• Şenyurt inşaat
Şehir Gündemi Haber Girişi : 31 Ağustos 2024 19:22

Erzurum'da Öksürük Baba, Tükürük Nene türbesi... Şifa arayanlar buraya geliyor

Erzurum'da Öksürük Baba, Tükürük Nene türbesi... Şifa arayanlar buraya geliyor

Erzurum’da halk arasında Öksürük Baba, Tükürük Nene olarak bilinen ziyaretgâha öksürük hastalığı olanlar getirilerek iyileşmesi bekleniyor. Dualarını tamamlayanlar türbe içindeki mezarın içinde üç defa dönerek ritüeli bitiriyorlar.

 

Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Rabiaana Mahallesi’nde bulunan Karskapı Caddesi’ndeki Öksürük Baba Ziyaretgâhı şifa arayanların durağı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün resmi kayıtlarına göre kabristan halk arasında Öksürük Baba, Tükürük Nene olarak biliniyor. Öksürüğü olan hastalar buraya getirilerek himmet ve şifa Allah’tan deyip dua ediliyor.  Dualarını tamamlayanlar türbe içindeki mezarın içinde üç defa dönerek ritüeli bitiriyorlar.

İki tane mezarın bulunduğu kabristanda ‘Ayet’el Kürs-i’ yazısı bulunuyor. ‘Ayet’el Kürs-i’ yazısının mezar taşlarına yazılması diğer kabristanlardan ayrılması için Abbasiler ve Selçuklulardan kalma bir gelenek. Buna göre Ayet’el Kürs-i yazılan bir kabristandaki kişinin sahabe olduğu anlaşılıyor.

Çeşitli kaynaklarda mezardakilerin karı-koca olduğu iddia edilen kabristanın tarih boyunca yaşanan savaşlar ve talanlardan dolayı kitabesi günümüze ulaşmadı. Bu yüzden burada yatan kişilerin adları kesin olarak bilinmiyor.

Manolya Bulut-Pusula Gazetesi

 

 

HABER MERKEZİ