• Şenyurt inşaat
Kategoriler Haber Girişi : 24 Şubat 2016 09:26

Bu güvercinler araba parasıyla yarışıyor

Bu güvercinler araba parasıyla yarışıyor

Erzurum'da güvercin meraklılarının üye olduğu Kanatlı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği'nde yapılan açık arttırmada, Şebab cinsi nadir güvercinler 4 bin ile 8 bin lira arasında değişen fiyatlar ile görücüye çıkıyor.

SALİH ÇELEBİ / ERZURUM // YENIGÜN GAZETESİ

Erzurum’da güvercin meraklılarının üye olduğu Kanatlı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’nde yapılan açık arttırmada, Şebab cinsi nadir güvercinler 4 bin ile 8 bin lira arasında değişen fiyatlar ile görücüye çıkıyor.

Erzurum’da her Cumartesi günü yapılan mezatlar büyük ilgi görüyor. Kanatlı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen mezatlarda görücüye çıkan güvercinler, en düşük 20 lira, en yüksek 12 bin liradan açık attırma usulü ile satılıyor. En çok ilgiyi ise Şebab adı verilen cinsi güvercinler görüyor.

Erzurum Kanatlı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’nde güvercinler için geçtiğimiz Cumartesi günü açık arttırma düzenledi. Çevre il ve ilçelerden gelen güvercin meraklıları, dernekte satışa sunulan güvercinlere duruş, gagaları ve paçalarına göre değer biçti. En büyük ilgiyi ise Şebab cinsi güvercinler gördü. Özel olarak beslenen Şebab güvercinleri, 4 ile 8 bin lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Dernek yetkilisi Savaş Tavlıbıyık, her Cumartesi günü yapılan bu mezatlar ile güvercin meraklılarının bir araya geldiğini dile getirdi. Mezatta en büyük ilgiyi Şebab cinsi güvercinlerin gördüğünü anlatan Tavlıbıyık, bir mezatta ortalama 70 kuş sattıklarını ifade etti. Buradaki asıl amacın güvercinler aracılığıyla insanların bir araya gelmesi olduğunu anlatan Tavlıbıyık, “Bu merak insanın içinden gelmeli. Güvercin bizim için bir tutku oldu artık. Senelerdir bu işin içindeyiz. Bazılarımız hobi olarak, bazılarımız meslek haline getirdi” dedi.

ŞEBAB NEDEN PAHALI?

Şebab cinsi güvercinlerin neden pahal olduğuna cevap veren Tavlıbıyık, “Taklacı kuşlar günümüzde oyun masa kuşu olarak ikiye ayrılmaya başladı. Oyun kuşları perfonmansları ve uçuşları için, masa kuşları da güzellikleri için besleniyor. Masa kuşlarına verilen diğer bir ad Şebab kuşlardır. Masa kuşları denmesinin nedeni bu kuşların besleyenleri tarafından benim kuşum senin kuşundan güzel ile başlayan ve kuşların masa üzerine konularak güzel olanin kendisini göstermesi ile son bulan iddialı sohbetlerden kalan isimdir. Bu işin Türkiye çapında olanıda şebab festivalleridir. Karaman, Erzurum, Adana illerimizde her yıl şebab festivalleri düzenlenmektedir. Bu kuşlarda en çok rahbet gören renkler Miski, Kürenk, Mavi, Arap, Çakmaklı’lardır. Dikkat ederseniz bu renkler taklacı kusların has renkleridir. Biz şebabcıda bu renklerde olan kuşların en gösterişlisini tabir yerindeyse manken gibi olanını beslemek ister. Şebab güzel demektir. Bizdeki güzel anlamıda manken gibi lafıyla özdeşleşmiştir. Şebab kuşlarda önemli kriter güzelliktir. Ne renk olursa olsun kuş gözlerde etki bırakıyorsa bu kuş sebabtır. Bu etkiyi yapan kaynaklar yarısmalarda belirtilmistir. Bacaklar yerden yuksek, dik ve dolgun olmalı, pacalari kılıc paca olmalı. uzun olması kusa güzellik katar. tuyler on tırnagi gecmemeli, boyu uzun, gögsu önde, asker gibi durabilen bir kuş olmalı, göz-gaga-tırnak bütünlüğü olmalı, bulundugu katagorideki renkleri taşımalı. renkler mat degil parlak olmalı. Yukardaki özellikler olupta birde ucurulup oynuyorsa, bu kuşu para ile satın almak çok güçtür. Sebab kuşlar pahalı ve zor bulunduğu için pek çok kişi bu kuşları uçurmaz. Bu taklacılar korunan kuşlardır. Belirli bir çevre içersinde yetiştirilir. Yarışmalarda bu insanlar biraraya gelir. Şebabları görme fırsatı doğar” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.