ERDEF Erzurumlar Federasyonunca düzenlenen, usta yorumcu şair Ahmet Coşkun’un hazırladığı ve şair,-yazar, yorumcu Ömer Faruk Arlı ortak sunumuyla; Neşat Ertaş Kültür ve Kongre Merkezi’nde Gürbüz Gözüm ve Orkestrası eşliğinde gerçekleşen “Âşık Sümmânî ‘yi Anma Programı”na Başkent Ankara büyük bir ilgi gösterdi.
Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren ERDEF, göğüslediği anlamlı proje ile gelecek kuşaklara geçmişi ve öz Türkçeyi aktarmanın mutluluğunu yaşarken; sayısız kurum, kuruluş, STK ve derneklerin projeye destek vermesini sağladı.
Seçkin ve üst düzey bir katılımın olduğu program, şühedaya saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşması için kürsüye gelen ERDEF Erzurumlar Federasyonu Başkanı Ferudun Önal; Erzurumlular arasında birlik, beraberlik ve dayanışmanın tesis edilmesi, Erzurum’un vizyonunda yeni bir sinerji oluşturmak amacıyla 2009 yılında kurulan “Erzurum Dernekler Federasyonu” ERDEF, Erzurum sevdasını ülke sevdasıyla birleştirmiş, kuruluşundan bugüne gerçekleştirdiği kültürel ve sosyal faaliyetler ile adından başarıyla söz ettiren; kamu yararına faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirterek, “Erzurum ilinin, ülke geneli ve uluslararası arenada tanıtımına katkı sağlamak, sosyoekonomik performansının arttırılması ve anakent iller arasındaki yarışta geri kalmaması için var gücüyle çalışmalarına devam etmekte olan ERDEF, geleceği tesis eden gençlere, geçmişin izlerini taşıyan kültürel mirastan pay edinmelerini sağlamak, başta Erzurum ve yöresiyle özdeşleşen isimleri anmak üzere birçok kültür ve sanat faaliyetine imza atmaktadır.
Bu itibarla Vefatının 101. Yılında Âşık Sümmânî’yi Anma Programı ve 1. Âşık Sümmânî Kültür ve Sanat Ödülleri Töreni tertip etiklerini söyledikten sonra; bizi yalnız bırakmayan kurum, kuruluş ve STK’ların güzide temsilcilerine, ozan, şair ve yorumculara, salonu dolduran konuklara, basın mensuplarına, ERDEF Yöneticilerine, Ahmet Coşkun, Ömer Faruk Arlı ile Gürbüz Gözüm ve orkestra üyelerine, Neşet Ertaş Kültür ve Kongre Merkezini bize tahsis eden Keçiören Belediye Başkanı Sayın Mustafa Ak’a, Başkan Yardımcısı Gürsel Yılmaz’a, Ankara BB. Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Dr. Ahmet Recep Tekcan’a, Ankara Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra söz alan Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özarslan yaptığı konuşmada; Âşık Sûmmani hakkında ve eserleriyle ilgili detaylı bilgileri konuklarla paylaştı.
Programı hazırlayıp sunan Ahmet Coşkun Âşık Sûmmani’ye ait şiirleri görsel bur sunum havasında seslendirirken, kendisine THM sanatçısı Gürbüz Gözüm ve orkestrası eşlik ederek geceye katılanlara unutulmaz dakikalar yaşıttılar.
Programın ikinci bölümünde Türk şiirine ve âşıklık geleneğine hizmet veren; Cemal Safi, Âşık Sefai ve Ozan baki Çetin’e “1. Âşık Sümmânî Kültür ve Sanat Onur Ödülleri takdim edildi.
Şehir dışında olduğu için programa canlı yayınla katılan şair ve söz yazarı Cemal Safi konukları selamladıktan sonra emeği geçenleri kutladı ve kutlu doğum münasebetiyle kendisine ait iki güzel şiiri yorumladı.
