“Üçüncü konumuz ise şu anda mecliste gündemde olan görüşlerimizdir. TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı olarak elimizde gönderilen bu yasa ile çok çeşitli görüşlerimizin olduğunu iyi taraflarının olduğu gibi kulüplerimize yaramayan federasyona yaramayan birçok maddenin olduğunu Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkililerine ilettik. Bu konuda da bizim en büyük hedefimiz olan çıkmasını istediğimiz spor yasasında hem kulüpler hem de federasyonumuzun işleyişi yönünden herhangi bir aksiliğin çıkmasını istemiyoruz. Kulüplerimiz pandemi sonrasında çok sıkıntılı günlerden geçmektedirler. Çıkacak olan spor yasasıyla da ilgili diğer kulüplerimizin yönetimlerinde bir sıkıntı yaşayacaksak bu da çekeceğimiz sıkıntıların daha da artmasına neden olacaktır. Bu konuda da TFF ve Kulüpler Birliği olarak ortak çalışma ile meclisten çıkacak bu yasanın sürece zarar vermesini istemediğimiz gibi kulüplerimizin daha rahatlatıcı bazı madde değişikliklerinin olmasını isteriz.”
Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil ise, yayıncı kuruluş ile anlaşılamaması ile ilgili olarak, “Şu an birkaç saattir içeride ne kadar zor bir futbol ekonomisi olduğunu tartışıyoruz. Korona virüs ile beraber kulüplerin gelirlerinde çok önemli bir azalma oldu. Sadece Türkiye’de değil dünyanın bütün ülkelerinde. Kulüplerin ana gelirlerinden birisi televizyon yayın geliri, ikincisi ise maç günü gelirleri. Burada başkanın da söylediği gibi 4. yılında olan yayıncı kuruluş anlaşmamızda 5. haftayı oynamamıza rağmen henüz almamız gereken paranın tamamını alamadık. Bu konuda rakamlarla ilgili bir uzlaşma sağlanamadı. Sözleşme 3 yıl önce imzalandığında yarısı dolar yarısı TL üzerinden imzalanmıştı. Son yıllarda ekonomide Türkiye’de doların hızla artışı elde edilecek olan toplam dolar önemli miktarda zaten düşmüştü. Dolayısıyla kontrat bir yerde bu korumayı sağlıyordu. Yayıncı kuruluşun geçen sene bir talebi oldu. Pandemi ile ilgili uğradıkları zararın tanzimini istediler. TFF ve Kulüpler Birliği’nin de onayıyla anlaştılar. Onun üstüne indirim verebilecek bir durumumuz yok. Biz yayıncı kuruluştan TFF üzerinden şunu talep ettik; kontratı koşulları neyse buna aynen uyulmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.
“Spor bakanımızın da desteği ile federasyon başkanımızın gayretleriyle geçen hafta localara yüzde 50 seyirci alındı. Bu güzel bir başlangıç iyi de bir testti. Görüldüğü gibi kimsenin korkmaması gerektiğini de yaşadık. Testi 10 maçta başarıyla atlattık. Bizim beklentimiz UEFA’nın da önerdiği gibi ikinci aşamaya geçilmesi kulüpler için çok önemli. İlk önce sağlık bunu biliyoruz ama dün ve bugün oynana maçlara bakarsak Şampiyonlar Ligi’ndeki bunların hemen hemen seyircili olduğunu görüyoruz. Bazı ülkelerde küçük kısıtlamalar olsa da onlarda bile belirli sayıda seyirci. Bizim de beklentimiz en kısa sürede hayata geçmesi. Kulüpler de maç günü gelirlerini en azından belirli ölçüde sağlayabilsinler ekonomik gelir elde etsinler.”
Başkan Sepil, çıkarılacak olan yeni spor yasası için kulüplerin de fikirlerinin alınması gerektiğini vurgulayarak, “Yıllardır bekleyen kulüpler yasası var. Bakanımız bundan 1- 1 buçuk ay önce futbol federasyonu ve Kulüpler Birliği’ne görüşlerini sordu. Burada yılların biriktirdiği birçok konu bu yasa da çözülmek isteniyor. Çok zor ve önemli bir konu. Bu yasanın çıkmasını destekliyoruz ama desteklerken bütün maddelerinin kulüpler tarafından da incelenerek Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı dahil bu konuda görüşlerimizi federasyonla birlikte masaya oturtmak istiyoruz. Kulüplerin görüşlerini birlikte mütalaa edeceğiz. Bakanımıza arz edeceğiz. Bu sürecin sonunda bütün kulüplerin mutlu olduğu aynı zamanda futbolumuzu güzelleştirecek bir yeni yasayla yaşadığımız problemleri yaşamamak üzere gideririz” değerlendirmesini yaptı.