• Şenyurt inşaat
Şehir Gündemi Haber Girişi : 08 Temmuz 2024 11:58

Erzurum kışı atlatamadı

Erzurum kışı atlatamadı

Kışın sert ve uzun geçtiği Erzurum’da, yazın ısınmak isteyenlerin hevesini yağışlar kırdı. Son yılların en soğuk Temmuz ayının yaşandığı kentte üç günde metrekareye 60 kilogram yağış düştü. Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emre Çomaklı, “Doğa bizi uyarıyor, önlem almazsak gün geçtikçe artacak" dedi.

 

Kış aylarının uzun sürdüğü Erzurum’da halk arasında yapılan ‘Temmuz soğukları’ esprisi gerçek oldu. Erzurumlular kışı bir türlü atlatamadı, yazın en sıcak olması gereken ayda yağışların etkisi sürmeye devam ediyor.

Kentte 1-2 ve 3 Temmuz tarihlerinde metrekareye 60 kilogram yağış düşerken, etkisini sürdüren sağanak yağış şehir merkezinde olumsuzluklara neden oldu. Yağışların yoğun olduğu günlerde birçok ev ve işyerini su basarken, araçlar da yolda ilerlemekte güçlük çekti. Son yılların en soğuk Temmuz ayını geçiren kentte bazı günler sıcaklık gece 10 derecenin altına düştü.

‘Doğa bizi uyarıyor’

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Çomaklı, yaşanan durumun küresel iklim değişikliğinden kaynaklandığını söyleyerek, “Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri ilimizi ve bölgemizi olumsuz etkiliyor. Bunun en bariz etkilerinden biri yıl içinde gerçekleşen yapışların düzensiz dağılımı. Ortalama yağış miktarı aşağı yukarı aynı kalıyor ancak yağışların düştüğü zaman aralıkları değişiklik gösteriyor. Özellikle Erzurum'da yaşanan yağışların ciddi olumsuzlukları meydana getirdiğini görüyoruz. Doğa bizi uyarıyor. Eğer önlem almazsak, bunu gün geçtikçe de artan seviyede göreceğiz" dedi.

Çare bataklıklar

Yakutiye ilçesinde bulunan, 8 bin 632 hektar büyüklüğündeki 230 kuş türü ve 25’ten fazla endemik bitkiye ev sahipliği yapan Erzurum Bataklıkları Sulak Alanı’nın öneminden söz eden Çomaklı, “Karbon salınımlarını azaltmada dünyadaki yaklaşık karbonun yüzde 40'ını tutan sulak alanlar, önemli bir noktada. Erzurum olarak da bu noktada önemli bir avantajımız var, Erzurum Bataklıkları Sulak Alanı. Çok önemli bir karbon yutak alanı olarak değerlendirilebilir. Gün geçtikçe de bunun önemi artacak. Erzurum Bataklıkları Sulak Alanı'nın rehabilite edilmesi, alanın genişletilmesi, üzerindeki baskıların azaltılması Erzurum için küresel iklim değişikliğiyle mücadelede büyük önem arz etmekte.

Erzurum Bataklıkları Sulak Alanı'nı 'iklim eylem planı' içerisinde de görüyoruz. Küresel iklim değişikliğiyle mücadele topyekun bir mücadeleyi kapsıyor. Bunun için elimizdeki bütün silah ve imkanları kullanmak gerekiyor. Erzurum için önemli olan şu aşamada sulak alanın üzerindeki baskıların azaltılması, arazi tahribatının o alanlarda önüne geçilmesi, buranın Erzurum için bir rekreasyon alanı olarak kullanılması; turizm açısından, biyolojik çeşitlilik açısından önemli olacaktır. Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede, Erzurum açısından büyük bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Manolya BULUT / Pusula Gazetesi

 

HABER MERKEZİ