Âşık Sefai ise aldığı onur ödülünün çok anlamlı olduğunu ve burada olmaktan gurur duyduğunu, yarınlardan endişe etmediğini belirtirken Sûmmani için yazdığı son eserini yorumlarken, salonu dolduran konuklar kendisini ayakta alkışladı.
Birlik ve beraberliğin tesis edildiği programda; Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Ankara BB. Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Dr. Ahmet Recep Tekcan, Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadyrov, Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Yılmaz, TBMM Başkan Danışmanı Ahmet Balıbey, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özarslan, BAŞKON Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonu Genel Başkanı Gazeteci-Yazar Mehmet Akyol, İLESAM- Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, EKO Avrasya Derneği Başkanı Hikmet Eren, ASKEF-Avrasya Sanat Kültür ve Edebiyat Federasyonu Ankara İl Başkanı Kemalettin Kalkan, Emekli Memur-Sen Ankara İl Başkanı Enver Batur, ŞİİRDER-Başkent Şairler Yazarlar ve Sanatçılar Derneği Başkan Yardımcısı Dilek Soysal, ŞİİRDER- Başkent Şairler Yazarlar ve Sanatçılar Derneği ve Başkent Şairler Platformu Kurucu Başkanı-Şiir Otağı Moderatörü Ömer Faruk Arlı, Birleşen Yürekler Derneği Başkanı Yasemin Meydan, AKSED Ankara Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği Başkanı Mustafa Çelebi Çetinkaya, Başkent Edebiyat Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ahmet Kurt, USTAD-Uluslararası Sanat Medya ve İş Dünyası Derneği Genel Başkanı Hakan Yılmaz, Grup Sükûn-Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu Kurucu Şefi Neyzen Erdinç Bal, MY Müzik Topluluğu Şefi Metin Yılmaz, Keçiören Gençlik Merkezi Müdürü Gülcan Irmak Özbağ, Yaren Sofrası Şair Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Duman, şair ve yazar Abdullah Satoğlu, şair ve yazar Vedat Fidanboy, şair ve yazar İsmet Bora Binatlı, şair ve yorumcu Barbaros Çelikoğlu, şair ve yorumcu Cumhur Karaca, şair ve yorumcu İsmet Bağcı, şair ve yorumcu İzzet Bağcı, şair, yazar ve yorumcu Nevzat Taşkıran, şair ve yazar Rüya Tokgöz, Çıldır Eski Belediye Başkanı M. Nureddin Coşkun, Radyo Programcısı, yorumcu Yavuz Özer, Radev-Radyo Evi Derneği Başkanı Yusuf Selçuk Erbaş, TRT İstanbul Radyosu THM Sanatçısı Yavuz Değirmenci, KON-TV Temsilcisi gazeteci Sinan Burhan, Sabah Ankara Temsilcisi Osman Altınışık, Anadolu Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Çetin, Daktilo Dergisi Yazı İşleri Müdürü Semiha Dede, Ata Sur Emlak sahibi Sinan Bağcı, Cihat Unlu Mamülleri sahibi Şahin Sağsöz, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyelerinden ressam İbrahim Terzioğlu, Tiyatro Yönetmeni Sezai Yeşilyurt, THM Sanatçısı Gürbüz Gözüm ve programı hazırlayıp sunan şair-yorumcu-söz yazarı Ahmet Coşkun’a; Türk şiirine, kültür ve sanata hizmetlerinden dolayı ERDEF tarafından “1. Âşık Sümmânî Kültür ve Sanat Hizmet Ödülü” verildi.
Ödül alan kurum kuruluş ve STK temsilcileri yaptıkları konuşmalarda; böylesine anlamlı bir etkinliğe imza atan başta ERDEF Genel Başkanı Ferudun Önal olmak üzere ERDEF’in kıymetli yöneticilerini tebrik ettiklerini, Âşık Sûmmani gibi bir değeri gün yüzüne çıkmasını sağladıkları, yarınlara geçmişin silinmez izlerini taşıdıkları ve bu anlamlı ödüle layık görüldükleri için müteşekkir olduklarını belirtirken, bu tür etkinliklerin artarak devam etmesini ve âşıklık geleneği sürdüren bu uğurda emek sarf eden bütün ozanları kapsaması temennisinde bulundu.
