Erzurum İl Tarım ve Orman Müdür Alparslan Kenger, geçtiğimiz günlerde "Dünya Kadın Çiftçiler Günü" çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikte kadın çiftçilerle bir araya geldi. Valiliğin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, yöresel kıyafetleri olan 'ehram' giyinen kadın çiftçilerin fotoğrafları da yer aldı.
Valiliğin X platformundaki paylaşımına göre toplantıda, Kadın Çiftçilerin Güç Birliği çatısı altındaki S.S. Yiğitpınar, Taşkaynak ve Övenler Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerinin talepleri dinlendi. Kadın çiftçilerin tarımsal faaliyetlerine destek verileceği vurgulandı.
Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların altına ise 'ehram' giyen kadın çiftçilerle ilgili çirkin yorumlar yapıldı. Bazı kullanıcılar kıyafetleri üzerinden hem emekçi Anadolu kadınını hem de onları ziyaret eden Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürünü hedef aldı.
Yapılan yorumlarda "Türkiye'nin en bağnaz ve yobaz şehri Erzurum", "İlk gördüğümde köle pazarı sandım", "Çuvallar içinde kaybolmuş kişilerin kadın olduğundan emin miyiz?", "Bu nedir ya iyice Araplaştınız", "Şeriat mı geldi?", “Takım elbiseli adamın etrafındaki çuvalları anlayamadım” gibi çirkin ifadeler yazıldı.
Suç duyurusunda bulunulacak
Çiftçi kadınlara kıyafetleri üzerinden kin kusan güruha, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’den yanıt geldi. Pusula Gazetesi’ne konuşan Vali Çiftçi, eleştirinin ötesine geçen hakaretamiz ifadeleri kullananlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağını söyledi. Vali Çiftçi, “Haddini aşan, edep sınırlarına riayet etmeyen, eleştirinin ötesine geçen ve galiz ifadeler kullanan kişilerin tespitini yaptırıyorum, haklarında suç duyurusunda bulunacağız. Şu anda emniyet müdürlüğümüz ile basın birimimiz çalışıyorlar. Milletimizin kıyafetine, giyim tarzına ileri geri laf edenlerin yaptıkları yanlarına kar kalmayacak” dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Alparslan Kenger ise, “Tamamen doğal şekilde Pasinler’deki bakanlığımızın kurduğu tek kadın kooperatifine, Kadın Çiftçileri Günü’nü kutlamaya gittik. Ehram, Erzurum’un 2011 yılından beri tescilli yöresel kıyafetidir. Kimse kimsenin ne giydiğine karışamaz. Üreten sektörümüze emek veren kadın çiftçilerimiz bizim için çok kıymetlidir. Her alanda olduğu gibi tarıma kadın eli değmesi tarımsal üretime destek olacaktır” diye konuştu.
STK’lar tepki gösterdi
Söz konusu yorumlar sivil toplum örgütlerinden de tepki gecikmedi. Darıca Erzurumlular Derneği yayınladığı mesajda, “Anamızın, nenemizin giydiği bu ehram bizim yöresel kıyafetimiz ve kültürümüzdür. Biz Nene Hatun'un torunlarıyız. Kültür ve geleneğinden, Anadolu’daki kadınların yaşantısından kopmuş bazı aklı evveller fotoğraflardaki saygıdeğer kadınlar hakkında olmadık şeyler söylemişler. Farkındasınız değil mi, Türkiye’de bir kesim için elleri öpülesi bu kadınlar bir “aşağılama nesnesi.” Yazık. Ezelerimizin ellerinden öpüyoruz. Ehramı, kültürümüzü, yöremizi bilerek veya bilmeden aşağılamaya kimsenin hakkı yoktur” ifadelerine yer verdi.
Manolya BULUT-Pusula Gazetesi
HABER MERKEZİ