Son yılların gözde tedavi yöntemi olan “İmplant” alanında atağa kalktı. İmplant hakkında bilgilier veren Atatürk Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Yrd Doç. Adnan kılıç, Ağızda diş kaybı yaşayan bireylerin en büyük korkularından olan, estetik ve fonksiyonel kayıplar, implant teknolojisi ile artık ortadan kaldırılabildiğini söyledi.
Son yılların gözde tedavi yöntemi olan “İmplant” alanında atağa kalktı.
İmplant hakkında bilgilier veren Atatürk Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Yrd Doç. Adnan kılıç, Ağızda diş kaybı yaşayan bireylerin en büyük korkularından olan, estetik ve fonksiyonel kayıplar, implant teknolojisi ile artık ortadan kaldırılabildiğini söyledi.
Kılınc, “Ağzımızda noksan olan dişlerin işlevlerini mahaline getirebilmeleri amaçlı tatbik edilen ve çene kemiğine minik bir cerrahi operasyon ile yerleştirdiğimiz, suni diş kökü işlevi gören titanyum vidalara dental implant ismi verilmektedir. İmplant (diş ekme), eksik olan dişlerin işlev ve estetiğini tekrar sağlamak için çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, işlevsel alternatif tedavi şeklidir. İmplant uygulaması rahat, sağlam ve güvenilir bir tedavidir. İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluşturmaktadır. Eksik dişlerin tamamlanması sırasında, sağlıklı dişlere dokunulmamakta ve tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlü olur. Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldırmaktadır. İmplant vidaları belirli bir kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant yerleştirilmesi öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekir. Mevcut kemiğin yapısı implantın uygulanabilirliğini etkileyen faktörlerden biridir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı zaman zarfında dişetlerinin tamamen sağlıklı olmalıdır. Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir ve hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasına engel teşkil edebilecek herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Ancak kemik gelişimi henüz tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması çoğu zaman tercih edilmemektedir. İmplantların ağız içindeki yabancı cisimler olduğu düşünülürse temizliklerinin en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da önemli olduğunu bilinmelidir. İmplant temizliği normal dişlerin temizliğinden pek de farklı yoktur. Temizlik yöntemleri konusunda diş hekiminiz size detaylı bilgiler verecektir. Unutmamanız gereken tek şey, bu tip bir uygulamanın başarılı olması için gerekli en önemli etkenin düzenli ağız bakımıdır.” dedi
İMPLANTIN SÜRESİ 35, 40 YIL
Güvenli bir implant ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar 1800’lü yılların başından beri devam etttiğini ifade eden Atatürk Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Yrd Doç. Adnan kılıç,günümüzde piyasada mükemmele çok yakın, 35-40 yıllık implantlar bulunduğunu söyledi.
Kılınç,” İmplant yaptıracak olan hasta hekimini iyi seçmeli ve aklındaki tüm sorulara cevaplar alarak güvendiği ve ikna olduğu bir uzmanı tercih etmelidir. Diş teknisyenleri veya bu konuda uzman olmayan hiç kimseye implant yaptırılmamalı. Bu anlamda implant basit fakat titizlik isteyen bir işlem olduğunu ve diş kayıplarında günümüzde en modern ve uzun ömürlü bir sistemdir. İmplant gösterdiği gelişimle artık diş kaybı nedeniyle oluşan estetik kaybın önüne geçiyor. Cerrahi anlamda basit bir operasyondur. Genel kurallara uyulmak şartıyla diş çekimi kadar kolay bir işlemdir. Hastaların, ‘Canım acır mı’ korkusu yaşamalarına gerek yok. Çünkü uygulanan tekniklerle hastaları artık güle oynaya kiliniğimizden yollayabiliyoruz.” diye konuştu.