Onur ödülüne layık görülen bir başka isim de âşıklık geleneğinin son temsilcilerinden aynı zamanda Âşık Sûmmaninin üçüncü kuşak torunu olan Ozan Baki Çetin’di. O da sazı ile izleyicilere coşkulu anlar yaşattı.
Programın son bölümünde ise Erdal Beyazgül, Âşık Ozan Bilgin, Âşık Yaşar Demiroğlu, Nurettin Gür Ozanoğlu, Ozan Selahattin Dündar ve Ozan Sevdai Âşık Sümmani’ye ait deyişleri yorumlarken, onları Ankara şairleri ve yorumcuları takip etti.
Alpaslan Demirbilek, Ayhan Bedirhan Atalay, Barbaros Çelikoğlu, Bayram Yelen, Bilal Bütün, Cahit Maaç, Cengiz Akkuş, Cumhur Karaca, Dilek Soysal, Durak Turan Düz, Emrah Kavcı, Erdal Ercin, Hakan Yılmaz, İsmet Bağcı, İsmet Bora Binatlı, İzzet Bağcı, Kaan Can Yavuz, Kemalettin Kalkan, Kutay Can Altay, Kürşat Okuyucu, Murat Duman, Mustafa Çelebi Çetinkaya, Nevzat Taşkıran, Ömer Faruk Arlı, Pınar Uslu, Servet Sağsöz, Sevinç Aksay Albuz, Seyit Ali Yüksel, Şehit Ayhan Yılmaz, Vedat Fidanboy, Yavuz Özer ve Zafer Tekeş’e; Vefatının 101. Yılında Âşık Sûmmani’yi Anma ve 1. Âşık Sümani Kültür ve Sanat Ödülleri programına katılımlarından dolayı ERDEF tarafından hazırlanan BERAT takdim edildi.
Konu ile ilgili görüş belirten BAŞKON Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonu Kültür ve Sanat Başdanışmanı, ŞİİRDER- Başkent Şairler Yazarlar ve Sanatçılar Derneği ve Başkent Şairler Platformu Kurucu Başkanı-Şiir Otağı Moderatörü, Şair-Yazar Ömer Faruk Arlı; “Bu Türkiye sınırları içinde bir ilkti ve özeldi. ERDEF bir risk alarak cesaret gösterip bir işe adım attı. Çünkü Erzurum sınırlarını aşan bir programı Başkent Ankara’da yaptı. Evet, Summani bir Erzurumlu Âşık ancak ERDEF onu yüz yıl, hatta iki yüz yıl önceki Türkçe ile yazılan deyişlerini bugünün Türkçesini kullanan şairlerin diline pelesenk etti… Gerek konuk sayısı, gerekse katılımcıların konumu programa gösterilen ilginin bir kanıtıydı.
Programın en önemli ayağı Ankara şairlerine ve yorumcularına, Âşık Sûummani’yi hatırlattı. Eminiz ki; aralarında onu ilk kez duyanlar bile vardı ve ERDEF hatırlattı. Onlar Âşık Sûummani’yi unutmayacak. Çünkü hem yorumladılar, hem de ellerinde tapu gibi bir beratları ve ödülleri var. Bu tür büyük etkinliklerde ufak tefek aksamalar yaşansa da eksiğe, kusura değil fotoğrafın tümüne bakmak gerekir. Bu anlamda hedefine fazlasıyla ulaşan bir programdı. Emeği geçenleri tebrik ediyor, BAŞKON ve ŞİİRDER olarak her zaman sanatın ve sanatçının yanında yer aldığımızı deklare ediyoruz.“ dedi.
Program, çekilen hatıra fotoğraflarıyla son buldu.