• Şenyurt inşaat
Kategoriler Haber Girişi : 03 Ağustos 2016 10:23

Küstahlığın böylesi! Darbeyi neden önlediniz?

Küstahlığın böylesi! Darbeyi neden önlediniz?

15 Temmuz’daki FETÖ’nün darbe girişimini başarıyla savuşturan Türkiye, her fırsatta demokrasiden bahseden ülkelerden “demokratik destek” yerine memnuniyetsizlik mesajları alıyor. Kimi AB üyeliği ile kimi müttefikliği sonlandırmakla tehdit ediyor. Darbeyi önlediği için Türkiye’ye âdeta aba altından sopa gösteren Batılı ülkeler, hayatını kaybeden 247 kişinin ve yaralanan insanların haklarını gözetmek yerine darbeci teröristlerin haklarını savunan açıklamalarıyla şaşırtmaya devam ediyor.

15 Temmuz’daki Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yıllardır Türkiye’ye demokrasi dersi vermeye çalışan ülkeler, Türk halkının demokrasiye ve seçilmiş hükümete olan desteğini görmezden gelmeye davam ediyor. Darbe karşıtı açıklamalar yapmak yerine Türkiye’yi ve seçilmiş yöneticileri darbecilere karşı itidalli davranmaya çağıran Batı ikiyüzlülüğünü bir sefer daha gözler önüne serdi. Başta AB yöneticileri olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen mesajlarda, “Türkiye’nin dünyadan uzaklaşmaya başladığı”, “Gittikçe otoriter bir yapıya büründüğü”, “AB üyeliğinin tehlikede olduğu” gibi ithamlarla darbecilere açık destek verdikleri görüldü.

İşte Türkiye’ye âdeta “Darbeyi niye önlediniz?” cümlesini farklı şekillerde dile getiren ülkeler ve onların yöneticilerinin demeçleri;

“Birlikte çalıştığımız bazı isimler hapiste”

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel talihsiz bir açıklamada bulunarak, darbe girişiminin ve hükümetin buna gösterdiği tepkinin Pentagon’un bölgedeki operasyonlarını olumsuz etkileyeceğini belirtti. Votel, “Çok sayıda Türk liderle, bilhassa askerî liderlerle ilişkilerimiz var. Bunun ilişkilerimiz üzerindeki etkileri konusunda endişeliyim” diye konuştu. Türkiye’de beraber çalıştığı askeri isimlerin hâlihazırda hapiste olup olmadığı sorusuna Votel’in yanıtı ise “Evet, sanırım bazıları hapiste” oldu. Öte yandan Milli Güvenlik Direktörü James Clapper da, Votel’le aynı şekilde Türkiye’deki milli güvenlik aracılarının tüm kesimlerinin etkilendiğini belirterek, “Muhataplarımızın çoğu tasfiye edildi ya da tutuklandı. Bunun önüne geçilmesi ya da zorlaştırılması söz konusu değil” dedi.

AB’nin ayarı kaçtı

AB Güvenlik ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de açıklamasında Türkiye’yi ‘itidalli’ olmaya çağırdı. Mogherini, Türkiye’de demokratik kurumlara saygı gösterilmesini istedi. Yetkili, gelişmeler konusunda Ankara ve Brüksel’deki AB delegasyonları ile yakından irtibat içinde olduğunu açıkladı. Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, darbe girişimi sonrası Türkiye’de siyasi takibata uğrayan muhaliflerin Avrupa’ya kabul edilmesini öngören bir program hazırlanmasını talep etti. Özdemir, Türkiye’deki darbe girişimi sonrası ülkedeki muhaliflerin durumuna dikkat çekti. Özdemir, siyasi takibata uğrayan muhaliflere destek verilmesi gerektiğini ifade etti. Alman mültecilere yardım örgütü Pro Asyl de kısa süre önce benzer kaygıları dile getirmiş, Türkiye’deki gelişmelerin mülteci akınına yol açabileceği ihtimaline dikkat çekmişti.

Terörist değillermiş

Avrupa Birliği Komsiyonu Üyesi Günther Oettinger, darbecilerin suçlu olduğunu fakat terörist olmadığını söyleyerek, “Erdoğan başarısız darbe girişimini umuyorum ki Türkiye’deki demokratik temel hakları daha da kısıtlamak için kullanmaz’’ şeklinde skandal bir açıklama yaptı. Oettinger, 15 Temmuz gecesi FETÖ’cü askerlerin darbe girişimi yapması hakkında konuştu. Oettinger, “Erdoğan başarısız darbe girişimini umuyorum ki Türkiye’deki demokratik temel hakları daha da kısıtlamak için kullanmaz” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.