• Şenyurt inşaat
KategorilerHaber Girişi : 04 Ekim 2016 13:20

Devredilen askeri hastaneler hem vatandaşa hem de askere eşit hizmet veriyor

Devredilen askeri hastaneler hem vatandaşa hem de askere eşit hizmet veriyor

Erzurum’da 181 yıldan bu yana hizmet veren ve askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devredilmesi kararı doğrultusunda devlet hastanesi olan Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi, er, erbaş ve askeri personele verdiği hizmetleri sürdürmenin yanı sıra, sivil vatandaşların da tercih ettiği kurum olmaya başladı.

Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlık Bakanlığına devredilerek devlet hastanesi olan Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi, hem askeri personele hem de sivil vatandaşlara eşit hizmet veriyor. Toplam 150 yatak kapasitesi ve 10 yataklı 2’nci düzey yoğun bakım ünitesi bulunan hastane, Erzurum’da tercih edilen sağlık kurumları arasına girdi.
En fazla iki kişilik nitelikli odalarda hizmet veren Mareşal Çakmak Devlet Hastanesinde devredilmeden önce de çalışan personeller, Sağlık Bakanlığına geçiş sonrası hem kendileri açısından hem de hizmet verdikleri hastalar açısından olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.

“Önceden asker Ali’ye film çekerken şimdi esnaf Ali’ye de film çekiyoruz”
Hastanenin devredilmesinin olumlu olduğunu söyleyen Röntgen teknisyeni Mehmet İlker Aktaş, “Askeri hastanelerin devlet hastanesine devrinden sonra hem önceki dönemde çalışmış hem de daha sonra aynı şekilde devam eden personel olarak, bizler seçilmiş iradenin inisiyatifi doğrultusundaki Kanun Hükmündeki Kararname ile askeri personelken Sağlık Bakanlığında hizmet vermeye başladık. Bizim için yeni bir süreç. Daha öncesinde askerlere hizmet verirken şimdi vatandaşlara da hizmet vermeye başladık. Önceden asker Ali’ye film çekerken şimdi esnaf Ali’ye de film çekiyoruz. Yeni sistemle birlikte daha hızlı ve verimli olarak görevimizin başındayız” diye konuştu.

“Mesleki anlamda kendimizi tatmin edip doyum yaşayamıyorduk”
10 yıldır aynı hastanede görev yapan ve eskiden yaşanan bir takım eksikliklerden dolayı sorunlar yaşadıklarını ifade eden Hemşire Gülhan Bayram, “Daha önceden malzeme temini bizim açımızdan sıkıntı oluyordu. Hastanemizin devri ile artık malzeme temini daha kolay. Her branştan doktorumuz olmadığı için mesleki anlamda da kendimizi tatmin edip doyum yaşayamıyorduk. Şu an daha iyi olacağını düşünüyoruz” dedi.
Askeri hastanedeyken mevcut askeri prosedürler gereği hizmette aksamalar yaşadıklarının altını çizen Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Hayri Cambaz ise “Askeri hastanedeyken bazı düzenlemeler yapmak istedik yalnız bazı noktalarda tıkanma oldu. Malzeme alımında mevzuatlar daha hızlı olduğu için askeri kanallardan yavaş olduğundan onları yapamamıştık. Cihaz ve malzeme alımında da bir yavaşlığımız söz konusuydu. Onun dışında ilaç ve malzeme stoğumuz azaldığında askeri kanallardan almamız ihale gibi bir takım prosedürlerden dolayı yavaş oluyordu. Sağlık Bakanlığı’na geçişten sonra bu aksaklıklar giderildi. Cevapları daha hızlı alıyoruz. Gerekli düzenlemelerimiz devam etti ve sonuçlandı. Geçişten sonra bunları birkaç güç içerisinde giderdik. Şimdi daha çok hastaya daha hızlı bir şekilde hizmet verebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Askeri hastanenin devlet hastanesine dönüşümü sonrasında nitelikli hizmet için yoğun şekilde çalıştıklarını vurgulayan Mareşal Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hulki Aşır, “Göreve başladığımız günden beri hastanemizde hızlı bir değişimin içindeyiz. Mevcut ekibimiz ve devrolan personelimizle birlikte yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Ekibimizle bu performansla devam edersek ciddi mesafeler kat edeceğimize inanıyorum. İlimizdeki bir çok hastane her pozisyondaki askerlere hizmet vermekte. Bizim bu hastanemizde çalışan personellerimiz dahi hizmetlerini diğer hastanelerden aldıklarını ifade ettiler. O anlamda hastanemize girdikten sonra, önce personelimize ve envanterimize hakim olmaya çalıştık. Eksiklerin giderilmesi adına kısa sürede ciddi mesafe aldık” dedi.
Eksik noktaları tamamladıklarını kaydeden Aşır, “Branş hekimlerinde yetersiz miktarda olan haftanın belirli günleri sadece askeri hastanenin sağlık kurulu hizmetleri verilebilsin diye görevlendirilmekte olan hekimler tam gün görevlendirildi. Bir yıl önceki verilere göre yaklaşık üç katı bir hizmet artışı sağladık. Bunun içerisinde yatan hasta, ameliyat, poliklinik sayıları gibi rakamlar da var. Daha önce verilmeyen hizmetleri de vermeye başladık. Acilimizde uzman hekimler nöbet tutmaktaydı ve o sebeple nöbetin ertesi günü o branşın hekimi bulunmuyordu. Yine genel sekreterliğimiz tarafından 4 pratisyen hekim görevlendirildi. Uzman hekimlerimiz asli görevleri olan kendi branşlarındaki hastalara bakmaya başladılar. Acilimiz bu anlamda daha da güçlü oldu” ifadelerini kullandı.
Hastanede çalışmaya devam eden personelin memnuniyet duyduğunu ekleyen Hulki Aşır, “Askeri hastaneden devrolan personelimizde heyecanı da görmekteyiz. Uzunca bir zamandır hizmetlerin çok yavaş yürümesinden dolayı bir çoğu sıkılmaktaydılar ama şu anda ciddi bir heyecanla işlerine sarıldılar. Her birisinden memnuniyet ifadeleri almaktayız” diye konuştu.
Bazı basın kuruluşlarında hastanelerin devredilmesinden sonra hizmetin azaldığı, askerlere yönelik yeterli hizmetin verilmediği iddialarının gerçeği yansıtmadığının altını çizen Başhekim Hulki Aşır, “Sanki hizmetlerde geriye gidiş varmış ya da er ve erbaşlara verilen hizmet daha önceden çok daha iyiymiş şimdi de daha da niteliksiz hale gelmiş gibi haberler duymaktayız. Bu bizi gerçekten de şaşırtıyor. Geldiğimizde ciddiyet arz eden hastaların önemli oranda, tanı ve tedavisi başka hastanelere sevki yapılarak sağlanmaktaydı. Oysa şimdi çeşitli branşlarda çeşitli hastaların tanılarını koyup gerektiğinde yatırarak tedavilerini yapıyoruz” sözlerini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.