Üniversiteler arası akademik iş birliklerini güçlendirmek, ülke yükseköğretimine katkı sunmak ve ortak projeler geliştirmek amacıyla gerçekleşen ziyarette; Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Araştırma Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan, Adli Bilimler Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Nebile Dağlıoğlu, Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Sevgi Ernas ve Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Ümmet Artuç yer aldı. Atatürk Üniversitesinden ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Çavuşoğlu ile Rektör Danışmanı ve Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörü Prof. Dr. Erol Akpınar da ziyaret kapsamında hazır bulundu.
“İki Köklü Üniversitenin Güç Birliği Ülkemize Katkı Sunacaktır”
Atatürk Üniversitesi Rektörlük makamında gerçekleşen görüşmede, üniversiteler arası akademik iş birliğinin güçlendirilmesi, ortak araştırma projelerinin geliştirilmesi ve yükseköğretime yönelik yenilikçi yaklaşımlar ele alındı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, bilimsel gelişmelerin en önemli unsurunun güçlü ortaklıklar kurmak olduğunu belirterek, “Ankara Üniversitesi gibi köklü bir kurumla bilimsel ve akademik bağlarımızı kuvvetlendirmek, her iki üniversitenin de ulusal ve uluslararası arenadaki etkisini artıracaktır. Özellikle sağlık ve teknoloji alanında öncü olan üniversitelerimizin güçlerini birleştirmesi, ülkemizin bilimsel ilerleyişine ivme kazandıracaktır” dedi.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise Atatürk Üniversitesinin kendisi için ayrı bir yere sahip olduğunu belirterek, üniversitenin akademik birikiminden ve bilimsel altyapısından faydalanmak istediklerini dile getirdi. Yakın zamanda hizmete başlayan Ankara Üniversitesi Bütünleşik Araştırma Merkezinin (BÜTAM) etkin bir şekilde faaliyet göstermesi için Atatürk Üniversitesinin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirten Ünüvar, özellikle Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAYTAM) başta olmak üzere ilgili tüm birimlerle ortak çalışmalar yürütmek istediklerini kaydetti.
DAYTAM: Uluslararası Standartlarda Araştırma ve Analiz
Ziyaret kapsamında heyet, Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (DAYTAM) inceleyerek merkezin sunduğu bilimsel ve teknolojik hizmetler hakkında bilgi aldı. Rektör Hacımüftüoğlu, DAYTAM’ın sahip olduğu gelişmiş laboratuvar altyapısının sadece akademik araştırmalar için değil, sanayi ve özel sektör için de önemli bir kaynak sunduğunu belirtti. OECD İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP) uygunluk beyanına sahip olan DAYTAM’ın, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın bir konumda bulunduğunu ifade eden Hacımüftüoğlu, merkezin gıda, kimya, biyoteknoloji, farmasötik araştırmalar ve ileri malzeme teknolojileri alanlarında sunduğu analiz hizmetlerine ilişkin detaylı bilgiler paylaştı.
Ziyaretin sonunda değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Ankara Üniversitesi ile yürütülecek ortak çalışmaların ülke yükseköğretimine ve bilimsel üretime büyük katkılar sağlayacağını belirtti. İki üniversitenin bilgi ve tecrübelerini birleştirerek daha güçlü akademik projelere imza atacağını vurgulayan Hacımüftüoğlu, bu birlikteliğin ulusal ve uluslararası düzeyde önemli sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise Atatürk Üniversitesi ile gerçekleştirilecek ortak projelerin bilim dünyasına değerli kazanımlar sunacağını, iki kurum arasındaki akademik dayanışmanın güçlenerek devam edeceğini dile getirdi. Eğitim ve araştırma alanında sürdürülebilir iş birlikleri kurmanın, ülkenin bilimsel gelişimine katkı sunacağını vurgulayan Ünüvar, gelecekte daha geniş kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi için çalışmaların süreceğini belirtti.
Ziyaret, heyetin Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki bilimsel ve akademik merkezlerde gerçekleştirdiği incelemelerin ardından sona erdi.
Ahmet Volkan Çelik