• Şenyurt inşaat
Şehir Gündemi Haber Girişi : 13 Ağustos 2024 18:29

Erzurum'da Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Erzurum'da Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Erzurum’da bir türlü dinmeyen yağışlar yine sele neden oldu. Normal şartlarda Temmuz ayında metrekareye ortalama 27,1 kilogram yağış düşerken bu yıl bir ayda 173,8 kilogram yağış düştü. Resmi kayıtlara göre Cumhuriyet tarihinde Erzurum ilk kez bu oranda yağış aldı.

 

Erzurum’un şehir merkezi, ilçeleri ve köylerinde Temmuz ayında meydana gelen yağışlar sel felaketine yol açarken arkasında ciddi hasar bırakmıştı. Bir türlü ısınamayan şehirde önceki gün yine yağış etkili oldu. Horasan ilçesine bağlı İğdeli ve Hacıhalil mahallelerinde evler ve ahırlar sular altında kalırken, ekili araziler zarar gördü.

İğdeli köyündeki çoban Haydar Torol ise evinden çıktığı sırada kapıldığı sel sularından abisinin yardımıyla son anda kurtarıldı, tedavi edilmek üzere Horasan Devlet Hastanesine kaldırıldı. Sel sularına kapılan 2 eşek ise telef oldu.

Meteoroloji 12’nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre Erzurum’un bu yıl Temmuz ayında rekor yağış aldığı tespit edildi.

En eski kayıtların 1920’lere kadar gittiği raporlara göre şehir merkezinde her yıl Temmuz ayında metrekareye ortalama 27,1 kilogram yağış düştüğü görüldü. Ancak bu yılın Temmuz ayı verileri iklim değişikliğinin gerçekliğini gözler önüne serdi. Kentte 2024 yılının Temmuz ayında metrekareye 173,8 kilogram yağış düştü. Cumhuriyet tarihinde şehirde ilk kez bu oranda yağış meydana geldi.

Verilere göre Palandöken Kayak Merkezi’ne ise Temmuz ayında ortalama 28,1 kilogram yağış düşerken bu yılın aynı ayında 219,7 kilogram yağış düştü.

Manolya Bulut - Pusula Gazetesi