Erzurum Hilalkent Anadolu Lisesi’nde Fizik Öğretmeni olarak görev yapan Burhanettin Yeşilyurt, Dünya çapında her sene gerçekleşen ve Harvard, Oxford ve Cambridge Üniversitelerinden oluşan juriler ile belirlenen “Eğitim Nobelleri” isimli yarışmada ilk üçe girmeyi başardı. Daha öncede gerçekleştirdiği projeler ile Türkiye çapında Yılın Fark Yaratan Öğretmeni seçilen Yeşilyurt, bu başarıları ile Erzurum’u en iyi şekilde temsil etti.
Erzurum Hilalkent Anadolu Lisesi’nde Fizik Öğretmeni olarak görev yapan Burhanettin Yeşilyurt, Dünya çapında her sene gerçekleşen ve Harvard, Oxford ve Cambridge Üniversitelerinden oluşan juriler ile belirlenen “Eğitim Nobelleri” isimli yarışmada ilk üçe girmeyi başardı. Daha öncede gerçekleştirdiği projeler ile Türkiye çapında Yılın Fark Yaratan Öğretmeni seçilen Yeşilyurt, bu başarıları ile Erzurum’u en iyi şekilde temsil etti.
Erzurumlu eğitimci Burhanettin Yeşilyurt, Dünyanın En İyi 100 Öğretmeni listesine adını yazmayı başardı. Yeşilyurt listede 3. sırada yer alırken, Samsunlu Öğretmen Dilek Livaneli de 62. sırada kendine yer buldu.
Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Varkey GEMS Vakfı işbirliği ile oluşturulan juri, Dünyada milyonlarca öğretmen arasından, ülkesinde başarılı çalışmaları ile tanınmış, ülke genelinde ödüllere layık görülmüş, öğrencilerinin hayatlarını değiştirmiş, karşılarını çıkan tüm zorlukları aşabilmiş, yenilikçi olabilmeyi başarabilmiş, çeşitli sosyal ve bilimsel çalışmaları ile rol model olmuş öğretmenleri araştırıp, yapılan oylama sonucu “Dünyanın En İyi 100 Öğretmeni – Eğitimin Nobellerini” belirledi. Listede ilk sırada 2015 yılında Global Öğretmen Ödülünü kazanan ABD’li Öğretmen Nancie Atwell yer alırken, ikinci sırada İngiliz Öğretmen Sean Bellamy, üçüncü sırada ise Türk Öğretmen Erzurum’lu Burhanettin Yeşilyurt yer aldı. 2015 te Global Öğremen Ödülü Finalinde 50 kişi arasına kalabilmeyi başarabilmiş Türk Öğretmen Samsun’lu Dilek Livaneli ise Dünyanın En İyi 100 Öğretmeni Listesinde 62. sırada yer aldı.
“BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR”
Eğitimci Yeşilyurt, engelli bireylerin kendilerini göstermek ve kabul ettirmek için çalışmak, üretmek zorunda olduklarını söyledi. Elde edilen başarıların engelli bireyleri toplum içinde daha yüksek statülerde tutacağını anlatan Yeşilyurt, engellilerin gerek kamu gerekse özel teşebbüsler tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Elde ettiği başarının tesadüf olmadığını, gerek sosyal gerekse bilimsel anlamda hayata geçirdiği proje ve çalışmanların sonucu bu başarıyı yakaladığına vurgu yapan Yeşilyurt, “Dünya’nın en iyi 100 Öğretmeni listesinde kendime üçüncü sırada yer buldum. Bu başarı tabi ki tesadüf değil. Çalışmak, üretmek ve düşünmenin projelerimle harmanlanması sonucu dünya başarı listesinde yer aldım. Tüm engelli kardeşlerimizin bir potansiyeli var. Önemli olan bu potansiyeli ortaya çıkarmak” dedi. Engelli bireylerin engelleri nedeniyle genel olarak ikinci planda tutulduğunu dile getiren Yeşilyurt,” Engelli hem çalışmalı hem de üretmeli, ülkenin kalkınması ve gelişmesinde engellilere de görevler düşmektedir ve biz engelliler bunun farkındayız. Hem çalışarak hem de üreterek ülkemiz adına yararlı olan her alanda bizimde imzamızın olmasını isteriz. Engelli olmak tercih edilebilir bir durum değil. Bunun bilincinde hareket etmek gerekiyor. Ne yazık ki engelli bireyler toplumda ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Bu durum aksine engelli birey için bir feyiz nedeni olması gerek. Çalışmak, düşünmek, üretmek, fedakarlık engelli için çok önemli. Bu sayede kazanılan başarıların sayısı artacak ve engelli birey engelsiz olma yolunda hızla ilerleyecektir” şeklinde konuştu. Hiçbir şeyin imkansız olmadığına vurgu yapan Yeşilyurt, “Engelli arkadaşlarımız yeter ki inansın, istesin, çaba göstersin. Gerisi kendiliğinden gelecektir” dedi.
“DAHA ÖNCEDE YILIN ÖĞRETMENİ SEÇİLMİŞTİ”
Öte yandan Erzurumlu Eğitimci Burhanettin Yeşilyurt, daha öncede Yılın Fark Yaratan Öğretmeni seçilmişti. Tüm olumsuzluklara rağmen pes etmeden önüne gelen tüm engelleri aşan Yeşilyurt, akademik eğitimini yüksek lisans ile bitirerek Fizik Öğretmeni oldu. 13 yaşından itibaren işitme duyusu olmadan yaşamak zorunda kalan Yeşilyurt, geçirdiği ameliyat ile sağlığına kavuşup Biyonik Kulaklı Engelli Öğretmen olarak meslek hayatına devam etti. Meslekte üçüncü yılı dolmadan iki Kaymakamlık birde Valilik olmak üzere 3 Başarı Belgesi, biri Bakanlık beşi TÜBİTAK olmak üzere 6 Teşekkür Belgesi alan Yeşilyurt, bu başarıları ile öğrencilerine ve engelli vatandaşlara “Hayatta imkansız yoktur’u” öğretti. 2013 yılında Yaşam Gülü Projesi ile Yeşilay tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onur ödülü aldığı Yeşilayı’ın En’leri Zümrüdüanka Ödül Gecesinde “En Yeşilaycı Eğitimci” ödülüne layık görülen Yeşilyurt, 2014 Yılında Bilimsel Araştırma Proje Yarışması’nda 2079 proje içerisinde birinci oldu. Şu ana kadar 44 Bilimsel araştırma projesi üreten Yeşilyurt 2014 yılında “En Fazla Projeye Koordinatörlük Yapan Öğretmen unvanını” aldı.Aldığı ödül ve yaptığı projelerle yetinmeyerek engellilerin neleri başarabileceğini gösteren Yeşilyurt, maddi olarak çok sıkıntı çekmesine rağmen bilimsel araştırmalarına devam edip TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Proje Yarışmalarında Erzurum’a birincilik ,ikincilik ve üçüncülük unvanlarını kazandırdı. 2012 yılında Erzurum’da “En Başarılı Fark Yaratan Öğretmen” seçilen Yeşilyurt, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapılan değerlendirme ile 700 bin öğretmen arasından yılın öğretmeni seçildi. Bu başarılarla yetinmeyen Yeşilyurt, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da “Yılın Öğretmeni” seçilerek, Türkiye’nin ilk Biyonik Kulaklı Fark Yaratan Yılın Öğretmeni oldu.
Haber Salih Çelebi