• Şenyurt inşaat
KategorilerHaber Girişi : 21 Aralık 2015 11:44

KIZILCIK TÜMÖRE DUR DİYOR !

KIZILCIK TÜMÖRE DUR DİYOR !

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, kızılcığın tümöre iyi geldiğini belirtti.

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, kızılcığın tümöre iyi geldiğini belirtti. 
Kızılcığın iyi bir C vitamini olduğunu ifade eden Kandırılalı, şu bilgileri verdi:
“Lif ve E vitamini kaynağıdır. ½ bardak kızılcık (125 ml) 23 kaloridir, 2 mg lif ve 7 mg C vitamini sağlar. Kızılcık aynı zamanda K vitamini, manganez ve geniş çapta doğal bitki kimyasalları olan fitonutrientleri içerir. Bunlar zararlı serbest radikallere karşı vücudu korur, anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) ve anti-kanser özellik gösterirler.
C vitamini: Güçlü doğal bir antioksidandır. Serbest radikallerin yol açtığı bazı hasarları engellemeye ve bulaşıcı ajanlara karşı vücut direncini arttırma yeteneğine sahiptir.
Lif: Yapılan çalışmalarda yüksek lif alımının koroner kalp hastalıkları, felç, hipertansiyon, diyabet, obezite ve bazı gastrointestinal hastalıkları önlediği saptanmıştır. Aynı zamanda lif alımının arttırılmasının kan basıncı ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü, insülin duyarlılığını iyileştirdiği ve obez bireylerde kilo kaybını arttırdığı gözlenmiştir.
E vitamini: Yağda çözünen bir antioksidandır. Serbest radikallere bağlı oluşan kronik hastalıkların geciktirilmesi ya da önlenmesinde bağışıklık fonksiyonlarını destekler.
İdrar yolları enfeksiyonu: Kızılcıktaki yüksek proantosiyanidinler idrar yolu duvarlarına bazı bakterilerin yapışmasını ve çoğalmasını engeller, enfeksiyonlarla mücadelede yardımcıdır. Özellikle tekrarlayan enfeksiyonu olan bireylerde kızılcık tüketimi önerilir. Yapılan çalışmalarda kızılcık tozunun komplike üriner sistem enfeksiyonlarında sıklıkla karşılaşılan Proteus Mirabilis bakterisini inhibe ettiği saptanmıştır. Kızılcık suyu Helikobakter Pilori bakterisinin mide duvarına yapışmasını da önleyerek mide ülserlerine karşı koruma sağlar.
Kardiyovasküler hastalık: Bazı çalışmalar kızılcıktaki polifenollerin antiinflamatuar (iltihap karşıtı) mekanizmalar sayesinde trombosit birikmesini önleyerek ve kan basıncını azaltarak kardiyovasküler hastalığı azaltabileceğini göstermektedir. Kızılcık LDL (kötü kolesterol) ’yi düşürüp HDL (iyi kolesterol) ’yi arttırarak kalp sağlığını destekler. Yapılan bir çalışmaya göre günde 1 bardak şekersiz kızılcık suyu tüketiminin HDL kolesterolünü %10 arttırdığı saptanmıştır. Kızılcık antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri ile aynı zamanda beyini yaşa bağlı hafıza kaybı ve koordinasyon bozukluklarından korur.
Kanser: Yapılan araştırmalar kızılcığın tümör gelişimini yavaşlattığı yönündedir. Prostat, karaciğer, meme, yumurtalık ve kolon kanserlerine karşı pozitif etki gösterdiği saptanmıştır. İçerdiği yüksek miktar salisilik asit ile şişlikleri azaltıcı, kan pıhtılarını önleyici ve tümörleri ortadan kaldırıcı rol oynar.
Diş sağlığı: Kızılcıktaki proantosiyanidinler bakterilerin diş yüzeylerine bağlanmasını önleyerek ağız sağlığını korumada yardımcıdırlar. Aynı zamanda asit üretimi ve plak oluşumunu engelleyerek diş eti hastalığını önlemede yararlı olabileceği düşünülmektedir. C vitamini içeriği ile de iskorbüt hastalığına karşı koruma sağlar.
Kızılcık Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir, bu sebeple satın alınabilecek en iyi mevsim sonbahardır. Kullanmadan önce 2 ay boyunca buzdolabında saklanabilir, sonrası bir kullanım için ise dondurulabilir. Koyu kırmızı renkte ve oldukça sert olması taze olduğunu gösterir. Kurutulmuş kızılcık tercih edilecek ise besin etiketine göz atıp eklenmiş şeker ilavesi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kızılcığın suyu da başka meyvelerle veya eklenmiş şekerlerle karışık olmamalıdır. Meyve suyunun ana maddesi kızılcık olmalıdır.
Nelerde Kullanalım ?
Tuzsuz fındıkgiller, yağlı tohumlar ile ara öğünlerde kızılcık kurusu tercih edilebilir, kızılcık suyu içilebilir ya da meyveli bir smoothie içine küçük bir avuç donmuş kızılcık katılabilir, tam tahıllı gevrek ya da yulaf ezmesine kızılcık kurusu konabilir, sevilen bir kurabiye ya da keke kuru veya taze kızılcık katılabilir, elmalı bir pasta ya da turtaya artı bir lezzet katmak için kızılcık denenebilir. Kızılcık kurusu, yulaf, dilimlenmiş badem, az yağlı süt ve bal ile granola yapılabilir. Hindili/Tavuklu bir sandviçe mayonez yerine kızılcık sosu hazırlanabilir, arpa, kinoa vb.tahıllar ile yapılan salatalara kuru kızılcık eklenebilir, ıspanak salatasına kuru kızılcık eklenip, ballı balzamik sos ile değerlendirilebilir. Et ve tavuğa ekstra lezzet için kızılcıktan sos hazırlanabilir.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.