Dikkat Akademisi Kurucu Müdürü Adalet Ömeroğlu, ülkemizdeki 2,5 milyon dil ve konuşma güçlüğüne sahip birey bulunduğunu belirterek, “Bu bireylerin ve ailelerin yaşadıkları bu sorunlarla ilgili bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. İnsanları bilinçlendirmek, sorunların çözümleri olduğunu göstermek amacıyla dikkat akademisi olarak Erzurum’da bir ilk olan dil ve konuşma bozuklukları seminerini düzenliyoruz
Dikkat Akademisi Kurucu Müdürü Adalet Ömeroğlu, ülkemizdeki 2,5 milyon dil ve konuşma güçlüğüne sahip birey bulunduğunu belirterek, “Bu bireylerin ve ailelerin yaşadıkları bu sorunlarla ilgili bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. İnsanları bilinçlendirmek, sorunların çözümleri olduğunu göstermek amacıyla dikkat akademisi olarak Erzurum’da bir ilk olan dil ve konuşma bozuklukları seminerini düzenliyoruz. Dil ve konuşma güçlüğüne sahip bireyler çoğunlukla işitme engellilerle karıştırılmaktadır . Bu büyük hatadır. Bir bireydeki dil ve konuşma güçlüğü doğuştan yada sonradan olabilen, otistik, down sendromlu, işitme engelli, mental reterdasyon çocuklarda görülebileceği gibi hiçbir engeli olmadan sağlıklı bireylerde de görülebilir. Bu yüzden dil ve konuşma problemi genel bir sorundur” dedi.
Dil ve konuşma güçlüğü yaşayan bireyler maalesef doğru iletişimi kuramadıkları için toplumdan kimi zaman kendilerini soyutlayabildiğini kaydeden Adalet Ömeroğlu, “Bizim yapmamız gereken onların yalnız olmadıklarını göstermemizdir. İletişimin kaynağı konuşma her zaman desteklenmelidir. Günümüzde televizyon karşısında iletişim kurmadan oturan çocukların konuşma pratiğine katılmayarak kendilerini nasıl izole ettiklerini görmekteyiz. Konuşma pratiği nin arttırılmasıyla ilgili etkinliklerin neler olabileceği bu seminerde değinilecektir.
Konuşma problemi beklendikçe artan bir problemdir. “önemli değil zamanı gelince konuşur “ gibi söylemler yalnızca sorunun tespiti ve çözümü için gerekli olan süreyi sekteye uğratmaktadır. Gelişim geriliği olan 6 aylık bir bebeğe bile konuşma uzmanları destekte bulunabilmektedir. Özel eğitim, konuşma terapisi alamadan çok yavan kalan bir durumdur. Aynı tek tekerlekle bir arabanın yürüyeceğini hayal etmeye benzer. Bu yüzden erken müdahale oldukça önemlidir” diye konuştu.
Seminerin, Konuşma Engelliler Federasyon Başkanı Özgür Tekol’un katılımıyla 28 Kasım 2015 tarihinde Göğüs Hastahanesi Konferans Salonunda saat 15:00-17:30 saatleri arasında düzenleneceği; seminerin ücretsiz ve halka açık olacağı belirtildi.