Türkiye, Astana’da yapılan anlaşma uyarınca Suriye’de oluşturulacak güvenlik bölgesi İdlib’e asker sevkiyatına başlıyor.
Türkiye, Astana’da yapılan anlaşma uyarınca Suriye’de oluşturulacak güvenlik bölgesi İdlib’e asker sevkiyatına başlıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), İdlib çatışmazlık ve güvenlik bölgesinde denetimi sağlamak için bölgeye hareket etmeye hazırlanıyor. Mehmetçik, çatışmadan kaçan 3 milyona yakın Suriyelinin yaşadığı İdlib’de güvenliği sağlayacak.Astana’da yapılan garantör ülke anlaşması uyarınca Suriye’de oluşturulacak dördüncü çatışmazlık ve güvenlik bölgesi İdlib’e Türkiye asker sevkiyatına başlıyor. Kayseri 1. Komando Tugayı’ndan Suriye sınırındaki Şırnak Silopi’ye sevk edilen askerlerin bugün İdlib’e geçmesi bekleniyor. TSK unsurları, İdlib çatışmazlık ve güvenlik bölgesinde denetimi sağlayacak. Ağırlıklı komando birliklerinden oluşturulacak TSK unsurlarına tanklar ve zırhlı araçlar da eşlik edecek. Hâlen bölgenin istikrarsızlığı nedeniyle alınan bu karar çerçevesinde, İdlib güvenlikli bölgesine ayrıca Lazkiye, Halep ve Hama şehirleri de dâhil edilecek.
RUSYA VE İRAN DA GÖNDERECEK
Üçlü garantör ülke anlaşmasına göre Türk kuvvetleri yanı sıra Rus ve İran’ın da garantör devletler olarak bölgeye denetçi (asker) göndermesi planlanıyor. Ancak şimdilik bölgede Rus kuvveti bulunmuyor. Rusya, genelde Suriye’nin güneyinde oluşturulan diğer 3 güvenlikli bölgede denetimlerini yoğunlaştırmış durumda. Anlaşmaya göre dördüncü bölgeye İran kuvvetleri de katılacak. Tahran’ın göndereceği denetçi güçler genelde İdlib kırsal kesimlerinde yerleşerek güvenliği sağlayacak. Türkiye’nin bölgeye kaydırdığı asker ve zırhlı araçlara ilişkin bilgi verilmezken, sürecinde ne kadar olduğu henüz bilinmiyor.
ASTANA KARARLARI
Bu çerçevede, 15 Eylül tarihinde gerçekleşen Astana toplantısında çok kritik kararlar alındı. Türkiye, Rusya ve İran bu toplantı sonucunda İdlib’de çatışmasızlık bölgesinin sınırları ve sınırları kimlerin koruyacağı konusunda anlaştı. Her üç ülkeden beş yüzer asker, çatışmasızlık hattı üzerinde oluşturulacak kontrol noktalarına yerleşecek ve ateşkesi denetleyecek. Ancak bu girişim de tek başına Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile mücadelede amaçlanmıyor. Şimdilik sadece çatışmasızlık bölgesinin dış çeperine yerleşilmesi ve HTŞ’nin sınırlandırılması planlanıyor. HTŞ ile mücadele açısından daha fazla askerî angajmana ihtiyaç duyulduğu ve daha sonraki aşamalarda yapılması planlanıyor.
TÜRKİYE NE AMAÇLIYOR?
Türkiye’nin İdlib’e yönelik bir askeri planlama içinde hareket ediyor. TSK, geçtiğimiz aydan itibaren Suriye sınırında İdlib’in karşısında yer alan Reyhanlı ve Cilvegözü sınır kapısı çevresine yoğun bir askerî konuşlanma gerçekleştirmişti. HTŞ de buna karşılık olarak, sınırın karşı tarafında Atme ve Bab el-Hava sınır kapısına, konvoylar eşliğinde çok sayıda askeri araç göndermişti. Türkiye’nin İdlib’de güvenliğin sağlanmasının dışına planladığı en önemli strateji, Bab el-Hava sınır kapısı ve çevresindeki yerleşimlerle sınırlı bir askerî operasyon yapmayı kapsıyor.
KOMUTANLAR SINIR BİRLİKLERİNİ DENETLEDİ
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar, beraberindeki kuvvet komutanlarıyla Van’daki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu. Edinilen bilgiye göre, Orgeneral Akar beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile dün sabah saatlerinde askeri uçakla Van’a gitti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve beraberindeki komutanların Van’daki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulunduğu bildirildi.