Haziran ayında çıkacak İş Mahkemeleri Kanun Tasarısının Yargıda önemli iş yükünü hafifleteceğini açıklayan Erzurum Arabulucular Derneği Başkanı Arabulucu Avukat Turan Çınar, ’Arabulucuya giden taraflar kazançlı çıkıyor. Arabulucukta barışma kültürü esastır’ dedi.
Haziran ayında çıkacak İş Mahkemeleri Kanun Tasarısının Yargıda önemli iş yükünü hafifleteceğini açıklayan Erzurum Arabulucular Derneği Başkanı Arabulucu Avukat Turan Çınar, ’Arabulucuya giden taraflar kazançlı çıkıyor. Arabulucukta barışma kültürü esastır’ dedi.
‘KANUN YASALAŞTIKTAN SONRA, ARABULUCULUK ZORUNLU HALE GETİRİLİYOR’
Arabuluculuk taraflar arasındaki uyuşmazlığın tarafsız bir üçüncü kişi desteği ile mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında çözebilecekleri alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğuna dikkat çeken Erzurum Arabulucular Derneği Başkanı Arabulucu Avukat Turan Çınar, Türkiye genelinde iş sayısı bakımından Erzurum’un Arbuluculuk Uygulamasında 10’ncı sırada olduğunu açıkladı.
Arabulucu Avukat Çınar, ’Haziran ayında İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı Haziran ayında yasalaşıyor. Bu kanunun üçüncü maddesine göre iş davalarında arabuluculuk zorunlu hale getiriliyor. Bunun anlamı iş uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunlu hale geliyor. Eğer arabulucuya gitmeden dava açılmış olursa o dava mahkeme tarafından reddediliyor. İş Mahkemelerinde bulunan 500 bine derdest iş davası yasa çıktıktan sonra, arabulucuya gönderilecek. Arabulucular tarafından dosya çözüme kavuşturulacak. Anlaşma olmadığı takdirde yeniden mahkemeye dava açılabilecek. Bu sebeple Haziran ayından itibaren yargının iş yükü önemli oranda azalmış olacak. Arabuluculuk Avrupa Birliği Uygulamasıdır. 2013 yılında 6325 Sayılı Yasa ile Türk Hukuk Sistemine girmiştir. Halen yargı sisteminde çatışma kültürü uygulanmakta olup, arabulukculukta ise barışma kültürü esastır. Kaybedeni olmayan bir sistemdir. Arabulucuya giden taraflar kazançlı çıkmaktadır. Yargıda bir dava ortalama 4-5 yıl sürmekte iken, arabulucu da bir saat, bir gün, bir hafta en çok üç hafta sürmektedir. Keza, ekonomik bakımından çok ucuz bir uygulamadır. Çünkü, mahkeme harç ve masrafları sadece 20 TL tutmaktadır. Oysa ortalama bir hukuk davasının gider harcı 3- 5 Bin TL arasındadır. Mahkemeler, aleni olduğu için her kes bir birinin sırrını öğrenmektedir. Arabuluculukta gizlilik esastır. Bu sebeple Arabuluculuk hukuk uyuşmazlıklarında uygulanan çok başarılı bir alternatif çözüm sistemidir. İtalya’da yüzde 50, Almanya’da yüzde 60, Fransa’da yüzde 65 ve İngiltere’de yüzde 85 oranında yargının iş yükü arabuluculuk sayesinde hafiflemiştir.’
‘ERZURUM’DA ARABULUCU AVUKAT SAYISI 25’E ÇIKIYOR’
Erzurum’da Arabulucu Avukat sayısının 25’e çıkarılacağını da belirten Arabulucu Çınar,’ Arabulucu olmak için 5 yıllık avukat, Üniversiteler tarafından verilen özel Arabulucu eğitimini almak ve bu eğitim sonunda ÖSYM tarafından yapılan yazılı sınavı kazanmak daha sonra, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan mülakat sınavını kazandıktan sonra, Bakanlığın Arabulucular siciline kaydı olmak şarttır. Bu nitelikleri taşıyan Doğu Anadolu Bölgesi’nde sadece Erzurum’da 15 Arabulucu mevcuttur. Nisan ayında ise Türkiye Barolar Birliği tarafından Erzurum Barosu’nda yeniden Arabuluculuk eğitimi verilecek.’ diye konuştu.