Erzurum'un Merkez Yakutiye İlçesi Gürcükapı Semti Feyzullah Mahallesi'nde bulunan ve tarihi 300 yıla dayanan Kurşunlu Medresesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına kurban gitmişti.
Erzurum’un Merkez Yakutiye İlçesi Gürcükapı Semti Feyzullah Mahallesi’nde bulunan ve tarihi 300 yıla dayanan Kurşunlu Medresesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına kurban gitmişti. Medresenin doğu tarafında bulunan ve yüzlerce sene deprem, sel gibi doğal afetlere dayanan duvar, dozer tarafından yıkıldı. Olayın Yenigün Gazetesi’nde yer bulması ve cami cemaatinin şikayetleri ile zarar gören duvar orjinal taşlarıyla tekrar örüldü.
Duvarın belediye ekipleri tarafından tekrar örüldüğünü ifade eden Kurşunlu Cami cemaati, duvarın belediyeye ait dozer tarafından yıkıldığını dile getirdi. Bu durumdan bir kasıt aramadıklarını belirten Ramazan Ekrem, belediyenin hatasını görerek telafi ettiğini kaydetti. Gerekli yerlere konu hakkında şikayette bulunduklarını anlatan Ekrem, geçte olsa yapıya ait duvarın orjinal taşlarıyla geri örüldüğünü söyledi. Bu gibi tarihi yapıların daha iyi korunması gerektiğini anlatan Ekrem, “Geçtiğimiz aylarda Kurşunlu Medresesi’nin doğu kanadındaki duvar dozer tarafından yıkıldı. Büyük ihtimal yanlışlık oldu. Daha dikkatli olunması gerekiyordu ancak olan oldu. Biz gereken yerlere durumu ilettik. Geçte olsa burada çalışma yapılarak duvar orjinal taşlarıyla geri örüldü. Bu tarih bize miras kalmıştı. Sahip çıkmalıyız. Yıkmamalıyız. Korumalıyız. Burada ne alimler yetişti. Bu gibi yerleri gelecek nesillere göstermeli ve anlatmalıyız” şeklinde konuştu.
“KURŞUNLU MEDRESESİ TARİHİ”
Kurşunlu Camisi’nin yanında bulunan Medrese, Şeyhülislam Feyzullah Efendi tarafından 1701 yılında yaptırılmıştır. Feyziye Medresesi olarak da anılan yapı, Kurşunlu Camisi ile birlikte bir külliye oluşturmaktadır. Düzgün kesme taştan inşa edilen medresenin on üç hücresi günümüze gelebilmiştir. Güneydoğu köşesindeki üç hücre sonraki yıllarda yapılan onarımlarda buraya eklenmiştir. Doğu duvarına paralel olarak uzanan sekiz hücrenin üstü beşik tonozlarla örtülmüştür. Hücrelerin her birisinin batı yönüne açılan bir veya iki penceresi bulunmaktadır. Medrese, 2006 yılında restore edilmiştir.
SALİH ÇELEBİ / ERZURUM