Şehir Gündemi Haber Girişi : 29 Temmuz 2024 12:59

Erzurum valiliği talimat verdi; İzin verilmeyecek!

Erzurum valiliği talimat verdi; İzin verilmeyecek!
Erzurum’un tarihi ve kültürel simgelerinden olan Aziziye ve Mecidiye Tabyaları, skandal inek bağlama görüntüleri ile gündeme gelmişti. Pusula Gazetesi’nin haberinin ardından valilik harekete geçti.

Ekonomi İşbirliği Teşkilatı 2025 Turizm Başkenti seçilen Erzurum’da tarihi mekanların sahipsizliği kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Doğu’nun Çanakkale’si kabul edilen ve 93 harbinde şiddetli çatışmalara sahne olan Aziziye ve Mecidiye Tabyaları’na bağlanan inekler gündeme bomba gibi düşmüştü.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın da bir dönem kullandığı Mecidiye Tabyası, 'Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı' içinde olmasına rağmen yöredeki köylüler, büyükbaşlarını güneşten korumak için günün belirli bölümlerinde tabyanın odalarını kullanıyor. Adeta ahır gibi kullanılan tabyalardaki söz konusu görüntüleri Pusula Gazetesi gündeme getirmişti.

Haberin ardından harekete geçen Erzurum Valiliği, söz konusu durumun bir kez daha yaşanmaması adına tedbir alınmasına karar verdi. Valilik,  güvenlik birimlerine talimat vererek bundan böyle tabyalarda devriye atılmasını istedi.  Günün belli saatlerinde devriye atacak ekipler, çobanları da uyararak hayvanların tabyalara sokulmaması için tedbir alacak.

Valilik açıklama yaptı

Öte yandan Erzurum Valiliğinden yapılan açıklamada ise sorumlular hakkında işlem başlatıldığı öğrenildi.  Bahse konu olayın 02 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada; " "Olayın yaşandığı gün işletmeci tarafından olaya anında müdahale edilmiştir. Hayvan sahipleri ve çobanlar tarafından işletmeciye mukavemet gösterilmesi sonucu yaşanan tartışmanın, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğümüze bildirilmesi üzerine ilgili personel derhal olay yerine intikal etmiş; hayvan sahipleri ve çobanlar tarafından kurum personeline de mukavemet gösterilmesi sonucunda olay yerine polis ekipleri davet edilmiştir.
Polis ekiplerinin olaya hızlı ve etkin bir şekilde müdahalesiyle hayvan sahipleri hakkında gerekli yasal  işlemler yapılmış ve hayvanlar, Milli Park sınırlarından tamamen tahliye edilmiştir.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolar güncel olmayıp, söz konusu fotoğraf ve videoların olayın yaşandığı tarihten önce işletmeci tarafından şikâyet ve iddiasını ispat amacıyla çekilen ve polis merkezine intikal ettirilen fotoğraf ve videolar olduğu tespit edilmiştir. Bahse konu olaya ilişkin adli makamlara gerekli bildirimler yapılmış olup, işletmeci tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş; ayrıca konuyla ilgili süreç Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğümüz tarafından da takip edilmektedir.

Ayrıca ifade etmek gerekir ki, “Nene Hatun Tarihi Milli Parkı” sınırları yakınında çok sayıda yerleşim yeri bulunduğu bilinmekte olup, Milli Park sınırını çevreleyen ihataya zarar verilerek boşluklar oluşturulduğu ve hayvanların buradan Milli Park’a sokulduğu tespit edilmiştir. Söz konusu ihatanın tamamlanması ve eksik yerlerin tamiratı için ihaleye çıkılmış olup, 22 Temmuz 2024 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlanılmıştır."

Fenomenlerin mekanı olmuştu

Geçtiğimiz yıllarda da bazı sosyal medya fenomenleri, Nenehatun Tarihi Milli Parkı içinde bulunan Aziziye Tabyalarını adeta stüdyo gibi kullanarak yarı çıplak fotoğraf çektirmişti. Olayın ‘Tabyalarda Rezalet’ başlığıyla Pusula Gazetesi’nde yer almasından sonra gözaltına alınan K.G. isimli kadına TCK’nın 226/2 maddesi uyarınca Müstehcenlik suçundan işlem yapılmıştı.

Manolya Bulut - Pusula Gazetesi

HABER MERKEZİ