• Şenyurt inşaat
Ekonomi Haber Girişi : 23 Temmuz 2024 14:32

Başkan Oral çiftçinin sesi oldu

Başkan Oral çiftçinin sesi oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin ev sahipliğinde düzenlenen istişare toplantısında 365 Oda ve Borsa Başkanı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile bir araya geldi.​ Toplantıda konuşan ETB Başkanı Hakan Oral, sel ve taşkınlara maruz kalan Erzurum’da bilançonun çok ağır olduğuna dikkat çekerek bölgenin afet kapsamına alınmasını istedi. 

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen istişare toplantısında, TOBB çatısı altındaki 365 Oda / Borsa’nın Yönetim Kurulu Başkanları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile bir araya geldi.​

TOBB İkiz Kulelerde gerçekleştirilen toplantıda söz alan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, iki önemli başlıkta şehrin acil çözüm bekleyen sorunlarını dile getirdi.

Oral’dan iki önemli başlık!

Bir süredir şehri etkisi altına alan yoğun sağanak yağışların çiftçiyi olumsuz yönde etkilediğini belirten Başkan Oral, Erzurum’un Afet Bölgesi ilan edilmesini istedi. Oral’ın gündemindeki bir diğer önemli konu ise uyuşturucu madde kullanımının yaygınlaştığı Erzurum’da tedavi merkezinin bulunmayışı oldu.

“Bizi afet kapsamına alın”

Konuşmasında çiftçinin içinde bulunduğu buhranı anlatan ETB Başkanı Hakan Oral, “Temmuz ayından beri sel, heyelan ve taşkınlar, Aziziye, Horasan, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Pasinler, Uzundere, Tortum ve Tekman olmak üzere 11 ilçe merkezi ve köylerde etkili oldu. Toplam 6 kişinin hayatını kaybettiği Erzurum’da tarım arazileri çok büyük zarar gördü. Metrekareye 100 kg üzerinde yağış alan bölgede altyapı çöktü, bin bir zahmetle yetiştirilen mahsul tarlada kaldı. Çiftçinin bir yıllık emeği suya gitti. Çitçimizin, üreticimizin bu şartlarda ayakta kalması imkânsız. Erzurum Valiliği öncülüğünde devletin tüm birimleri sahada, onlar da ilgili bakanlıklara raporlarını sunacaklar. Sizden talebimiz, vakit kaybetmeden bölgenin afet kapsamına alınmasıdır” dedi. 

Uyuşturucu madde kullanımının yaygınlığından şehrin çok muzdarip olduğu anlatan Başkan Oral, “Erzurum’da tedavi merkezinin bulunmayışı evlatlarını bu illete kurban veren aileler için büyük sorunlar doğuruyor. Dile getirdiğimiz sorunların biran evvel karşılık bulacağına ve gerekli girişimlerin yapılacağına dair inancım tamdır” ifadelerini kullandı.

Notumu aldım

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral’ı dikkatle dinleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “ Yaşanan sel felaketini yakından takip ediyoruz. Gerek belediyeler, gerek kolluk kuvvetlerimiz gerekse AFAD Başkanlığımız bölgede haftalardır çalışma yapıyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Konuşmanızı dikkatle dinledim ve notumu aldım. Gerekli girişimler için elimden geleni yapacağız” diye konuştu.

Valilik hazırlık yapıyor

Öte yandan yaşanan yağışların normal bir yağış olmadığının altını çizen Erzurum Valisi Mustafa Çitçi, Pusula Gazetesi’ne yaptığı açıklamada şunları aktarmıştı:

 “Ben haftalardır selden etkilenen bölgelerde inceleme yapıyorum. Ekiplerimiz ilk günden beri sahada. Felaketin yaralarını sarmak için canla başla çalışıyorlar. Zararın büyüklüğünün farkındayım. Çiftçimize, vatandaşımıza Allah kolaylık versin. Gerçekten çok zor bir durum. Sel önüne kattığını götürüyor. Biz de selden etkilenen alanların afet bölgesi ilan edilmesi hakkında rapor hazırlığındayız. Yağışların durmasını ve hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz. Selin bilançosu tam olarak ortaya çıktığında hazırlanan raporu Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD Yönetimi Başkanlığı’na göndereceğiz. Raporla birlikte selden etkilenen alanların afet bölgesi ilan edilmesini talep edeceğiz” dedi.

Nesrin DEMİR