İç Mimar Kadir Parlak, Oltu 25 Mart Gençlik Parkı'nda bulunan 10 bin yıllık dikili taşın üzerine boya ile 'Devrimci Sol' yazılması ve daha sonra yazının spiral ile silinmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.
İç Mimar Kadir Parlak, Oltu 25 Mart Gençlik Parkı’nda bulunan 10 bin yıllık dikili taşın üzerine boya ile ‘Devrimci Sol’ yazılması ve daha sonra yazının spiral ile silinmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.
Erzurum’un Oltu ilçesinde 25 Mart Gençlik Parkı’nda bulunan 5 metre uzunluğunda 2.7 metre kalınlığındaki dikili taşın üzerine sprey boya ile ‘Devrimci Sol’ diye yazdılar. Kendini bilmez kişi ya da kişilerce 10 bin yıllık taşa boya ile yazılan yazıyı çıkarmak için spiral kullanılması şaşkınlık yaşattı. Anıt taşın üzerindeki yazıyı spiral ile silmeye çalışan belediye personeli, taşa ikinci ve kalıcı bir hasar vereceğini düşünmeden aldığı talimatı yerine getirdi. Elindeki spiral ile taşın üzerindeki yazıyı silmeye çalışan görevli, silme işleminin sonunda hasar gören kısmı çamurla kapatarak yapılan işlemin kamufle edileceğini belirtti. Tarihi taşa bu şekilde zarar verilmesi ise vatandaşların tepkisini çekti. Oltu’da bulunan tarihi eserlerin korunamadığından yakınan vatandaşlar, 10 bin yıllık bir tarihi eser olan ‘Dikilitaş’ın da diğer tarihi eserler gibi korunamamasına dikkati çekti. Oltulu vatandaşlar, “Her şeyde olduğu bu anıt taşı da koruyamıyoruz. Türk tarihinde Ata Kültürü’nü tüm canlılığıyla yansıtan bu dikili taşın yazılması üzücü bir durum. Kendini bilmez kişilerin yaptıkları bu rezaleti görmezden gelmek elbette mümkün değil. Başta belediye olmak üzere yetkililerin bu konuda yeterli önlemi almaları gerekiyor. Bilinçsiz insanlar yüzünden tarihi ve kültürel miraslarımız büyük hasar görüyor, heba oluyor. Bu duruma seyirci kalınmamalı” diye konuştu.
Taşa hasar vermeden çıkarılması gereken boyayı, spiral ile kazıyarak çıkarma işlemine de tepki gösteren vatandaşlar, “Zaten duyarsız kişilerce bu eserler zarar görüyor. Aksine bu tarihi eserleri koruması gereken yerlerde esere zarar vereceğini düşünmeden kendilerince önlem almışlar. Halbuki spiral ile taşı kazımak bu Dikilitaş’a daha fazla ve kalıcı zarar verir. Hangi akılla böylesine bir çözüm bulunmuş. Yazık, günahtır” dedi.
İÇ MİMAR KADİR PARLAK, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Böylesine ender rastlanan tarihi mirası yok etmeye cüret eden zihniyetin insanlıkla bağdaşmayacak bir duyarsızlık olduğunu ifade ederek suç duyurusunda bulunan Parlak, şöyle konuştu:
“1995 yılında Yolboyu Köyü’nde yapılan kaçak kazılar sonucu ortaya çıkarılan ve ilk kez rahmetli babam Prof. Dr. Tahsin Parlak tarafından tespit edilen insan biçimli taş heykel, bölgedeki en önemli erken dönem Türk izlerinden birini oluşturmaktadır. Erzurum Cumhuriyet Savcılığına suç duyurunda bulundum. Erzurum Müzeler Müdürlüğüne suç duyurusunda bulundum. Müzeler Müdürlüğü tarafından aynı gün içerisinde Oltu’ya bir ekip gönderilerek incelemelerde bulunuldu. Kültür Bakanlığına suç duyurusunda bulundum. Böylesine ender rastlanan tarihi mirası yok etmeye cüret eden zihniyetin insanlıkla bağdaşmayacak bir duyarsızlıktır. Heykelin baş kısmında kabartma olarak yapılan oldukça iri gözler ve açık olarak tasvir edilen ağız dikkat çekmektedir. Kollar, hemen gözlerin sağ ve solundan aşağı doğru uzatılmış, sağ kol kalın olarak başlayıp, dirsekte bir kıvrım yaptıktan sonra aşağı doğru uzanmakta ve parmaklarla son bulmaktadır. Sol kol ise heykelin ön kısmına doğru uzanarak sağ ele doğru uzanmakta ve belirgin olarak görülen parmaklarla son bulmaktadır. Bu Motiflerin çoğusu artık yoktur.”
10.05.2016 11:25:00