Kategoriler Haber Girişi : 05 Şubat 2016 09:51

Erzurum Bu Çocuğu Bağrına Bastı

Erzurum Bu Çocuğu Bağrına Bastı

Eksi 20 derecede 8 saat yol yürümüş Sivil toplum örgütlerinden, emniyet güçlerine kadar pek çok kuruluşun ziyaret ettiği Minik Samir'i iki Erzurumlu ailede evlat edinmek istedi. Tedavisi süren Samir'in gerçek hikayesi..

Yasadışı yollardan ülkesi Afganistan’dan İran’a oradanda Türkiye’ye geçmeye çalışan 9 yaşındaki Samir Hurami, donmak üzereyken bulunarak Erzurum’a getirtildi. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Yanık Ünitesi’nde tedavi altınan alınan ve ellerinde kısmi donma gerçekleşen Minik Samir’e, ülkemizin misafirperverliği sonuna dek gösterildi. Sivil toplum örgütlerinden, emniyet güçlerine kadar pek çok kuruluşun ziyaret ettiği Minik Samir’i iki Erzurumlu ailede evlat edinmek istedi. Tedavisi süren Samir’in gerçek hikayesine ise Yenigün Gazetesi ulaştı.

Minik Samir’in söylediklerini Afganistanlı olduğu için tercüme edebilen Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü 2. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Hadis Şivan, minik çocuğun yaşadıklarını Yenigün Gazetesi’ne anlattı. 9 yaşındaki çocuğun kaçakçılar aracılığıyla Danimarka’da ki ailesine ulaşmayı hedeflediğini anlatan Hadis Şivan, şu ifadelere yer verdi; “Samir Hurami 9 yaşında Afganistanlı bir çocuk. Ailesi iki ay önce kaçak yollardan Danimarka’ya gidiyor. Daha sonra Samir’de dayısı ve amcaoğlu ile yola çıkıyor. Kaçakçılar onları ilk Afganistan’dan İran’a getiriyorlar. İran’dan Türkiye sınırına geçmek için 8 saat boyunca yürümek zorunda kalmışlar. Zaten o yolda elleri donmuş. Eksi 20 derece hava soğuk, dağlardan gelmişler görünmemek için. Samir’in ayakkabıları olmadığı için poşet sarmışlar ayaklarına. Ama işte başka birşey bulamadıkları için elleri açıkta kalmış. Dağları geçtikten sonra kaçakçılarla bunlar yemek yemek için lokantaya gitmişler. Orada Türk şoförler Samir’in ellerini görmüşler. Dayısı Sabur ve amcaoğlu Besir Hurami’de Türk şoförler ile Erzurum’a gelmişler. Onlara nerede bilinmiyor zaten. Hastaneye geldiklerinde Samir’i bırakıp kaçmışlar. Korkmuşlar herhalde yakalanıcaz diye. Samir’de ilk geldiğinde çok korkmuştu. Çünkü etrafında herkes Türkçe konuşunca korkmuş herkesten. Kendisiyle konuştum. Diyor ki; “Bana burda sahip çıktılar. Ellerim çok acıyordu. Şimdi ağrım yok. Yolda gelirken çok kötüydü. Çünkü dağlarda kar yağıyordu. Ayaklarıma poşet geçirdik ama başka bir şey olmadığı için ellerim açıkta kaldı. Hava çok soğuktu. 8 saat Türkiye’ye gelene kadar yürüdük” Samir’in dediğine göre bir kız bir de erkek kardeş varmış. Annesi ve babasıyla onlarda Danimarka’ya gitmişler”

Erzurum’da Afganistanlı çocukların dedesi olaran bilinen Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel de, Minik Samir’in durumu ve yaşadıkları hakkında bilgiler verdi. Başkan Güzel “Afganistan’dan başlayıp İran üzerinden Türkiye’ye buradanda Avrupa’ya yönelen göç olgusunun hazin hikayelerinden birine daha Erzurum’da maalesef tanıklık etmiş olduk. İki gün önce bu umut yolculuğuna çıkan 9 yaşında Samir Hurami ile dayısı Sabur Hurami ve amcasının oğlu Besir Hurami’nin hazin hikayesini Erzurum’da görmüş olduk. İran üzerinden kaçakçılar aracılığıyla yola çıkan bu aile maalesef İran-Türkiye sınırında donma tehlikesi geçirmişler. Bu arada küçük olan Samir, ellerinden son derece soğuğa maruz kalmış ve elleri donmaya başlamış. O arada insan kaçakçıları bunları bir lokantada yemek yedirirken orada bizim duyarlı Türk insanının görüş alanına girmişler. Oradaki Türk şöforler çocuğun durumunu görünce hastaneyi gitmesi gerektiğini anlamışlar. Kaçakçıların elinden çocuğu alarak Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirmişler. Samir’in farklı bir hikayesi var. Bundan iki ay önce ailesi kaçak yollardan Danimarka’ya gitmiş. Orada yerleşme izini almışlar. Daha sonra Samir’de dayısı ve amcaoğlu ile birlikte bu yolculuğa çıkma riskini göze almış. Yolda bu donma hadisesi başlarına gelmiş. Şuanda dayısı Sabur ve amcaoğlu Besir  ortada yok. Kayıplar. Samir ise devletin şefkatli elleri altında tedavi görüyor. Geçtiğimiz Pazar günü çocuğun durumunu sosyal medyada paylaştık. Gerçekten çok güzel geri dönüşler oldu. Erzurum insanının şefkatini orada görmüş olduk. Samir’i evlatlık almak isteyen iki aile bana ulaştı. Bu da bizi gerçekten çok memnun etti. Samir inşallah iyi olacak. Bizde kendisine gereken tüm desteği sağlayacağız” dedi.

SALİH ÇELEBİ  / ERZURUM

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.