Ramazan Bayramında 5-14 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde 80 bin 195 otobüs seferi gerçekleştirilirken, bu seferlerde 2 milyon 759 bin 818 yolcu taşındı. Vatandaşların bayram boyunca rahat ve güvenli bir şekilde yolculuk etmelerini sağlamak için çalışmalar titizlikle yürütüldü. 9 günlük tatil boyunca karayolları ve yolcu taşımacılığında tedbirler üst düzeye çıkarıldı, denetimler artırıldı.
Bakanlık denetledi
Fahiş fiyatlarla bilet satışının engellenmesi ve korsan taşımacılığın önüne geçilmesi amacıyla Türkiye genelinde 4 bin 810 otobüs Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca denetlendi. Denetimlerde kurallara uymayarak fahiş fiyattan bilet satışı gerçekleştiren otobüs işletmecilerine toplam 5 milyon 321 bin 223 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, korsan taşımacılık yapan ve izinli olmayan noktalarda yolcu alan-indiren veya tespit edilen diğer usulsüzlükler nedeniyle otobüs işletmecilerine 1 milyon 269 bin lira idari para cezası uygulandı.
Firmaların çoğunluğu Erzurum’dan
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü ekipleri de Doğu Anadolu Bölgesi illerinde bayram boyunca denetimlerini sürdürdü. U-ETDS üzerinden elektronik şekilde yapılan denetimlere ilave olarak, yolcu terminallerinde, yol kenarlarında ve karayolları denetim istasyonlarında öncelikli olarak fahiş fiyatlarla bilet satışının engellenmesi ile korsan taşımacılığın önüne geçilmesi amacıyla denetim yapıldı.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde denetlenen 100 işletmeye ait 400 otobüsten yarısına idari para cezası uygulandı. Belirlenen ücret tarifesine uymayarak fahiş fiyat uygulayan 50 işletmeye ait 200 otobüse ceza kesildi. Uygulanan para cezasının toplam yaklaşık 500 bin TL’yi bulduğu öğrenildi.
Öte yandan fahiş fiyat uygulandığı gerekçesiyle idari para cezası uygulanan 50 işletmeye ait 200 otobüsün yaklaşık yüzde 75’ini ise Erzurum oluşturdu.
Manolya Bulut