Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, özel sektöre 2022 yılında 5,7 milyar liralık asgari ücret desteğinde bulunduklarını ifade ederek “2023 yılında ise bu destek 10 milyar lirayı aşacak. İşverenlerimizin yüklerini hafifletecek tedbirleri almaya devam edeceğiz.” dedi.
Bakan Varank, TOBB Konferans Salonunda düzenlenen OSB’nin Yıldızları Araştırması Ödül Töreninde yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
HASSASİYETLE YAKLAŞTIK: Cumhurbaşkanımızın tek derdi 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımızı, yüksek refaha kavuşturmak. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat derken, burada aslında nihai amaç; bu eşsiz ülkenin her bir ferdinin yaşam kalitesini, en üst seviyeye çıkarmak ve imkansızlıkları tamamen ortadan kaldırmak. İşte son asgari ücret düzenlemesi de bunun bir tezahürü. Konuya hem emekçilerimizin hem de işverenlerimizin penceresinden büyük bir hassasiyetle yaklaştık; ortak bir dengeyi gözetmeye çalıştık.
ALIM GÜCÜNÜ İYİLEŞTİRECEK: Malumunuz önümüzdeki aylarda enflasyon, hızla bir düşüş eğilimine girecek. Burada bir baz etkisi olsa da, bu enflasyonla mücadelede sonuç aldığımız gerçeğini değiştirmiyor. Dışsal yeni şoklarla karşılaşmadığımız takdirde, enflasyonda beklentilerin de aşağı yönlü olmasını öngörüyoruz. Dolayısıyla, asgari ücrette yapmış olduğumuz yüksek oranlı zam, enflasyondaki düşüşün de eşlik etmesiyle, vatandaşlarımızın alım gücünü daha da iyileştirecek.
TEMMUZ’DA ARA DÜZENLEME YAPMIŞTIK: Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın da altını çizdiği gibi, beklenmedik bir tabloyla karşılaşılması durumunda, hükümetimiz asgari ücrette ara düzenleme yapmaktan da asla çekinmeyecektir. Nitekim Temmuz ayında buna dönük tedbiri almıştık. Tabii bu süreçte, işverenlerimizin de yüklerini hafifletecek tedbirleri almaya devam edeceğiz. Bakınız bu sene özel sektörümüze 5,7 milyar liralık asgari ücret desteğinde bulunmuşuz. 2023 yılında ise bu destek 10 milyar lirayı aşacak.
16 OSB İLE REKOR KIRDIK: 2002 yılında ülkemizde 192 OSB varken, son 20 senede 156 yeni OSB kurduk ve toplam sayıyı 348’e çıkarttık. Tabii burada 2022 yılına, çok özel bir parantez açayım. Bu sene 16 yeni OSB kuruldu. Bu ne demek biliyor musunuz? OSB kanunu çıktığından bu yana, en fazla OSB 2022 yılında kuruldu. Bu bir rekordur. Yine Yatırım Programında yer alan OSB projelerine, bu sene 2 Milyar liraya yakın harcama yaptık.Bu da bir başka rekor, OSB’lere en fazla ödeneği yine bu sene kullandırdık.
PARSELLERİN YÜZDE 90’I DOLU: 2002 öncesi 40 yıllık dönemde OSB’lerdeki parsel sayısı sadece 30 bin civarındaydı. Bugün artık OSB’lerimizde 82 bin parsel bulunuyor. Üretimde bulunan parsel sayısını ise, 5 kattan fazla bir artışla 11 bin parselden 58 bin parsele yükselttik. Bugün itibariyle üretimdeki 264 OSB’de yer alan parsellerin doluluk oranı yüzde 90 seviyesindedir.
KASIM AYI TEŞVİK VERİLERİ: Tabi tüm sanayicilerimizin ortak bir problemi var, yer problemi. Bu problem, aslında Türkiye’deki yatırım iştihanı göstermesi anlamında önemli. Dün Resmi Gazete’de Kasım ayı teşvik verileri yayınlandı. Kasım’da 56,9 milyar liralık sabit yatırım tutarı olan bin 437 teşvik belgesi düzenledik. Bir önceki aya göre teşvik sayısında yüzde 20, sabit yatırım tutarında yüzde 28’lik bir artış var. İmalat sanayisine baktığımızda bir önceki aya kıyasla neredeyse yüzde 50’lik bir artış var.
YOĞUN ÇALIŞIYORUZ: İşte bir yandan yatırım iştahı bu kadar canlıyken diğer yandan sanayicimizin yer sorununu çözemezsek potansiyelimizin altında kalma, dolayısıyla rekabetçiliğimizi kaybetme gibi büyük bir riskle karşı karşıyayız. Sanayicimizin yer talebini karşılayabilmek için gerçekten yoğun çalışıyoruz. İşte bir senede 16 OSB kurarak rekor kırmamızın nedeni bu. Bununla birlikte, 28 ilimizde 12 bin 300 hektar büyüklüğünde 32 yeni OSB kurmanın da çalışmalarını yapıyoruz. Yine mevcut OSB’lerimizi genişletmek adına çalışmalarımız sürüyor. 39 ilimizde 65 OSB’de 20 bin hektar ilave alan için yer seçim süreçlerine devam ediyoruz.
KAPASİTE KULLANIM ORANI: 2002 sonunda OSB’lerde 415 bin istihdam varken, bugün itibariyle OSB istihdamı yaklaşık 2,5 milyona yaklaşmış durumda. Yani, OSB’ler tek başına ülkemizdeki sanayi istihdamının yüzde 40’tan fazlasını sağlıyor. Sanayi sicil sistemimizdeki verilere göre, OSB’lerimizde ihracat yapan 10 bine yakın işletme bulunuyor. Bu firmaların toplam ihracatı da 65 milyar dolara ulaşmış durumda. Bugün Merkez Bankası önemli bir veriyi açıkladı. Aralık ayında kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre yüzde 0,5 artarak yüzde 76,4 oldu. Bu aslında hem yatırım hem de üretim iştahının devam ettiğini göstermesi bakımından önemli.
İKİZ DÖNÜŞÜM
Törende konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, ülkesini sevenlerin ülke için üretim yapması gerektiğine ifade ederek Türkiye’nin üreten gücünün daim olmasını diledi. İkiz dönüşümün önemine işaret eden Altunyaldız, hem dijitalleşme hem de yeşil kalkınma ile ilgili gerekli adımların atılmasının önemine işaret etti.
TAŞIYICI KOLON
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü de, Türkiye’de 67 binin üzerinde fabrika bulunduğunu bunların yüzde 45’inin OSB’lerde faaliyet gösterdiğini anlattı. OSB’lerin sanayinin taşıyıcı kolonu olduğunu kaydeden Kütükcü, yeşil dönüşümün OSB’ler için önemli fırsatlar sunduğunun altını çizdi.
BAŞARILI 120 FİRMA
İlki geçen yıl yapılan “OSB Yıldızları Araştırması”, OSB’lerdeki firmaların performansını Türkiye’ye ve dünyaya anlatacak etkin bir referans kaynağı oluşturmayı amaçlıyor. Araştırma kapsamında OSB’lerde faaliyet gösteren katılımcı firmaların başvurusu ile 12 kategoride performansı en yüksek firmalar belirlendi. Konuşmaların ardından Bakan Varank, OSB’nin Yıldızları Araştırması’nda başarılı olan işletmelere ödül sertifikalarını verdi.
26.12.2022 15:55:27