Bir kere daha İspir tünelleri…

Erzurum Uzundere’de yeni bir baraj yapılıyor. Devlet Su İşleri tarafından yapılmakta olan barajın bu yıl tamamlanması ve gelecek yıl su tutmaya başlaması hedefleniyor.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projeyle ilgili açıklamasında şu teknik bilgileri de veriyor:

"İnşaatta batardo imalatı, rölekasyon yolu tüneli ve enjeksiyon galerisi imalatlarını bitirdik. 85 bin metre küplük gövde dolgusunun 61 bin metre küplük kısmını tamamladık. Çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. 1410 dekar araziye sulama suyu temin edecek baraj bölge tarımı için büyük önem taşıyor. Baraj sayesinde yöre halkı modern sulama ile tanışacak, 1410 dekar arazide sulama maliyetleri düşecek ve verim artacak. Sulu tarıma geçilmesiyle çiftçimiz farklı ürünler ekip dikebilecek ve kazançları artacak. Erzurumlu üreticiler, 2024 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 14 milyon lira daha fazla kazanacak."

Ne güzel. Tortum’un, Uzundere’nin akıp giden dereleri daha verimli olarak kullanılacak ve hem bölge insanı rahata erecek hem de ülke tarımı ve ekonomisi kazanacak. DSİ’den de emeği geçen diğer insanlardan da Allah razı olsun.

Bu barajın inşaatı bölge insanını şüphesiz mutlu ediyor. Ama barajdan yararlanacak köylülerin bir kısmı kendilerini ziyarete gelen bir milletvekiline baraj projesi kapsamında yapılan tünelden dolayı şikâyette bulunmuş; tünelin su çektiğini, aydınlatmasının iyi olmadığını filan dile getirmişler. Karşılarında milletvekili görünce belki çok da önemli olmayan bir durumu, yapılmakta olan bir işi, iş tamama erince kendiliğinden çözülecek sorunu aktarmışlar muhataplarına… Milletvekili de konuyla ilgilenmiş ve DSİ’ye durumu bildirmiş…

Yani her şey büyük oranda olması gerektiği gibi olmuş, oluyor. Milletvekilinin hassasiyeti de takdire şayan…

Bu duruma muttali olduktan birkaç dakika sonra bir yakınma ile karşılaştım: “Hocam, şu İspir tünellerini bir daha yaz da milleti bu dertten kurtar! Trabzon-Rize siyasî çekişmesine kurban gitmesin tüneller! Artvin’de, Yusufeli’nde, şurda burda onlarca tünel yapılmışken Erzurum-Rize yolundaki iki tünelin bu kadar sürüncemede bırakılması olacak şey değil!”

Kırık ve Dallıkavak tünelleri Erzurum-İspir-Rize yolculuğunun kısalması ve rahatlaması bakımından hayati önem taşıyor. Ayrıca 2018 yılında açılmış olan Ovit Tünelinin de bir anlam kazanması da Kırık ve Dallıkavak tünellerinin kullanılmasıyla mümkün olacak. Gel gör ki iki küçük tünel (Yusufeli Barajı projesi kapsamında yapılan tünellerle veya mesela Zigana Tüneliyle karşılaştırılınca küçük kalıyor bu proje) yıllardır bitirilmiyor. Bitirilemiyor değil, bitirilmiyor! Bu güzergâhta yolculuk yapanların karşılaştığı zorluklar, harcanan zaman ve para insanları böyle demeye mecbur bırakıyor. Kasıt aranıyor tünellerin tamamlanmamasında… Projeler yenileniyor, müteahhitler değişiyor, umutlar tazeleniyor ama tüneller bitmiyor!

İşin en sıkıntılı tarafı, projenin Trabzon-Rize çekişmesine kurban edildiği söylemi… Ovit Tünelinin ardından Kırık ve Dallıkavak tünelleri, Rize’yi Erzurum’a, dolayısıyla Anadolu’ya, dahası Güneydoğu’ya açacak, İyidere Limanını anlamlı kılacak ve önemli bir ticaret merkezi haline getirecek; Rize-Erzurum yolu kısalacak, ulaşım kolaylaşacak, ticaret gelişecek… Daha ne olsun! Ama Trabzon-Rize çekişmesinden bahsedenler bütün bu iyilikleri Trabzon lobisinin istemediğini, bu yolun kullanıma girmesiyle Zigana Tüneli üzerinden gerçekleşen yolcu ve yük taşımacılığının buraya kayacağını ve dolaysıyla Trabzon’un zarara uğrayacağını savunuyorlar. Bu görüştekiler, Ulaştırma Bakanlığındaki Trabzonlu ağırlığının da buna destek olduğunu açık açık söylüyorlar.

Şimdi burada durup baştaki güzel haberle, Uzundere Barajı ve o proje kapsamındaki tünelle bağlantı kuralım. Ve o tüneldeki çok da önemli olmayan soruna duyarlılık gösteren milletvekili ile… İspir’deki tüneller hiç şüphesiz Uzundere’deki o küçücük tünelden çok daha önemli, çok daha acil, çok daha gerekli. O tünelle ilgilenen Erzurumlu milletvekilleri, siyasetçiler, bürokratlar İspir tünelleri ile de ilgilensin. İlgilensin de bir an önce Erzurum da, Rize de, bölge de bu projenin nimetlerinden faydalanmaya başlasın.

Mesela kendileri de İspirli olan Fatma Öncü, Recep Akdağ, hatta İbrahim Kalın, proje Trabzon-Rize çekişmesine kurban edilecek bir proje olmasın. Bu proje Erzurum’u da, Erzurumlu’yu da ve tabii İspirli hemşehrilerinizi de ilgilendiriyor. Ve proje ilginizi, desteğinizi, çabanızı bekliyor.