TÜİK verilerine göre ülkemizde hane halklarının yüzde 66,9’u, Erzurum’da ise yüzde 66,2’si çekirdek ailelerden oluşmakta.
TÜKİ verilerine göre ülkemizde hane halklarının yüzde 66,9’u, Erzurum’da ise yüzde 66,2’si çekirdek ailelerden oluşmakta.
Aile ve hane halkı kavramları, Türkiye’de aile yapısını inceleyen sosyologlarca çok uzun zamandır birbirinin yerine kullanılmaktadır. Aile, evlilik, kan bağı ve yasal yollarla birbirine bağlı, karşılıklı hak ve yükümlülüklerle bir arada yaşayan bireyler topluluğu olarak tanımlanmaktadır. Hane halkı ise, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı adreste yaşayan bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluktur. Hane halkı, bir aileden oluşabileceği gibi birden fazla aileden de oluşabilmektedir.
TÜİK’in Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi ve Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde yer alan bilgiler kullanılarak yaptığı araştırmaya göre, ülkemizdeki hane halklarının %66,9’u çekirdek ailelerden oluşmakta olduğu belirtildi.
Çekirdek aile; yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya yalnız ebeveyn ve en az bir çocuğundan oluşan aileler olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım kapsamında, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, 2015 sonuçlarına göre, ülkemizde çekirdek ailelerden oluşan hane halklarının oranı %66,9’dur. Tek kişilik hane halklarının oranı ise %14,4’tür. Birden fazla çekirdek aile veya en az bir çekirdek aile ile çekirdek aile üyesi olmayan en az bir kişiden oluşan aile olarak tanımlanan geniş ailelerden oluşan hane halklarının oranı %16,5’tir. Çekirdek aile bulunmayan hane halklarının oranı ise %2,2’dir.
HANE HALKI TİPLERİNE GÖRE HANE HALKI SAYISI VE ORANI, 2015
Nüfusumuzun %4’ü tek başına yaşamaktadır. Nüfusumuzun %63,9’u çekirdek aileden oluşan hane halklarında, %27,6’sı geniş ailelerden oluşan hane halklarında ve %1,5’i ise çekirdek aile bulunmayan hane halklarında yaşamaktadır. Tek kişilik hane halklarında yaşayan nüfusun oranı ise %4’tür.
HANE HALKLARININ %7,8’İNDE YALNIZ EBEVEYN VE ÇOCUKLAR YAŞAMAKTADIR
Türkiye’deki toplam hane halklarının %7,8’inde yalnız ebeveyn ve çocuklar yaşamaktadır. Toplam hane halklarının; %1,6’sı baba ve çocuklarından, %6,2’si ise anne ve çocuklarından oluşmaktadır. Nüfusumuzun ise %1,1’i baba ve çocuklarından oluşan hane halklarında yaşarken, %4,6’sı anne ve çocuklarından oluşan hane halklarında yaşamaktadır.
YALNIZ EBEVEYN VE ÇOCUKLARDAN OLUŞAN HANEHALKLARI EN ÇOK TUNCELİ’DE
Yalnız ebeveyn ve çocuklardan oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il %14,9 ile Tunceli, en düşük olduğu il ise %8,5 ile Bayburt’tur. Yalnız anne ve en az bir çocuğundan oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu iller %11,9 ile Tunceli ve %11,7 ile İzmir, en düşük olduğu iller ise %6,7 ile Burdur ve %6,8 ile Bayburt’tur. Yalnız baba ve en az bir çocuğundan oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu iller %3,5 ile Malatya ve Eskişehir, en düşük olduğu il ise %1,4 ile Kayseri’dir.
TEK KİŞİLİK HANE HALKI ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL TUNCELİ OLDU
Tek kişilik hane halkı oranının en yüksek olduğu il %23,5 ile Tunceli oldu. Bunu %22 ile Eskişehir ve %21,9 ile Gümüşhane izledi. Tek kişilik hane halkı oranının en düşük olduğu il Diyarbakır oldu. Tek kişilik hane halkı oranının en düşük olduğu il %7,7 ile Diyarbakır oldu. Bunu %7,9 ile Batman ve %8,2 ile Van izledi.
TEK KİŞİLİK HANE HALKI ORANI EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK OLAN İLK 5 İL
Çekirdek ailelerden oluşan hane halkı oranı en yüksek olan il Kayseri oldu. Çekirdek ailelerden oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il %72,7 ile Kayseri oldu. Bunu %72,3 ile Osmaniye ve %72,1 ile Ankara takip etti. Çekirdek ailelerden oluşan hane halkı oranı en düşük olan il Şırnak oldu. Çekirdek ailelerden oluşan hane halkı oranının en düşük olduğu il %53,8 ile Şırnak oldu. Bunu %57,1 ile Kastamonu ve %57,9 ile Tunceli izledi.
ÇEKİRDEK AİLELERDEN OLUŞAN HANE HALKI ORANI EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK OLAN İLK 5 İL
Geniş ailelerden oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il Şırnak oldu. Geniş ailelerden oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il %32,5 ile Şırnak oldu. Bunu %29,5 ile Hakkari ve %27,8 ile Ağrı izledi. Geniş ailelerden oluşan hane halkı oranının en düşük olduğu il Çanakkale oldu. Geniş ailelerden oluşan hane halkı oranının en düşük olduğu il %10,2 ile Çanakkale oldu. Bunu %11,2 ile Balıkesir ve Eskişehir, %11,6 ile de Ankara izledi.
Öte yandan Erzurum’da hane halklarının %66,2, Erzincan’da hane halklarının %65,6 ve Bayburt’ta hane halklarının %65 inin çekirdek ailelerden oluşmakta olduğu belirtildi.
12.05.2016 10:38:00