“Milletimizi, hak ettiği Anayasaya kavuşturma idealimizden hiç kopmadık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1982 Yerine 2023 Anayasası Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, “Türkiye Yüzyılı hedefimizin unsurlarından biri olan yeni anayasayı milletimize kazandırana kadar çalışmayı, gayret etmeyi, mücadeleyi asla bırakmayacağız” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde düzenlenen 1982 Yerine 2023 Anayasası Sempozyumu’na katılarak bir konuşma yaptı.

12 Eylül 1980 darbesi ile Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birini yaşadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkenin darbe gününe nasıl geldiği ayrı bir hikâyedir, ayrı bir tartışma konusudur. Ama darbe gününden itibaren; yüzbinlerce insanın gözaltına alındığı, binlerce kişinin idamla yargılandığı, ‘bir sağdan, bir soldan’ mantığıyla 50 kişinin idam edildiği velhasıl, neredeyse her hanenin yaşanan acılardan nasibini aldığı o meşum günler hafızalarımızdan asla silinmedi, silinmeyecek” dedi.

12 Eylül yönetiminin ülkenin kalbine sapladığı en büyük hançerin, üzerinde hâlâ konuşulan, tartışılan 1982 darbe anayasası olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları kaydetti: “Her ne kadar 1987’den itibaren 23 kez değiştirilmiş, hatta 2017’de tarihî bir yönetim sistemi değişikliğine gidilmiş olsa da elimizdeki metin hâlâ bir darbe anayasasıdır.”

“ÖZGÜRLÜKÇÜ VE KUŞATICI BİR ANAYASA HEDEFİMİZDEN VAZGEÇMEDİK”

Yapılan değişikliklerin her birinin önemli olduğunu ama her değişikliğin de anayasanın yazım ve anlam bütünlüğünü bozduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bu amaçla, yaklaşık 10 yıl önce, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında bir yeni anayasa çalışması başlattık. Daha önceki anayasa değişikliklerine göre, en geniş siyasi katılımlı bu çalışma, muhalefet partilerinin, tabiri caizse ‘yan çizmeleri’ sebebiyle akim kaldı. Buna rağmen ülkemizi yeni, sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya kavuşturma hedefimizden vazgeçmedik” ifadelerini kullandı.  

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçiş yapılırken, anayasayı tümden yeniden yazma tekliflerin yine muhalefetin uzlaşmaz tavrı sebebiyle hayata geçirilemediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yine de milletimize verdiğimiz sözün takipçisi olmayı sürdürdük. Milletimizi, hak ettiği Anayasaya kavuşturma idealimizden hiç kopmadık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı hedefimizin unsurlarından biri olan yeni anayasayı milletimize kazandırana kadar çalışmayı, gayret etmeyi, mücadeleyi asla bırakmayacağız” şeklinde konuştu.


12.09.2023 15:41:44