türkiye’nin 11. Cittaslow kenti oldu. Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Tortum şelalesi, yelken, rafting ve kano gibi su sporlarının yapıldığı Tortum gölü ve çayı, Öşvak Manastırı gibi değerlere sahip olmasını yanı sıra Uzundere biyoçeşitlilik açısından da önemli bir yer. Dünyanın en zengin biyololojik çeşitlilik bölgelerinden biri olan Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nin batı ucunda, Çoruh Vadisi’nde yer alan Uzundere birçok endemik bitki, memeli, kuş ve kelebek cinsinin yuvasıdır.”

HES İLÇE HALKINI ÜZDÜ 
Artvin karayolu üzerinde yer alan, 1987’de ilçe olan ve ‘Erzurum’un sebze ve meyve ambarı’ olarak nitelendirilen Uzundere’ye Hidroelektrik Santralı (HES) yapılacağı haberleri ilçede tepkiyle karşılandı. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Öşvank Manastırı ve Yedi Göller’i bünyesinde bulunduran Uzundere, bölgenin en olaysız ilçelerinden. Tortum Çayı üzerine HES yapılma kararı alınmasına tepki gösteren ilçe halkı, “Bu ne tezat” dedi.

HES yapılmasının, Bakanlar Kurulu kararı ile ilçenin turizmi merkezi ilan edilmesini hiçe sayıldığını belirten vatandaşlar, “Türkiye’nin 11. ‘Sakin Kenti’ olarak seçilen bir yerde HES yapılmak istenmesi çok büyük tezat. Uzundere doğasıyla, güzelliğiyle bulunmaz bir yerken HES’le yok olacak. Çok büyük bir yanlıştan dönülmeli” dediler.

Öte yandan konuyla ilgili Erzurum’da sosyal medya üzerinden HES’e karşı büyük bir direniş başlatılarak, yaptırılan afişlerde, “Uzundere HES’e Hayır”, “Yeşil Cennet Uzundere’de HES yapılması yeniden gözden geçirilmeli”, “Devlete ve HES’lere karşı değiliz. Turizm merkezi ve Sakin Kent ilan edilen Yeşil Cennet Uzundere’ye yapılmasına karşıyız” denildi.

YÖRE HALKI GEÇİMİNİ TURİZMDEN SAĞLIYOR 
Sosyal medyada konuya şöyle dikkat çekildi: “Gelirini turizminden sağlayan Uzundere’de insanlar, ciddi zarara uğrayacak. Tortum Nehri ulusal parkur alanı. Burada yelken, kano, rafting gibi su sporları yapılıyor. Göçmen kuşların da rotası. HES, ekolojik faciaya neden olacaktır. Halk olarak bu nehir üzerinde HES yapılmasına şiddetle karşıyız. HES yapılırsa Dünya Sakin Kentler Birliği tarafından sakin kent ilan edilen Uzundere’nin sakin kentliği kalmaz. Yörenin ekosistemi bozulduğu için organik tarımsal üretimden elde edeceğimiz gelir yok olacak. Daha doğrusu hem bizim hem de ilçenin geleceği kararır. Dünyanın en hızlı akan sularından biri olan ve adını Türk boylarından alan Tortum Nehrinde kimi zaman 672 metre küp su akıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.