Olaylı miting için 28 kişiye hapis cezası istendi

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitinginde gerçekleşen taşlı saldırıya dava açıldı. 28 kişinin yargılanacağı dava iddianamesinde, taşlı saldırının örgütlü bir şekilde gerçekleşmediği görüşüne yer verildi. Sanıklar hakkında 2 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istendi.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da gerçekleştirdiği olaylı mitingde yaşananlarla ilgili hazırlanan iddianame tamamlandı. 28 kişiye silahlı ve basit yaralamaya teşebbüs suçlamasıyla açılan davanın iddianamesinde olayın örgütlü şekilde gerçekleşmediğine yer verildi. Şüphelilerin 2 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor.

Geçtiğimiz 7 Mayıs günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Havuzbaşı Kent Meydanı’nda düzenlediği miting esnasında hem İmamoğlu’na taş atılmış hem de mitinge katılanlarla alanın etrafında toplananlar arasında taşlı saldırı gerçekleşmişti. Yaşananların ardından  Ekrem İmamoğlu, danışmanı Murat Ongun ve CHP Erzurum İl Başkanı Suat Dülger'in de aralarında olduğu 20 kişi şikâyetçi oldu.

Başlatılan soruşturma kapsamında 28 kişiye silahlı ve basit yaralamaya teşebbüs suçlamasıyla dava açıldı.Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamede olayla ilgili detaylara yer verildi.

Hazırlanan iddianamede Ekrem İmamoğlu'nun düzenlediği mitinge katılmak üzere alana gelenlerin yanı sıra aynı anda bariyerli alan dışında ellerinde parti bayrağı bulunmayan, kim oldukları ve ne amaçlı bulundukları belli olmayan bir grubun, bir anda slogan atmaya başladıkları belirtildi. Polisin toplanan kalabalığa ‘dağılın’ uyarısı yaptığı halde grubun dağılmayarak slogan atmaya devam ettiği, bu durum üzerine grubun uzaklaştırılmaya çalışıldığı ifade edildi. Ekrem İmamoğlu'nun saat 17.45'te alana geldiği, konuşmaya başladığı an toplanan şahısların alana yaklaştığı, slogan attıkları, emniyet tarafından bariyerli alana geçilmemesi hususunda uyarılar yapılması ve engel olunmasına rağmen bazılarının çakmak, su şişesi, taş ve bunun gibi materyalleri attığı da iddianamede yer aldı.

Kamuoyunda olayın örgütlü şekilde gerçekleştiğine dair tartışmalar da yürütülmüştü. İddianamede ise 28 şüphelinin birbirlerini tanımadıkları, ayrı ayrı birbirlerinden bağımsız şekilde olay yerine geldikleri, aralarında fikir ve eylem birliği olmadığı, örgütlü hareket etmedikleri ifade edildi. Şüphelilerin silahlı ve basit yaralamaya teşebbüs suçlamalarından iki yıldan dokuz yıla kadar hapsi isteniyor.

Şüphelilerin ifadelerine de yer verilen iddianamede Ö. K., “Bir anlık duygu yoğunluğu ile taş attığını, F. S., “Ne mutlu Türküm diyene” ve “Allah-u Ekber” şeklinde slogan attığını, M. H. S., İmamoğlu'nun bir mitingde zafer işaret yapmasını eleştirmek için gruba katıldığını, bir anlık kızgınlıkla yerdeki taşı alarak karşı gruba rast gele attığını, Y. E A., bir anlık duygu ve düşünceyle kozalakları attığını söyledi.  

Şüphelilerden E. Y., mitinge katılanlar CHP'li oldukları için protesto ettiğini, cebindeki erikleri miting alanına doğru fırlattığını, Y. E. D., İmamoğlu'nu dinlemeye gelenlerce kendilerine taş ve pet şişe atılmasına kızarak, İstiklal Marşı okuyarak kozalak attığını,  M. E. Ö. de kozalak fırlattığını söyledi. M. K. ise, İmamoğlu'nu dinlemek için gelenler tarafından kendilerine taş atıldığını söyleyerek “Hemşerilerimin bize böyle davranmalarından dolayı sinirlenerek cebimde bulunan iki metal bir lirayı attım ancak ağaçlara çarparak yere düştü ve topluluğa ulaşmadı” dedi. E. Y., “Mitingdekiler pet şişe attıkları için çiçekleri toprakları ile kopartarak attım” dedi. A. K., CHP'nin Van mitingi aklına geldiğinden “Hainler, gidin buradan” diye bağırdığını, CHP mitinginde özerklik ve hain terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’a serbestlik vaat edildiğini duyduğu için de sinirlendiğini söyledi.

Manolya BULUT-PUSULA


19.09.2023 13:39:33