• Şenyurt inşaat
Haberler Haber Girişi : 23 Temmuz 2023 16:21

Erzurum Kongresi'nin 104'üncü Yıl Dönümü Törenle Kutlandı

Erzurum Kongresi'nin 104'üncü Yıl Dönümü Törenle Kutlandı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tarih, şüphesiz kongremizi ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir” sözleriyle önemine vurgu yaptığı Erzurum Kongresi, 104'üncü yıl dönümünde, törenler ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, Kurtuluş Savaşı meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi, 104’üncü yılında kentte coşkuyla kutlanıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla düzenlenen törenler, Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde başladı.

Başkan Kurtulmuş, Vali Okay Memiş, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Tümgeneral Fedai Ünsal ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen’in Atatürk Anıtı'na çelenk sunduğu tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

Bir 10 kişi görseli olabilir

Kongre Binası'na yürüdüler

Törenin ardından katılımcılar, atlı ciritçiler eşliğinde ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Caddesi'nden tarihi Kongre Binası'na kadar kortej yürüyüşü yaptı. Burada devam eden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunduğu törende, günün anlamına binaen konuşmalar yapıldı.

“Erzurum Kongresi sarsılmaz bir duruşun adıdır”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, törende yaptığı konuşmada kongrenin önemine değinerek, “Erzurum Kongresi; milletimizi Anadolu’dan silip süpürmek isteyenlere karşı sergilenen sarsılmaz bir duruşun adıdır. Mukaddes ve muazzez vatan topraklarını işgale yeltenen emperyalist güçlere hadlerini bir kez daha bildirdiğimiz onurlu bir direnç olmakla birlikte şeref ve haysiyet dolu bir şahlanışın da fotoğrafıdır.” ifadelerini kullandı.

Bir 6 kişi ve anıt görseli olabilir

“Cumhuriyetimizin müjdesi verilmiştir”

Türk Milleti’nin hürriyetine aşık bir millet olduğunu dikkat çeken Vali Okay Memiş ise, “Emperyalist güçlerin İzmir’e ayak basması, bütün yurtta infial yaratmış; nihayetinde milletimiz, Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde bağımsızlığımız ve vatanımızın bütünlüğü için yeni bir ölüm kalım mücadelesine girmekten çekinmemiştir.” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının yüreklerdeki bağımsızlık ateşini yaktığını aktaran Vali Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“19 Mayıs 1919, Millî Mücadele’mizin yekpare bir ruh kazanmasında nirengi noktası olmuştur. Bu süreçte milletimizi topyekûn harekete sevk ettiren amilse hiç şüphesiz Erzurum Kongresi’nin toplanmasında ve bu kongrede alınan karalarda mevcuttur. Zira Mustafa Kemal Paşa’yı Millî Mücadele’mizin önderi kılan bu kongrede millî kimliğimizi perçinleyen kararlar alınmış, her türlü işgal ve bölünme projesine karşı çıkılmıştır. Manda ve himaye tasarıları reddedilmiş, tam bağımsızlık vurgusu yapılmıştır. Böylelikle millî hâkimiyet prensibine dayalı yeni Türk devletinin temelleri atılmış, Cumhuriyetimizin müjdesi verilmiştir.”

“Erzurum Kongresi, istiklal mücadelesinin önemli dönüm noktalarından biridir”

Başkan Kurtulmuş, milli mücadele ruhunu yeniden yaşamak, Kuva-yı Millîye anlayışını yeniden idrak etmek, o büyük ulusal kurtuluş mücadelesinin hatıralarını yad etmek için bir arada olduklarını söyledi.

Kurtulmuş, "Çok şerefli, çok güçlü bir tarihe sahibiz. Tarihimizin her safhası yarın için ışık tutabilecek, yarın için ders çıkarabileceğimiz fevkalade önemli olaylarla doludur. Bunları anlatacağız ama bunları asla bir destan gibi, asla bir masal gibi değil kendisinden dersler çıkartılacak, bizim milli hasletlerimizi ortaya koyan tarihi gerçekler olarak anlatacağız. Bu çerçevede içinde bulunduğumuz Erzurum Kongresi de Türkiye'nin yakın tarihi bakımından bugüne dair bize de çok ders veren çok dersler çıkartan önemli dönüm noktalarından birisidir. İşgale uğramış, ordusu dağılmış, tüfeği değil, kazması, küreği dahi kalmamış bir milletin ya Allah diyerek ayağa kalktığı ve yeniden özgürlük, istiklal ve istikbal mücadelesini verdiği o günlerin tarihi dönüm noktalarından birisi Erzurum Kongresi'dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Havza ve Amasya tamimlerinden sonra gerçekleştirdiği Erzurum Kongresi aynı zamanda yeni dönemin başlangıcı o acılardan kurtuluşun ve istiklal mücadelesi vermenin en önemli dönüm noktalarından birisiydi. Orada neler konuşuldu? Toplantılar nasıl yapıldı? Ne şekilde gerçekleştirildi? Bunların hepsini biliyoruz. Ama esas olan ve esas ders çıkartmamız gereken bugünün Türkiye'sine ve dünyasına bizim için ışık verecek olan, yol gösterecek olan şey, Erzurum Kongresi'nin ruhunu unutmamaktır" diye konuştu.

 

Bir 3 kişi görseli olabilir

Erzurum Kongresi canlandırıldı

Erzurum Devlet Tiyatrosu oyuncuları oyuncularından Onur Emre Teber'in Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı programda, temsili asker tarafından Türk bayrağı TBMM Başkanı Kurtulmuş’a teslim edildi. Kurtulmuş, Türk bayrağını öperek teslim aldı.

Dua edilen programda, Erzurum Kongresi'nin imzalandığı odada, oyuncular tarafından 23 Temmuz'da yaşananların anlatıldığı temsili gösteri yapıldı.

Erzurum Kongresi'nde alınan kararların basıldığı gazetenin vatandaşlara dağıtıldığı programda, Erzurum Halk Oyunları ekibi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı da gösteri yaptı.

Bir 3 kişi, havuz ve anıt görseli olabilir

Bir 1 kişi ve anıt görseli olabilir

Bir 12 kişi, trompet, saksafon ve klarnet görseli olabilir

Bir 13 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 9 kişi görseli olabilir

Bir 9 kişi görseli olabilir

Bir 6 kişi görseli olabilir

Bir 1 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 3 kişi ve şunu diyen bir yazı '104. Yul 23 TEMMUZ 07 AĞUSTOS 1919 ERZI RUM KON ESİ Cumh velleri 104.yl ERZURUM KONGRESI' görseli olabilir