Fizyoterapist Gökhan Aygül, kilo artışının dizleri harap ettiğini söyledi.
Fizyoterapist Gökhan Aygül, kilo artışının dizleri harap ettiğini söyledi.
Aygül, “Diz vücuttaki en karmaşık ve en büyük eklemlerden biridir. Gün içinde pek çok hareketimize bağlı olarak çok fazla kullanıldığı için yaralanma, incinme olasılığı da çoktur. Konu diz olduğunda, karmaşık yapısından dolayı pek çok farklı sorun söz konusu olabilir. Diz ağrısının yeri ve ağrının şiddeti, ağrının neden kaynaklandığına bağlı olarak değişir. Diz ağrısına eşlik eden bazı diğer belirtiler şişme ve sertlik, kızarıklık, dokunulduğunda sıcaklık, çıtırdama sesi, kilitlenme ya da dizi tamamen düz hale getirememe olabilir. Çoğu önemsiz ağrılar, kendi kendine bakım tedbirlerine iyi cevap verir. Öte yandan sorunun ne olduğuna bağlı olarak dizinizin bir operasyona da ihtiyacı olabilir” dedi.
Ağrıların bizi vücudumuzda bir şeylerin yolunda gitmediğine dair uyardığını ifade eden Fizyoterapist Gökhan Aygül, “Çoğu kez bu uyarının kaynağının ne olduğunu biliriz. Örneğin düşme ya da çarpma gibi nedenlerden dolayı diz ağrısı çekiyorsak, ağrının nedeni bizim için bellidir. Sebebi bilinsin bilinmesin, dinmeyen ve günlük hayatı aksatan diz ağrıları için doktora başvurmak en doğru karar olacaktır” dedi.
Fizyoterapist Gökhan Aygül, diz ağrılarının yaygın nedenlerini ve dizin yapısına bağlı olarak ağrının nasıl meydana geldiği konusunda ise şunları söyledi; “Diz yaralanmaları, Menisküs Yaralanmaları, Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları, Arka Çapraz Bağ Yaralanmaları, İç ve Dış Yan Bağ Yaralanmaları, Patellofemoral Ağrı Sendromu (Diz Önü Ağrısı), Patella Çıkığı, Patellar Tendinit, İlioGbial bant Sendromu, Diz Ağrısının Yaralanma Dışındaki Nedenleri; Dizin Kilitlenmesi, Osteoartrit (Eklem Kireçlenmesi), İltihaplı Romatizmal Hastalıklar, Osgood-Schlatter Hastalığı ve Kondromalazi patella (Koşucu Dizi) Bu gibi nedenlerden dolayı dizde bir takım rahatsızlıklar ve ağrılar oluşabilmektedir. Bu sebeplerin en başında diz ekleminin etrafını saran kasların kas kuvvetinin yeterli seviyede olmaması gelmektedir. Kas kuvvetsizliğine bağlı olarak vücudun ağırlığı direk diz eklemine binmekte ve bu da bir takım sıkıntılara neden olmaktadır. Diz eklemine binen yük en başta ağrıyı tetiklemekte ve bununla birlikte çeşitli semptomlarda vermektedir (ağrı ısı artısı bir takım sesler.. vs ). Ayrıca sağlıksız çalışma koşulları diz eklemini olumsuz etkılemektedir. Çalıştığınız iş yerinde uzun süre ayakta kalmak vücudun yükünü uzun süre diz eklemine bindirecek buda ekleme zarar verecek ağrı oluşumuna neden olacaktır. Ayrıca dizini yere koyarak çalışmak diz kapağına binen yükü arttıracak aynı şekilde zarar görmesine neden olacaktır. Gün içerisinde çok fazla merdiven inip çıkan kişilerde diz eklemine binen yük artısı olacak bu da ağrı artısına sıkıntılara yol açacaktır. Bununla birlikte en önemli sıkıntı ise kilo artışıdır, fazla kilo direk olarak dizi etkilemekte ve dize ciddi sakilde yük bindirmekte ve diz ekleminin harabiyetine sebep olmaktadır buda dolaylı olarak ağrı artışına neden olmaktadır.”