• Şenyurt inşaat
Şehir GündemiHaber Girişi : 02 Şubat 2024 13:20

Erzurum'un Fahri Dadaşı vefat etti

Erzurum'un Fahri Dadaşı vefat etti
Türk sosyolojisinin duayenlerinden ve Erzurum'un Fahri Dadaş'ı olarak bilinen Prof. Dr. Orhan Türkdoğan hayatını kaybetti. Türkdoğan’ın vefatı Türk camiasında büyük üzüntüyle karşılandı.

Türkiyenin saha çalışmasına dayalı ilk sosyolog araştırmacısı olan Prof. Dr. Orhan Türkdoğan vefat etti. Ziya Gökalp, Mümtaz Turhan, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Erol Güngör gibi Sosyoloji alanında önemli isimlerin son halkası olan Prof. Dr. Orhan Türkdoğan’ın vefatı üzüntüyle karşılanırken birçok isim taziye mesajı yayınladı.

Dünya sosyoloji literatürüne önemli kavramlar kazandıran Orhan Türkdoğan’ın cenazesi ise 2 Şubat Cuma günü(bugün) ikindi namazına müteakip Eyüpsultan Camiinden kaldırılacak.

Prof. Dr. Orhan Türkdoğan Kimdir?

1928, Malatya doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Malatya’da gördü. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe ve Sosyoloji Bölümü (1955) mezunu. 1955-59 yılları arasında Malatya Lisesinde felsefe öğretmenliği yaptı. Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesine asistan oldu (1959). “Malakanların Sosyal Organizasyonu” adlı çalışmasıyla (1962) doktora yaptı. 1962-64 yılları arasında ABD Nebraska ve Missouri üniversitelerinde antropoloji, sosyoloji, psikoloji, köy sosyolojisi ve toplum kalkınması alanında çalışmalar yaptı. 1967 yılında Erzurum’a bağlı otuz sekiz köyde yaptığı sağlık ve hastalık sisteminin sosyo-antropolojik incelemesini yaparak doçent ve 1971 yılında Türkiye’de “Köy Sosyolojisinin Temel Sorunları” adlı eseri ile profesör oldu. 1972’de Alman hükümetinin sağladığı DAAD bursu ile Almanya’ya davet edildi ve birinci nesil Türk işçileri üzerinde sosyoekonomik bir araştırma yaptı. 1980’de aynı burs ile bu defa ikinci nesil üzerinde araştırma yapmak için davet edildi ve ikinci neslin geniş bir araştırmasını belirli işçi kültür sahalarında gerçekleştirdi. Aynı yıl terör ve şiddet olayları ile ilgili olarak kaynak araştırmaları için İskoçya St.Andrews Üniversitesinde bulundu. Bölüm başkanlığı ve fakülte dekanlığı yaptı. Gazi Üniversitesi Bolu İdari Bilimler Yüksek Okuluna geçti ve burada, 1985-95 yıllarında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin kuruluşunda görev aldı. 1995 yılında Gebze İleri Teknoloji Enstitüsüne geçti.

Çok sayıda makalesi çeşitli dergilerde yayımlanmış olan Prof. Dr. Türkdoğan, sosyoloji alanında yaptığı çalışmalarıyla tanındı. Bu çalışmalarından dolayı Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1995 yılında yılın kültür adamlarından seçildi.

Şeyma TAHİR