Argetus’un Şubat-Mart 2017 araştırmalarına göre ‘Evet’ oyları yükseliyor. Değişimin maddeler üzerinden anlatılmasıyla referandumda ’evet’ diyeceklerin oranı yüzde 56’ya çıktı.
Argetus Araştırma Şirketi, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Sistemi referandumu için 3 farklı araştırma yaptığını açıkladı. İlk araştırmanın 02-06 Şubat’ta 26 ilde 2 bin 560 kişiyle, (CATI-Bilgisayar Destekli Telefon) gerçekleştirildiğini, ikinci araştırmanın, 13-18 Şubat tarihlerinde 26 ilde 3 bin 200 kişiyle yüz yüze görüşme olduğunu ve üçüncü araştırmanın ise 03-08 Mart’ta, 26 ilde, 2 bin 144 kişiyle (CATI-Bilgisayar Destekli Telefon) görüşülerek yapıldığını bildirdi. Araştırmanın sonuçlarını açıklayan şirkete göre, ‘Hayır’ diyenler zayıflarken ‘Evet’ oyları yükseliyor. Anket sonuçlarını değerlendiren Argetus Danışmanı Erol Erdoğan’a göre ‘Hayır’ diyenlerin anayasal değişikliğe ilişkin argümanları eskidi, buna karşın ‘Evet’ diyenler, değişimi maddeler üzerinden anlatarak seçmeni ikna edici bir dil kullanıyor. Erdoğan, ilk aylarda ‘Hayır’ diyenlerin algı olarak baskın gözüktüğünü ancak artık şartların ‘Evet’in lehine olduğunu söyledi.
Anket sonuçlarına göre, ‘Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş konusundaki yaklaşımınızı belirtir misiniz?’ sorusuna seçmenlerin verdikleri yanıtlar arasında ‘Evet, destekliyorum’ tercihi, kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 53 ile yüzde 56 aralığında değişim gösteriyor. ‘Hayır, desteklemiyorum’ tercihine yönelik kanaatler ise yüzde 47 ile yüzde 44 bandında sıkışmış durumda. ‘Henüz karar vermedim’ veya ‘Yanıtsız’ ya da ‘Sandığa gitmeyeceğim’ şeklinde cevap veren seçmen kitlesinin oranı, 16 Nisan yaklaştıkça azalıyor. 01 Kasım 2015 tarihli milletvekili seçimindeki kanaatlere göre Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş için yapılacak referandumdaki tercihlerin partilere göre dağılımına bakıldığında, TBMM’de grubu bulunan CHP ve HDP’li seçmenin ‘Hayır’ diyenlerin ana gövdesini oluşturdukları görülüyor. CHP’li seçmen, yüzde 87 ile yüzde 90 aralığında ‘Hayır’ kanaatine sahip. HDP’li seçmenin ise yüzde 81 ile yüzde 84 aralığında ‘Hayır’ kanaatine sahip olduğu görülüyor. HDP’li kararsız seçmenlerin bir kısmı ‘Evet’ tercihine yakın gözüküyor.
Anket sonuçlarına göre, seçmenlerinin yüzde 54 ile yüzde 60 arasında ‘Hayır’ tercihi vereceklerini ifade eden diğer partilerin (özellikle Saadet Partisi) seçmenleri arasında yer alan ve milliyetçi-dindar-muhafazakar kimliğe sahip kişilerin ise daha çok ‘Evet’ tercihine yöneldikleri görülüyor. ‘Evet’ diyenlerin ana gövdesini oluşturan AK Parti ile MHP seçmenlerinin ise seçim günü yaklaştıkça ‘Evet’ tercihinden yana kanaatlerini beyan ettikleri görülüyor. AK Partili seçmenin yüzde 84 ile yüzde 92 aralığında ‘EVET’ kanaatini benimsedikleri anlaşılıyor. AK Partili seçmenler arasında Cumhurbaşkanlığı Sistemine karşı çıkanların azalarak yüzde 2-3’lere kadar düştüğü görülüyor. Milliyetçi oylarda ise özellikle Büyük Birlik Partisi’nin(BBP) tavrını netleştirmesiyle beraber ‘Evet’ yönünde tercihe yönelimin gerçekleştiği anlaşılıyor. MHP’li seçmenin ise son araştırmalarda yüzde 64’e varan ‘Evet’ tercihleri göze çarpıyor. MHP’li yüzde 20’lik kararsız seçmenin büyük bir kısmı, bazı hususların açıklığa kavuşturulması halinde referandumda ‘Evet’ tercihinde bulunabileceklerini belirtiyorlar.