Bir tekstil fabrikası Türk Ordusu ve Türk Polisi için eksi 40 dereceye kadar içerisine soğuk almayan ve yanmayan ateşe dayanıklı elbise üretiyor.
Yozgat’ta 2004 yılından beri üretim yapan Garanti Giyim Kompozit Teknolojileri Fabrikası, asker ve polislerin kullanması için teknik tekstil üzerine üretim yapıyor. Türk Ordusu ve Türk Polisi’ne elbise üreten Garanti Giyim, Almanya, Fransa başta olmak üzere birçok ülkenin de asker ve polisine elbise üretimi yaparak, ihracata da büyük katkı sağlıyor.
Garanti Tekstil Genel Müdürü Mustafa Kıran, teknik tekstil denilen tekstillerden askeriye ve polise hem Türkiye hem de yurt dışına kıyafetler diken özelliği olan herkesin yapmasının zor olduğu ürünlere odaklanmış bir firma olduklarını söyledi. Yaptıkları ürünlerden soğuk iklim kıyafetleri nefes alabilen ama dışarıdan soğuğu rüzgarı içeri almayan ama içerideki teri dışarı atan kumaşlardan kıyafetler ürettiklerini vurgulayan Genel Müdür Kıran, “Bunu müşterinin isteğine göre artı 5 dereceden eksi 40 dereceye kadar yapıyoruz. Türk ordusunun soğuk iklim kıyafetlerinin birçoğunu bizler verdik hem askerin hem polisimizin. Yine Almanya ordusu için soğuk iklim kıyafetleri ve bazı ülkelere soğuk iklim kıyafetlerinin üretimini yaptık” dedi.
ÇEVİK KUVVETE YANMAZ VE SU GEÇİRMEZ ELBİSE
Fabrika olarak yanmaz kıyafetler üzerine yoğunlaştıklarını ifade eden Kıran, “Özellikle itfaiyeciler, tankçılar, helikopter ve uçak pilotlarına gemicilere yapmış olduğumuz özel ürünlerle yanması geciktirilmiş kıyafetler yapıyoruz. Bu alanda Türkiye’de iyi bir noktaya geldik. Yurt dışına da ciddi ihracatlar yapıyoruz. Almanya, Fransa başta olmak üzere yanmaz kıyafetler alanında daha ileriye gidip gelecekteki hedef ürünlerimizden birisi olacak. Yanmaz kıyafetlerin özelliği kullanıcının yangın ortamından kaçması için o kişiye belli bir süre tanıyor. Bu bir dakikalık sürede olabiliyor kullanıcısına göre itfaiyeciler için çok daha uzun süre oluyor. Bu kıyafetlerin en büyük özelliği kumaşın geç tutuşmasıdır. Kumaş tek başına bir koruma sağlamıyor. Çünkü ısının da içeriye girip insanları etkilememesi lazım. Bunlar dört katlı olarak içinde ısı bariyerleri, su geçirmemesi için nem bariyerleri, ve katman katman kumaşlardan oluşan bir takım. Kişiler ve personel ısıdan etkilenmiyor ve kaçma imkanları oluyor.
Dökümcüler için yanmaz kıyafetler yapıyoruz. Özellikle yüksek voltaj elektrik işinde çalışanlar için kıyafetler yapıyoruz. Elektrikçiler için elektrik geçirmeyen kıyafetler yapıyoruz. Yanmaz kıyafetlerde insan sağlığı olduğu için tüm kıyafetlerde sertifikasyonu olmak zorunda. Bu ürünler belli testler ve laboratuvarlardan ve testlerden geçtikten sonra her ürün için sertifikasyon veriliyor. Bizde tüm dünyada geçerli olan tüm sertifikasyonumuzu sağlamış durumdayız. Verdiğimiz malın sertifikası ile birlikte arkasındayız. Bu kumaşın özelliğine göre değişiyor. Bir dakikalık yanmayan kumaşla 15 dakikalık yanmayan kumaş arasında ciddi fiyat farkları var. Kurumun ihtiyacına göre bizde ürünler sunuyoruz. Hiç yanmayan ürünlerimizde var onları da yapıyoruz” diye konuştu.
Ayrıca artı 5 dereceden eksi 40 derecede olan çadır ve uyku tulumları yaptıklarına değinen Kıran, “Bunu elyaflı ve kaz tüyüyle üretebiliyoruz. Bununda çoğunu askeriye ve polise veriyoruz. Sivil piyasa içinde yaptığımız çadır ve uyku tulumları var. Yine her türlü sırt çantası, mühimmat çantası, mühimmat yelekleri üretiyoruz. Hem konfeksiyon hem balistik anlamında çok ciddi bir kapasitemiz var. Konfeksiyon olarak yılda 10 milyon adete yakın ürün yapabilecek bir kapasitemiz var. Yıllık ortalama 300 -350 kişiyi de Yozgat’ta istihdam sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.