• Şenyurt inşaat
Şehir Gündemi Haber Girişi : 03 Eylül 2024 13:59

Erzurum’da okul alışverişi cep yaktı

Erzurum’da okul alışverişi cep yaktı

Yeni eğitim ve öğretim yılı açılışı için hazırlıklar sürerken ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin de uyum haftası başladı. Erzurum’da alışveriş telaşına düşen veliler ise yüksek fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırdı. Kırtasiye fiyatları geçen yıla göre yüzde 100 zamlanırken, yakın mesafe okul servisi fiyatları henüz netleşmedi.

 

Yeni eğitim öğretim dönemi 9 Eylül’de başlıyor. İlköğretim 1’inci sınıfa gidecek öğrenciler ise dün uyum süreciyle okula başladı. Milyonlarca öğrenci okulların açılmasını dört gözle beklerken, veliler de çocuklarının ihtiyaç alışverişini tamamlamaya çalışıyor. Ancak raflarda yerini alan kırtasiye malzemeleri ve formaların fiyatı cep yakıyor.

Masraf asgari ücretin yarısı

Yeni eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kala okul masrafları velilerin canını acıtacak derecede arttı. Son fiyatlara göre Erzurum’da ilkokul 1’inci sınıfa başlayacak bir öğrencinin forma, ayakkabı, defter, kalem, silgi, boya, su matarası, beslenme ve okul çantası gibi malzemelerden oluşan ihtiyaç listesi en az 8 bin TL’yi buldu. Asgari ücretin neredeyse yarısını bulan okul masrafları velileri zora soktu. Geçtiğimiz yıl 4 bin TL civarında olan harcamaların tutarı bu yıl yüzde 100 oranında arttı.

Kalitesi yüksek ürünler daha pahalı

Okul masraflarında ortalama kalitede ürünlerde fiyatlar bir öğrenci için 8 bin TL iken kalitesi daha yüksek ürünlerde ise rakamlar neredeyse ikiye katladı. Popüler markalar ve kalitesi yüksek ürünler tercih edilmesi durumunda bir öğrencinin ortalama masrafı 13 bin TL’yi buluyor. Geçtiğimiz yıl benzer ürünlerde bir öğrenci için ortalama fiyat 6 bin TL civarındaydı.

Servis ücretleri belirleniyor

Benzin ve mazota gelen art arda zamlar okul servisi fiyatlarını da etkileyecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl yakın mesafe servis ücretleri 1000 TL olarak belirlenmişti. Bu yıl ise ne oranda artacağı merak konusu oldu. Fiyatların bu hafta içerisinde belirlenmesi bekleniyor.

Manolya Bulut-Pusula Gazetesi

 

 

HABER MERKEZİ