Böbrek hastası genç, babasının verdiği böbrekle sağlığına kavuştu. 10 Mart Dünya Böbrek Günü öncesi gerçekleşen nakil operasyonun ardından Şevki Paçaman, “Yeniden doğmuş gibiyim” derken, baba Mümtaz Paçaman ise organ bağışı çağrısında bulundu.
Yaklaşık 15 aydır böbrek sorunu olan ve çare için nakil ihtiyacı olan Çanakkale’de Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencisi 17 yaşındaki gence, babası, bir böbreğini verdi. Özel bir hastanede 10 Mart Dünya Böbrek Günü öncesi gerçekleşen ameliyatla böbrek hastası olan Şevki Paçaman, babası Mümtaz Paçaman’dan alınan böbreğin nakledilmesiyle yeniden sağlığına kavuştu.
“ORGAN BAĞIŞI BİR NEVİ ÖLÜMSÜZLÜK GİBİ BİR ŞEY”
En büyük hayalinin hukuk okuyarak savcı olmak istediğini belirten Paçaman, “Yeniden doğmuş gibiyim. Ayrıca babamın böbreğini almak aslında aile bağlarının da ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Biz bir aileyiz birimizden birine bir şey olsa onun yerini, eksikliğini dolduracağız. Aile budur. Öldüğünüzde toprak olacak organlarınız, ama bağışlarsanız o başka bir can içinde yaşayacak bir nevi ölümsüzlük gibi bir şey” dedi.
“TÜM HASTALARIMIZI İÇİN ORGAN BAĞIŞI YAPILSIN”
Oğlunun 15 aydır böbrek rahatsızlığı yaşadığını belirten baba Mümtaz Paçaman ise; “Çok mutluyuz bende çocuğumda yeniden hayata bağlandık. Tüm hastalarımızı için organ bağışı yapılsın. Çocuğumuzla bizde karar verdik zaten organ bağışı yapacağız” ifadelerini kullandı.
“DÜNYADA BÖBREK HASTALIKLARI GİDEREK ARTIYOR”
Yaklaşan 10 Mart Dünya Böbrek Günü öncesi böbrek nakli ameliyatını gerçekleştiren hastanenin böbrek nakli merkezi başkanı Doç. Dr. Burak Koçak başarılı bir ameliyat olduğunu belirti. Koçak, “Babasının organı uygun olduğu için dün 3-4 saatlik bir operasyonla naklettik. Gayet başarılı oldu. Böbrekleri gayet güzel çalışıyor” dedi.
Dünyada böbrek hastalıkları giderek artığına dikkat çeken Koçak, “Bunun önemine dikkat çekmek amacıyla Mart ayının ilk Perşembe günü dünya böbrek günü olarak kutlanmaya başlandı. Böbrek hastalıkları biraz sinsi bir hastalık. Bu yüzden dikkatli olmak gerekiyor. Böbreğin süzme fonksiyonu 80 ila 125 arası bir değerde oluyor. Bir böbrek hastalığı başladığı zaman bu yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Maalesef hiç belirti vermiyor. Ne zaman bu değerler 30’a düşüyor değerler. Hasta neredeyse böbrek fonksiyonlarının yüzde 60’ını 70’ini kaybediyor, o zaman belirtiler ortaya çıkıyor. Basit kan ve idrar testleri ile ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.
“ÜLKEMİZDE ORGAN BAĞIŞI ÇOK DÜŞÜK”
Organ Bağışının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Berna Yelken ise “Bir yıl tedavi gördükten sonra babası böbrek nakli amacıyla bize başvurdu. Babasını değerlendirdik, böbrek değerleri gayet uygundu. Böbrek verebilecek durumdaydı. Nakli dün gerçekleştirdik, Şevki’nin durumu gayet iyi. Yarında böyle olursa taburcu etmeyi planlıyoruz. Organ bağışı önemli. Ülkemizde kadavra ve organ bağışı çok düşük gönül ister ki hızla artsın” şeklinde konuştu.