Dünyanın farklı ülkelerinden gelen ve çoğunluğunu Türk işçilerinin oluşturduğu 750’ye yakın işçi, Körfez Geçiş Köprüsü’nde iki yakanın birleşmesini sağlamak ve son 340 metreyi tamamlamak için 252 metrelik yükseklikte gece gündüz çalışıyor.
İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesinin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Köprüsü inşaatında, Körfez’in iki yakasının birleşmesini sağlayacak son 14 tabliyenin montajı 10 gün içerisinde tamamlanacak. İki yakanın birleşmesine günler kala, adeta Birleşmiş Milletler topluluğunu andıran bir işçi ordusu, 252 metreyi bulan yükseklikte korkusuzca çalışmalarını sürdürüyor. Çoğunluğu Türk olmak üzere, aralarında İtalya, Danimarka, Almanya, Kore ve Japonya’dan gelen işçilerinde yer aldığı 750 kişi, 1.1 milyar dolarlık projeyi tamamlamak için çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
KÖPRÜ ÜZERİNE İLK ASFALT SERİLMEYE BAŞLANDI
İstanbul – İzmir arasında TEM, D-100 ve E-130 karayollarındaki trafiği de büyük ölçüde rahatlatacak olan otoyolun en önemli geçiş güzergahlarından 2 bin 682 metre uzunluğundaki Körfez Köprüsü inşaatı da tüm hızıyla devam ediyor. İki yakanın birleşmesi için son 14 tabliye montajının kaldığı Körfez Geçiş Köprüsü üzerine il asfalt da serilmeye başlandı. Altınova Hersek Burnu bölümünde bulunan tabliye üzerine serilmeye başlanılan asfalt çalışmaları da hızla sürüyor.
TOPLAMDA 4 BİN 500 KİŞİ BİN 500 İŞ MAKİNESİ ÇALIŞTI
Gece gündüz demeden devam edilen çalışmalar Haziran 2016 tarihinde tamamlanarak İstanbul’da yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne otoyol ile bağlanacak. Körfez Projesi’nin tüm otoban bağlantıları tamamlandığında, 427 kilometrelik bir uzunlu ile bugüne kadar tek seferde tamamlanan en uzun yol olma özelliğine sahip olacak. 3 yıla yakın sürede devam eden çalışmalar kapsamında ise toplamda 4 bin 500’e yakın eleman, bin 500 civarında da iş makinesi çalıştı.
DÜNYA’NIN 4. EN BÜYÜĞÜ
Tamamlandığında bin 550 metre genişliği ile dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak Körfez Geçiş Köprüsü’nün yer aldığı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi’nde ayrıca 18 bin 212 metre uzunluğunda 30 viyadük, 7 bin 395 metre uzunluğunda dört tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, yedi servis alanı ve yedi park alanı yer alıyor.
İKİ YAKANIN BİRLEŞMESİNE SON 340 METRE KALDI
İzmir-İstanbul arasını 3.5 saate, Körfez geçişini 60 dakikadan 6 dakikaya düşürecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi hakkında bilgi veren Asma Köprü Yapım Şefi Coşkun Kurtuluş, “Yaklaşık 3 yıl önce yapımına başladık ve şu anda artık tabliye montajı aşamasındayız. Son 14 tabliye montajı kaldı iki yakayı bir araya bağlamak için. Bu da yaklaşık 340 metre demektir. Önümüzdeki bir hafta 10 gün içerisinde bu tabliyeleri kaldırmayı monte etmeyi planlıyoruz. Bunun yanısıra yoğun bir kaynak faaliyeti devam ediyor. Önümüzdeki Mayıs sonu Haziran başı gibi trafiğe açmayı planlıyoruz” dedi.
DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN 750’YE YAKIN ÇALIŞAN
Köprüdeki çalışmaların hızla sürdüğünü söyleyen Çalışkan, “Şu an 750’ye yakın çalışanımız var. Yoğun olarak Türk işçisi ve mühendisi, onun yanısıra Japonlar ayrıca dünyanın birçok farklı ülkesinden Almanya’dan, Danimarka’dan, İtalya’dan yine birçok faklı ülkeden gelen çalışanlarımız var” diye konuştu.