Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi ile Türkiye’nin uzayı Erzurum'dan izleyeceğini belirterek, “Sadece Erzurum’un değil Cumhuriyet Türkiye’sinin en büyük bilim projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi projesi, yaklaşık 5 yıldır sürdürülen çalışmalarla sona doğru yaklaşıyor.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi ile Türkiye’nin uzayı Erzurum’dan izleyeceğini belirterek, “Sadece Erzurum’un değil Cumhuriyet Türkiye’sinin en büyük bilim projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi projesi, yaklaşık 5 yıldır sürdürülen çalışmalarla sona doğru yaklaşıyor.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Üniversite Konukevi’nde Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü Doç.Dr. Cahit Yeşilyaprak ile düzenlediği basın toplantısıyla TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin bilimsel ve teknik işbirliği, Kalkınma Bakanlığı ile Erzurum Valiliği, bölgede yer alan 40 üniversitesi ve 7 gözlemevinin desteği ile kurulacak Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) hakkında bilgi verdi.
Koçak, Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan DAG için bugüne kadar 76 milyon lira yatırım yapıldığını belirten Koçak, “Uzay, Erzurum’dan izlenecek, geçmişte olduğu gibi Erzurum’dan araştırılacak. Erzurum’un gözüyle uzaya bakacağız. Teleskop ihalesi geçen yıl yapıldı ve inşaat başlayacak. 3 bin 170 rakımlı Karakaya tepelerinde 2 bin 500 dönümlük arazinin tahsisi yapıldı, altyapısı tamamlandı ve 2019’da ilk ışık alınacak. Erzurum uzay araştırmaları ve uzay turizminin merkezi olacak” dedi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“DAG Türkiye’nin en büyük bilim projelerinden biri. Türkiye’nin astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanındaki en büyük yatırımı. Astronomi ve astrofizik alanlarında ulusal ve uluslararası önderlik pozisyonu. Türkiye’nin en büyük teleskopuna sahip olacak. Avrupa kıtasında bulunan tek gözlemevi olacak. Avrupa’nın en büyük ayna ve uzay ekipmanları kaplama ünitesine sahip olacak. Uluslararası bilim projelerinin yürütüldüğü merkez olacak. Uzay araştırmalarında yerli ve yabancı işbirliklerinin kurulacağı ana merkezlerden biri olacak. Türkiye’nin ve Erzurum’un dünyaya açılan en güçlü penceresi olacak.” ATASAM Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak da çalışmaları yaklaşık 5 yıldır devam eden DAG projesinin, Türkiye’nin astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanındaki en büyük projesi ve yatırımı olduğunu söyleyerek bir sunum yaptı.
23.02.2016 14:12:00