Ukraynalı heykeltıraş tarafından 5 yıl önce yapılıp bir kütüphanenin bahçesine dikilen Adem-Havva heykeli müstehcen olduğu gerekçesiyle tartışmaya sebep oldu. Farklı görüşlerdeki iki farklı grup aynı heykelin önünde basın açıklaması yaparken, vatandaşlar duruma tepki gösterdi.
Ukrayna devlet sanatçısı 56 yaşındaki heykeltıraş Gutyrya Vyacheslav’ın 5 yıl önce Adem ile Havva’yı tasvir ederek yaptığı nü heykel 5 yıl sonra düzenlenen bir heykel sempozyumunda ödül almaya hak kazanınca, Bursa Nilüfer Üçevler Kütüphanesi’nin bahçesinde bulunan heykelin önüne bir tabela çakıldı. Ukraynalı heykeltıraşın ismi ile Adem Havva yazılı tabelayı gören mahalle halkı, heykelin kaldırılması için harekete geçildi. Ancak mahallenin bu isteğine belediyeden olumlu cevap gelmedi. Bunun üzerine mahallede heykel tartışması başladı.
HEYKEL ÖNÜNDE FARKLI GÖRÜŞLÜ İKİ GRUP BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Bugün öğle saatlerinde heykelin bulunduğu parkta farklı görüşten iki ayrı grup basın açıklaması yaptı. AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak ile birlikte heykel önünde toplanan bir gurup, heykelin bir an önce kaldırılmasını talep etti. Celil Çolak, “Bizleri manevi açıdan yaralayan böyle bir heykel belki Ukrayna’da tepki görmez, ama Türkiye’de fazlasıyla görür. Bunu düşünmeyen bir belediye başkanına da açıkçası söyleyecek söz bulamıyorum. Heykel parktan kaldırılana kadar protestolarımız devam edecek” dedi.
Heykelin önüne tabelalar konana kadar geçen 5 yılda vatandaşların bu heykelin neyi tasvir ettiğini anlamadığını belirten Çolak, ”Bu yazıyı buraya koymasalar belki bu heykel bir şey ifade etmeyecek. Ancak siz buraya Adem Havva yazarsanız, bu bizim inanç davamıza külliyen hakaret eden bir davranış olur. Biz bunu şimdi fark ettik, ama zaman geçmiş değil. Çağrıda bulunuyorum, gelsin belediye başkanı, lütfen bunu buradan kaldırsın” diye konuştu.
Bir gazetecinin, “Sizce bu heykel müstehcen mi?” diye sorması üzerine Çolak, “Müstehcenlikten ziyade, bizim dinimizde peygamberler resmedilmez. Resme, heykele dökülemez. Bizim yetiştiğimiz kültür bunu söylüyor” dedi.
Basın açıklaması yapıldığı sırada heykelin diğer cephesinde toplanan Nilüfer Kent Konseyi üyesi bir grup kadın da, heykelin kaldırılmak istenmesini protesto etti. Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı Şükran Kılıç, “Biz aşktan, özgürlükten, demokrasiden ve sanattan yanayız. Bu heykel yeni bir heykel değildir. 2011 yılında yerleştirilmiştir. Bu zihniyeti anlamıyoruz” diye konuştu.
Bu sırada Kılıç’ın konuşmasını yarıda kesen mahalleli bir kadın, “Neyin aşkından bahsediyorsun sen? Adem ile Havva aşkı diye bir şey mi var? Daha yazdığını bile okuyamıyorsun” diyerek tepki gösterdi. Bazı vatandaşların tepkisi üzerine her iki gurup da dağılmak zorunda kaldı.