Erzurum Merkez Yakutiye ilçe Belediyesi, kayıtlı istihdamı özendirmek için proje geliştirdi. Avrupa Birliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından destek gören projede Erzurum Oto Tamir ve İmalatçıları ve Erzurum Marangoz Mobilyacılar Duvarcılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası ortak, SGK İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü ve TÜİK Bölge Müdürlüğü ise iştirakçi olarak katılıyor.
Belediye Başkanı Ali Korkut, kayıt dışı istihdamın yoksullaşmanın önemli nedeni olduğunu belirterek “Güven içinde hisseden işçi, ekmek yediği yeri yüceltir, gelecek ve güvence endişesi ise iş verimini azaltır” dedi.
Yakutiye Belediyesi tarafından hazırlanan “Kayıtsız Kalmayın” projesi ile işveren konumunda olan değişik alanlarda faaliyette bulunan esnaf için kayıtsız işçi çalıştırmanın olumsuzluğu, sigortalı işçi çalıştırmanın yararları anlatıldı. Avrupa Birliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen projenin ortakları ise Erzurum Oto Tamir ve İmalatçıları Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Erzurum Marangoz Mobilyacılar Odası, Duvarcılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası. İŞKUR Erzurum İl Müdürlüğü ve TÜİK Erzurum Bölge Müdürlüğü ise iştirakçi olarak yer alıyor. Projenin genel amacı bölgede kayıt dışı istihdamın azalmasına katkı sağlanması. Belediye Başkanı Ali Korkut, proje çerçevesinde eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürüttüklerini belirtti. Proje kapsamında 3 adet çalıştay, 5 adet bilgilendirme semineri düzenlenerek, toplamda 1400 kişiye ulaşılması hedefleniyor. Bu faaliyetlere ek olarak Sanayi bölgesinde network analizi yöntemiyle 80 firma seçilecek, bu firmalara birebir ziyaretler düzenlenerek kapasitelerini artırmaları üzerinde çalışma yapılacak.
Korkut, “Sigortalı çalıştırın dua alın”
Hazırladıkları projenin çok insani olduğunu belirten Ali Korkut, “Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu beyin emeği, pozitif ayrımcılığı ile projeyi gerçekleştirdik. Şehirlerin gelişmesi değişmesi bölgenin ekonomik verileri ile doğru orantılıdır. Ekonomik değerleri yüksek olan şehirlerde değişim ve gelişim çok hızlı yürüyor. Gelişmenin yolu ise alt yapı ile birlikte iş sahiplerinin doğru adımları atmasıyla mümkün olmaktadır. Girişimcilik ruhu, doğru bir işletme yapısı ve anlayışı gerekir. Proje işverenlerimize bir projeksiyon sunuyor. Esnaf arkadaşımız gerekirse birleşerek işlerini büyütmeliler. İşyerleri büyürse, üretim artar, üretim artışı daha çok istihdam anlamına gelir. Güçlü ve doğru organize olmuş esnafımız işsizlik oranını düşürecektir. Esnaflarımızın zenginleşmesi, iş kapasitesinin artması yerel yöneticiler olarak bizi mutlu edecektir.
SGK verilerine göre 2002’den 2016’ya ciddi manada iyileşme görülüyor. İnsanımız kayıtsız kalmıyor. % 54 olan sigortasız işçi çalıştırma oranı %32 lere düşmüş. Bunun daha aşağılara çekilmesi gerekiyor. Sigortalı çalışan işçi, işvereni için daha çok üretip, daha fazla katkı sağlayacaktır. Unutmayın, sigortasız çalıştırılan her bir işçi, güvence yoksunluğuyla verimini düşürecektir. Güvencesi tam işçi istihdam edin, üretiminiz artsız, kazancınız bereketlensin. Temel amaç işçini yaşat, kazancın bereketi artsın. Sigortayla riskler ortadan kalkacak, işçi güvenli yarına kavuşacak, emeğinin karşılığını alacak ve karşılığını da verecektir. Bunların olması yasal bir zorunluluk, ancak daha önemlisi bir haktır” şeklinde konuştu.
21.11.2016 14:32:00