Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve TOBB Turizm Meclisi Başkanı Osman Ayık, Rusya ile krizin devam etmesi halinde, Hindistan ve Kuzey Afrika ülkelerinde yoğun tanıtım yapacaklarını bildirdi. 2016 sezonunda hiç Rus turist gelmeyecekmiş gibi hesap yaptıklarını ifade eden Ayık, iç pazar payını 10 milyon yerli turiste çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Bu yıl 20’nci kez düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nın (EMITT), Türkiye turizmine paralel olarak gelişim gösteren ve son yıllarda dünyanın en önemli ilk turizm fuarlarından biri haline geldiğini kaydeden Ayık, bu yıl fuara ilginin yoğun olduğunu, 81 ilden ve 70 ülkeden katılımcının yer aldığını kaydetti.
Fuara en dikkat çekici katılımın İran tarafından yapıldığına değinen Ayık, “Yunanistan ve Balkan ülkelerinden yoğun katılım oldu. Yakın coğrafya bu fuarda buluştu. Öte yandan sağlık turizmi ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları olacak önümüzdeki yıllarda. Şuanda yaşanan global olaylardan dolayı tüm turizm endüstrisi tehdit altındadır bir şekilde. Bu yoğun katılım bu tehdide verilen en doğru ve en iyi cevaptır. Biz buradayız demek için insanlar fuara geldi. Biz hem yerli yabancı misafirlerimizle ilgilendik. Çeşitli iş görüşmeleri oldu” dedi.
“İÇ PAZARDA HEDEF 10 MİLYON”
İç turizmi canlandırmak için büyük çaba gösterdiklerini belirten Ayık, “Halkımızın ve illerimizin yoğun ilgisi vardı. Türkiye’deki iç pazarı geliştirme adına önemli adımlar atıldı. Bu faaliyetler sonucunda yüzde 10-15’ler seviyesinde olan iç pazar payını Avrupa ülkelerindeki seviye gibi yüzde 25’lere çıkarırız. Bu oranı yükselmeyi hedefliyoruz. İç pazarı en kısa zamanda 10 milyon rakamlarına çıkarmayı istiyoruz” şeklinde konuştu.
“YÜZDE 1.6 GERİLEME”
2015 yılında dünyada yaşanan bir takım olumsuzluklara rağmen, Türkiye coğrafyasının ülkeye yüklediği sorunlar nedeniyle yüzde 1.6 seviyesinde turist sayısında gerileme olduğunu dile getiren Ayık, “Bütün olumsuzluklara rağmen, her şeye rağmen başarılı bir sayı var. Gelirler anlamında ciddi kayıp var. Açıklanan rakamların üstünde gelir kayıpları söz konusu olabilir” dedi.
“RUS TURİST HESAPLARDAN ÇIKARTILDI”
Rusya’daki kaybın 1 milyon civarında olduğunu aktaran Ayık, “Uçak kriziyle başlayan sıkıntının ardından 2016 yılında nasıl bir sayı ile gerçekleşeceği konusunda öngörümüz yok. İki ülke insanları her zaman birbirine yakınlık hissediyor. Arada köklü bağlar var. Bu ilişki tamamen sıfırlanmaz. Ama bütün hesaplarımı şuna göre yapıyoruz. Sanki hiçbir turist gelmeyecek gibi düşünüyor, ona göre çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda ocak ayı içinde iki önemli fuara katıldık. Önümüzdeki günlerde Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki fuarlara katılacağız. Biz bakanlığımızın desteği ile tüm fuarlarda etkin bir tanıtım kampanyası yürüteceğiz” ifadelerine yer verdi.
“HİNDİSTAN VE KUZEY AFRİKA”
Fuarlarda bugüne kadar olgulaştırdıkları pazarları daha da genişletmeyi amaçladıklarının altını çizen Ayık, “Rusya Federasyonu’ndan meydana gelebilecek kayıpları giderme adına pazarları büyüteceğiz. Aynı zamanda yeni pazarlardan başta Orta Doğu olmak üzere 4-5 saat uçuş mesafesinde olan Hindistan, Kuzey Afrika ülkelerinden talep almaya çalışacağız” dedi.
“TERÖR SEYEHATİ ETKİLİYOR”
Terörün tüm dünyadaki seyahat eğilimlerini olumsuz etkilediğine vurgu yapan Ayık, “Varolan terör kaynaklarının kurutulması gerekir. Terörün böyle devam etmesi dünyadaki tüm seyahat endüstrisini olumsuz etkileyecek. Dünyadaki tüm destinasyonlar arasında varolan uçuşlarda kayıplar var. Tüm uluslararası toplumun birlikte hareket ederek, terörden kurtulması gerekiyor. İnsanların gündeminden terör uzaklaştırılmalıdır. Bu huzurlu ortama kavuştuğumuz takdirde Türkiye geçmişteki gibi dünyada parlayan bir turizm destinasyonu olmaya devam edecektir” ifadelerini kaydetti.
“REZARVASYONLAR BAŞLADI”
Erken rezarvasyon noktasında tüm ülkelerde benzer bir trend olduğunu dile getiren Ayık, “İnsanlar şuan seyahat etme noktasında tereddütlüler. Ama önümüzdeki aydan itibaren yoğun bir hareketlilik bekliyoruz. Bunlar gerçekleşmese bile son dakika taleplerinde bile ülkemize dönük bir girişim olacaktır” dedi.