Türkiye-Mali İş Forumu DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel’in başkanlığında 10-13 Kasım 2015 tarihlerinde Afrika’nın altın kalbi Mali Bamako’da gerçekleşti.
Türkiye-Mali İş Forumu DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel’in başkanlığında 10-13 Kasım 2015 tarihlerinde Afrika’nın altın kalbi Mali Bamako’da gerçekleşti.
İhracatçılara önemli iş fırsatları sunan ve potansiyel pazar niteliğinde olan Mali’de, pazar payının arttırılması ve bölgeye yönelik yeni ihracat imkânlarının oluşturulması amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ve THY işbirliği ile 10-13 Kasım 2015 tarihleri arasında Mali Bamako’ya yönelik ticaret heyeti düzenlendi. İş forumuna, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel’in başkanlık ettiği yaklaşık 40 işadamından oluşan TİM heyetinin yanında, Mali Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Youssouf Bathıly, Türkiye Cumhuriyeti Mali Büyükelçisi Hikmet Renan Şekeroğlu, Mali Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdel Karim Konate ve Mali’den yüze yakın işadamı katıldı.
Bu etkinlik ile birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı yakaladıklarını belirten DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, “21. Yüzyılın gelişen ve potansiyel taşıyan en önemli coğrafyası olması öngörülen Afrika kıtasında önemli bir ülke olan Mali, ülkemizin 2023 ekonomik hedeflerine ulaşma açısından önemli ve ideal bir konumda bulunmakta. Bu yüzden Mali, Ekonomi Bakanlığımız tarafından 2014-2015 yıllarında öncelikli hedef ülkelerden biri olarak belirlendi.” dedi.
Şubat 2015’te Mali Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyareti ile ilişkilerin temelinin atıldığını belirten Şengel, ‘’Doğu Anadolu Bölgesi şirketlerimizde dahil olmak üzere tüm iş adamlarımızın yatırıma uygun bir ülke olan Mali’de ticaret ilişkilerini geç kalmadan güçlendirmelidir. Bu anlamda iki ülkenin birlikte oluşturabileceği potansiyelin harekete geçirilmesi için, karşılaştığımız sorunları birlikte ve hızla çözebileceğimize inanıyoruz. Bu sorunların çözümünde yol aldığımız takdirde, iki ülke arasındaki işbirliği ve ticaret daha da canlanacak’’ dedi.
Türkiye ile Mali arasındaki dış ticaret hacmi son yıllarda 2 kat arttığını, belirten Şengel, ‘‘Türkiye olarak Mali’ye en fazla havacılık ve savunma sanayi, hububat, çelik, kimya ve demir ihracatı yapıyoruz. Bununla birlikte biliyoruz ki inşaat, haberleşme vb. birçok farklı sektörde işbirliğine ve dış ticaret hacmimizi geliştirme imkanına sahibiz.’’ dedi.
Bugüne ve geleceğe yönelik kurulacak olan çok verimli iş bağlantılarının yapıldığını belirten DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, ‘‘Ülkelerimiz arasındaki mevcut dostluğun ve kardeşliğin gelişmesini artırarak, her iki ülkenin iş adamlarına ve ortak iş hacmine katkı sağlamasını umuyoruz’’ dedi.
10.12.2015 09:59:00