Erzurum Karayolu yol ayrımında bulunan yavru Akbaba (Neopron percnopterus) tedavi altına alındı.
Vatandaşlarca yolda bulunan yavru Akbaba, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne teslim edildi. İlçe Müdürlüğü tarafından haber verilen Av ve Yaban ekipleri İlçeye giderek küçük Akbabaya ilk müdahaleyi yaptıktan sonra zaman kaybetmeden Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Yaban Hayatı, Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon merkezine götürdü.
Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Yaban Hayatı, Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon merkezinde Doç.Dr. Erdoğan Uzlu, Yrd.Doç.Dr. Ekin Erkılıç ve Yaban Hayatı Kurtarma ekibi tarafından yapılan Röntgen çekilmesi ve fiziksel muayenesinde Kanatlarında uçmasına engel teşkil edecek herhangi bir kırık olmadığı, sol kanadında yumuşak doku ile ilgili bir sorun olduğu belirtildi. Bu yüzden iltihaplanma ve şişkinlik oluşmasından dolayı ilaçlı tedavi uygulanmaya başlandı.
Yavru Akbaba tedavisi tamamlanması sonucunda tamamen uçma yeteneğini kazanması halinde bir hafta içinde doğaya bırakılacak. Tedavi süresinin uzaması halinde ise önümüzdeki İlkbahar aylarında Doğayla buluşacak.
Küçük akbabaların, ilkbaharda Afrika, Hindistan gibi ülkelerden Balkanlara ve Anadolu’ya göç edip burada yavrularını büyüttükten sonra sonbaharda geri döndüklerini ifade eden Uzlu, “Türkiye ve Avrupa’daki en küçük akbabadır. 60-70 cm boyunda, 155-180 cm kanat açıklığında, Gövdesi ve kanat örtüleri beyaz, kanat telekleri siyahtır. Leşlerin diğer akbabalardan kalan kısmı ile çöplük ve mezbahalardaki atıklarla beslenir. Akbabaların ekosistemdeki yararları o kadar çoktur ki doğada ölen hayvan leşlerini yiyerek hem yaşamlarını sürdürürler hem de çürümeden kaynaklı bakteri artışı ile salgın hastalıkları önlerler” diye konuştu.