YÖK ve MASAK yayınladığı suç raporunda illegal çetelerinin üniversite öğrencilerinin hesaplarını kiraladığı ve bu yolla para akladığı ortaya çıktı. Yüzbinlerce öğrencisi bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı gençleri uyararak “bu yolun sonu cezaevinde son buluyor” dedi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) banka hesaplarının yasa dışı amaçlarla kullanılması halinde karşılaşabilecekleri tehlikeler konusunda öğrencileri bilgilendirmek amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile ortak çalışma yürüttü. MASAK tarafından hazırlanan “Gelecek Hesaplarınızı Yakmayın" başlıklı uyarı afişleri üniversitelere gönderildi.
Son dönemde özellikle üniversite öğrencilerinin banka hesaplarını başkalarına para karşılığı kiraladığı, kullandırılan hesaplar üzerinden kara para aklamak, terörizmin finansmanı, dolandırıcılık gibi suçların işlendiğine yönelik şikâyetler geldi. Suç şebekelerinin yeni hedefi haline gelen üniversite öğrencilerini korumak için YÖK ve MASAK harekete geçti.
MASAK tarafından hazırlanan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından üniversitelere gönderilen afişlerde öğrencilere “Gelecek hesaplarınızı yakmayın. Kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçların para transferlerinde banka hesaplarınızın kullanılması durumunda ağır hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz. Banka hesaplarınızı başkalarına kullandırmayın" uyarısı yapıldı.
Rektör Çomaklı, öğrencileri uyardı!
Toplamda 549 bin 461 öğrencisi bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’dan da konuyla ilgili açıklama geldi. Öğrencileri dikkatli olması konusunda uyaran Rektör Çomaklı, “Kullandığınız hesapların bilgilerini kesinlikle başkasına vermeyin. Banka hesaplarınızın güvenliğini arttırın. Kolay erişilebilir şifreler kullanmaktan kaçının, takibini düzenli olarak yapın. İstemeden de olsa suç şebekelerinin maşası haline gelebilir, suça karışabilirsiniz. Söz konusu suçlar ağır hapis cezası gerektiren suçlardır. Bu amaçlarla size ulaşanlar olur veya hesaplarınızda normalin dışında bir hareketlilik fark ederseniz lütfen hemen polis ekiplerine haber vererek şikâyetçi olun. Banka hesaplarınızı kirli emellerine alet etmek isteyenlere müsaade etmeyin. Gerekirse bize de ulaşın. Sizin güvenliğinizi her şeyden çok önemsediğimizi unutmayın” dedi.
Videolu uyarı
Öte yandan Yükseköğretim Kurulu öğrencileri bilgilendirmek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Birimi ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü Siber Güvenlik Anabilim Dalı uzmanlarından görüş alarak, video hazırladı.
Yükseköğretim Kurulunun sosyal medya hesaplarından paylaşmak üzere hazırladığı videoda, ODTÜ Enformatik Enstitüsü Siber Güvenlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir Tezcan, öğrencilerin hesaplarının kötü niyetli kişilerce farklı yöntemlerle kullanılabileceğine işaret etti. Siber saldırı yoluyla öğrencilerin banka hesaplarına erişilebileceğini, para karşılığında öğrencilerin hesaplarını kısa süreliğine kullanmanın teklif edebileceğini veya dolandırıcıların e-mail, SMS yoluyla link gönderip hesap bilgilerini ele geçirilebileceğini anlatan Doç. Dr. Tezcan, öğrencilere şunları önerdi; “Özellikle vurguladığımız şey, gelen e-mailin hakikaten beklediğiniz yerden geldiğine eminseniz bile oraya basmak yerine bu bağlantıyı kendi tarayıcınıza da yazabilirsiniz. Öğrencilerin banka hesaplarını hiçbir zaman tanımadığı insanların kullanmasına izin vermemesi gerekiyor ayrıca düzenli olarak da kontrol etmesi gerekiyor. Aslında çift faktörlü uygulamayı açarlarsa başkalarının hesaplarına erişimlerini büyük ölçüde engellemiş olurlar."
Oltaya gelmeyin
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin de bilinçli internet kullanmadıkları için öğrencilerin hedef haline gelebildiğini belirtti. Erden Şahin, öğrencilerin kredi kartı bilgilerini paylaşmaları, “oltalama" tabir edilen linklere girmeleri nedeniyle veya arkadaş kurbanı oldukları için hesaplarının kullanıldığı kaydetti. Öğrencilerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Şahin, şu önerilerde ve uyarılarda bulundu; “Hesaplarını kesinlikle ve kesinlikle kendi kullanımları haricinde yakın dahi olsa arkadaşlarına vermemesi lazım ki dolandırıcılığın veya başka bir suçun para transferine aracılık etmesin. Kendisinden IBAN isteyen, hesap açmasını isteyen birileri varsa mutlaka bunu emniyete, savcılığa bildirsin. Hesabını kullandırmasın. Kim hesabını kullandırırsa ne yazık ki bunun sonucunda adli işlem görür. Biz kolluk olarak şunu söylüyoruz; hesabını verirsen, hesabı verirsin! Hesaplarını kimseye vermesinler, sadece kendi kullanımlarında olsun. Bu akrabası da olsa üçüncü bir şahıs da olsa kendi kullanımlarında olan hiçbir şeyi kimseye vermesinler."
Manolya Bulut
31.01.2024 08:47:22