Tipi altında çığ eğitimi

Palandöken Dağı'nda meydana gelen çığ felaketlerinin ardından Afet ve Acil Durum Erzurum İl Müdürlüğü, eğitim ve tatbikatlarını hızlandırdı. Şiddetli kar yağışı ve fırtına altında yapılan çığ tatbikatını Yenigün Gazetesi yerinde izledi.

SALİH ÇELEBİ / ERZURUM

Palandöken Dağı’nda meydana gelen çığ felaketlerinin ardından Afet ve Acil Durum Erzurum İl Müdürlüğü, eğitim ve tatbikatlarını hızlandırdı. Şiddetli kar yağışı ve fırtına altında yapılan çığ tatbikatını Yenigün Gazetesi yerinde izledi.

Yapılan tatbikatta karın iki metre altına insan maketleri yerleştirildi. AFAD ekipleri kayıp anonsunu aldıktan sonra temsili olarak kaybolan kişinin bulunması için seferber oldu. Palandöken’de ki çığ tatbikatı gerçeği aratmadı.

Özellikle fırtınalı ve tipili havalarda eğitimlerini aralıksız sürdüren AFAD ekipleri zorlu kış şartlarına adeta meydan okuyor. Palandöken Dağı’nda bulunan Yüksek İrtifa Çığ Eğitim Merkezi’ nde çığ, kar, kaza, arama, kurtarma gibi alanlarda müdahale eğitimi alan Diyarbakır, Van ve Samsun’dan gelen AFAD ekipleri, on günlük teorik eğitimin ardından Palandöken Dağı’nda özel cihazlarla kar üzerinde uygulama eğitimi yaptı. Öğrendikleri bilgileri pratikte uygulama imkanı bulan ekipler, temsil olarak arama ve kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Yenigün Gazetesi için yapılan son tatbikatta, çığ altında kalan kişinin kurtarılmasına dayalı senaryo uygulandı. AFAD ekipleri, ilk olarak bölgede çalışma yapılacak alanı belirleyip güvenlik tedbiri aldı. Sonda çubukları ve lifebib adlı kar kütlesi altına sinyal gönderip, yaşam bulgusu tespit etmeye yarayan özel cihazlarla arama yapan AFAD ekipleri, zamanla yarıştıkları tatbikatta kısa sürede kazazedeye ulaşarak başarıyla kar altından çıkardı.

Erzurum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Zafer Özcan, Yüksek İrtifa Çığ Eğitim Merkezi’ nde çığ, arama, kurtarma, ilk yardım, kaza gibi alanlarda teorik bilgilerin verildiğini belirterek, bu bilgilerin pratikte tatbikatlar ile uygulandığını ve yüzde yüz başarı sağlandığını dile getirdi. Erzurum’un AFAD eğitimlerinde ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Özcan, “Erzurum Afet ve Acil Durum Müdürlüğü verilen eğitim sonrası gerçeği aratmayan bir çığ tatbikatı gerçekleştirmiştir. Olabilecek bütün senaryolar çerçevesinde çalışmalar yapılmıştır. Temsili olarak çığın gerçekleştiği ilk anda alana intikal edilmiş, arama kurtarma  çalışmaları sondalı arama ekibinin desteğiyle devam etmiştir. Kurtarılan yaralılar kar motorları ile en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmiştir. Tatbikat başarılı bir şekilde sonlandırılmıştır” dedi.

“TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞIYORUZ”

Çığda mahsur kalma, kurtarma, hayatta kalma gibi alanlarda teknik ve pratik eğitimlerin Erzurum AFAD ekipleri tarafından diğer illerden gelen ekiplere ders verildiğini anlatan Özcan, “Erzurum’da uzun süredir görev yapan tecrübeli arkadaşlarımızla dünya standartlarında eğitim vermekteyiz. Buradaki amacımız Türkiye’nin her yerindeki arkadaşlarımıza Erzurum’un tecrübelerinden faydalandırılıp aynı seviye ve aynı tecrübede eğitim ortaklığı yapmaktır. Ekipler, önce kendi can güvenliğini sağlayacak ki kazazedeyi en güvenli şeklide kurtarsınlar. Olay yerine intikal edecekleri zaman çığ tehlikesi var mı, yok mu, ona göre rasat teknikleri alıyorlar. Bu eğitimler önem arz ediyor. Rasat alma tekniğindeki amaç ekiplerin dağlık bölgede bir yerden bir yere kış şartlarında intikal ettikleri zaman bulundukları alanda çığ tehlikesi var mı yok mu bunu bilerek ilk önce kendi güvenliğini almaları gerekiyor ki, kurtaracağı kazazedeyi güvenli bir şekilde çıkarabilsinler. Arkadaşlarımız burada yağan karın profilini incelediler, ‘şekerleme’ olayı var mı, varsa hangi baskıyla çığ gelebilir. Bunların uluslararası düzeyde teknikleri var. Yurt dışında bu eğitimler enstitü düzeyinde yapılıyor biz AFAD olarak onlarla aynı seviyede yapabilmekteyiz. Arkadaşlarımız yılların tecrübesi ve deneyimiyle bu işi yapıyorlar” dedi.


10.02.2016 10:04:00