Erzurum’daki Kızılay Kan Merkezi Doğu Anadolu bölgesindeki 7 ile hayat veriyor. 7 gün 24 saat çalışan ekipler zorlu kış şartlarını aşarak bağışçılardan toplayarak depoladıkları kanları, ihtiyaç sahiplerine 8 saat içerisinde nakil ederek hayat kurtarıyor.
Erzurum’daki Kızılay Kan Merkezi Doğu Anadolu bölgesindeki 7 ile hayat veriyor. 7 gün 24 saat çalışan ekipler zorlu kış şartlarını aşarak bağışçılardan toplayarak depoladıkları kanları, ihtiyaç sahiplerine 8 saat içerisinde nakil ederek hayat kurtarıyor.
Erzurum’da 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi, bölgedeki yedi ile hayat veriyor. Başta Erzurum olmak üzere Erzincan, Tunceli, Kars, Ardahan, Ağrı ve Bayburt illerindeki binlerce bağışçıdan toplanan kanlar Erzurum’daki kan merkezine getirilerek depolanıyor. Bölgedeki 7 ilden yıl içerisinde ortalama 60 bine yakın kan topladıklarını ifade eden Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Abdullah Üzer, “Erzurum başta olmak üzere bölgedeki yedi ilimizden kan bağışlarını alıyoruz. Bölgemizdeki coğrafik ve iklim yapısı gereği ekiplerimizle zor şartlar içerisinde kan alım faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Bölgemizdeki sağlık kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına 7 gün 24 saat çalışma prensibiyle çalışıyoruz” diye konuştu.
“KANLAR EKSİ 40 DERECEDE MUHAFAZA EDİLİYOR”
Kan alım sürecinden nakil sürecine kadar geçen sürece ilişkin Üzer, “Gezici mobil ekiplerimiz ve kan alma birimlerimizce bağışçılardan alınan kanlarımızı merkezimize getirerek barkodlama işlemini yaparak ayrıştırma işlemini yapıyoruz. Labaratuvarlarımızda incelemeye alınan kanlar karantinada tutulduktan sonra çıkan olumlu sonuçların ardından gruplama ünitelerinde trombosit (beyaz kan), plazma ve eritrosit olarak üçe ayrılıyor. Trombosit kanı 5 gün, eritrosit kanı 42 gün, plazma kanı ise 36 aya kadar eksi 40 derecedeki depolarımızda muhafaza altına alarak depoluyoruz.Bu günlerin aşımı söz konusu olduğunda eritrosit hariç diğerlerini imha ediyoruz” dedi.
8 SAAT İÇERİSİNDE NAKİL İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
İstenilen kanları zorlu kış şartlarında 8 saat gibi kısa bir süre içerisinde yetiştirdiklerini vurgulayan Üzer, “Bölgemizdeki sağlık merkezlerince bizden istenen kanı ekiplerimiz 8 saat içerisinde nakil için yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu da bizlere ayrı bir sorumluluk yüklüyor” şeklinde konuştu.
KIŞ AYLARINDA BAĞIŞLARDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR
Kış aylarında kan bağışçılarında düşüş yaşandığını belirten Üzer, “Yıl içerisinde bağışçılarımızın bize ilgisi değişiyor. Özellikle kış şartlarında bağışlarımızda düşüş meydana gelmektedir. Bağışçılarımız kışın vücut dirençlerinin düşebileceği noktasında tereddütler yaşıyor. Halbuki kış şartlarındaki bağışın olumsuz bir yanı söz konusu değil. Kan sürekli bir ihtiyaç. Bizler de bu sıkıntılı süreçlerde bu olayla gerçekleşmeden önce planlamalarımızı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.